Novi igrač na sceni električnih automobila predstavljen u BiH, evo šta trebate znati o turskom SUV Togg T10X

featured image

1. okt 2024. 18:28

Nakon Tesle, Rimčeve Nevere na tržištu električnih automobila pojavilo se novo ime – Togg. Riječ je o prvom automobilu turske proizvodnje, čiji proizvođač je istoimeni automobilski gigant u čijem sastavu se nalazi pet kompanija.

Izložbom na ovogodišnjem Generalnom BH sajmu ZEPS 2024., predstavljen je električni SUV Togg T10X. Dizajn vozila koje je dizajnirao turski dizajner Murat Gunak u saradnji sa Pininfarinom, na temelju Toggovih zahtjeva, dolazi sa nekoliko elemenata turske kulture, što se vidi i na naplatkama u obliku tulipana. Ovaj simbol Anadolije osim na prednjoj rešetki implementiran je i u unutrašnjosti automobila.

Modeli s jednim motorom RWD i dvostrukim motorom AWD

Togg C-SUV ima dvije varijante; modeli s jednim motorom RWD i dvostrukim motorom AWD. S pogonom na dva točka (RWD) i električnim motorom snage 160 kW (218 KS), automobil postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,6 sekundi, dok vozilo sa pogonom sva četiri točka (AWD) i dva elektromotora koji razvijaju snagu od 320 kW (436 KS), postiže ubrzanje do 100 km/h za samo 4,8 sekundi. Baterija kapaciteta 88,5 kWh omogućuje doseg od 523 km. Auto, koje je proizvedeno 2023. godine teško je 2126 kilograma, dok je njegova dužina 4599 mm.

Ova fotografija snimljena u Bursi 17. maja 2024. prikazuje zaposlenika koji radi na traci za sklapanje automobila u tvornici Togg u tehnološkom kampusu Gemlik Togg. Hiljade vozila izlazi iz njegovog ‘kampusa’ na Mramornom moru, izgrađenog u manje od dvije godine. Već poznata po proizvodnji automobila, Turska pokazuje zube na tržištu električnih automobila sa svojim šampionom, Foto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

Vozilo se ističe digitalnim instrumentima od 12 inča i centralnim zaslonom osjetljivim na dodir, koji su smješteni na impresivnoj 29-inčnoj panoramskoj ploči koja se proteže cijelom širinom nadzorne ploče. Dodatni dodirni zaslon postavljen niže pruža vozačima lakši pristup različitim postavkama, dok plutajuća središnja konzola donosi sofisticiranost s rotirajućim biračem mjenjača, elektroničkom parkirnom kočnicom, regenerativnom kontrolom kočenja i touchpadom.

Do sada prodato 30.000 vozila

Standardna oprema uključuje kameru aktiviranu glasovnim komandama, dok infotainment sistem, temeljen na umjetnoj inteligenciji i Toggovoj platformi Trumore, omogućuje integraciju pametne kućne automatizacije (Smart Living). Za one koji žele vrhunski zvučni doživljaj, T10X nudi opcionalni Meridian audio sistem.

Prvi model TOGG T10X potpuno je električni automobil, a od  aprila 2023. godine do danas prodato je 30.000 vozila. 

Tursko električno vozilo proizvodi se u Toggovo velikom proizvodnom pogonu u Bursi u Turskoj. Cijena SUV Togg T10X iznosi 59.700 eura. Nakon modela T10X, TOGG je započeo proizvodnju modela T10F iz C segmenta. Brend planira da do 2030. godine proizvede milion potpuno električnih vozila, sa novim modelima. Podsjećamo, Turska još od 1961. godine pokušavala da napravi automobil. U prvobitnom pokušaju projekt je dobio ime Revolucija, međutim, zbog tehničkih problema nije zaživio. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan 2011. godine najavio je pokretanje proizvodnje domaćih automobila. Kako bi se ova ideja ostvarila, u Turskoj je osnovana kompanija Togg 2018. godine.