Zarađuju milione: Najplaćenije producentice koje vode TV industriju

featured image

30. sep 2024. 11:06

U 2024. godini dvadeset najbolje plaćenih producenata zajedno su inkasirali 1,2 milijarde dolara. Među njima najistaknutiji su Matt Stone i Trey Parker, kreatori serije South Park, zatim Tyler Perry, super-producent iz BET-a, Dick Wolf, poznat po serijalu Zakon i red, te James L. Brooks i Matt Groening, tvorci legendarnih Simpsona.

Među dvadeset najbolje plaćenih producenata tri su žene: Shonda Rhimes, Lisa Joy i Tina Fey.

Kakva je budućnost mlađih producenata, koji su na početku karijere i rade na svojim prvim hit serijama, teško je predvidjeti. Ukupni ugovori, donosi Forbes, rijetko prelaze 10 miliona dolara, a honorari po epizodi obično se oduzimaju iz tog iznosa.

U nastavku predstavljamo tri moćne producentice u društvu 20 najplaćenijih producenata danas i njihovu godišnju bruto zaradu.

Shonda Rimes, Foto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

Shonda Rhimes
Bruto zarada: 68 miliona dolara

Shonda važi za ikonu TV produkcije, sa neto vrijednošću koja prelazi stotine miliona dolara. Rekordna gledanost njene drame Bridgerton donijela joj je unosan ugovor sa Netflixom koji uključuje i bonuse. Odrasla je u u Chicagu i bila najmlađe od šestero djece. Od malih nogu okružena roditeljima koji su bili visoko obrazovani i posvećeni akademskom uspjehu, Shonda je brzo naučila cijeniti važnost obrazovanja. Iako joj je trebalo neko vrijeme da pronađe svoj pravi poziv, postala je jedna od najutjecajnijih televizijskih producentica i scenaristica svog vremena.

Rhimes je odmalena pokazivala interes za pripovijedanje, a jedno iskustvo posebno je utjecalo na njenu karijeru. Kratko volontiranje u lokalnoj bolnici potaknulo ju je da piše priče smještene u medicinskom okruženju, što je kasnije postalo inspiracija za njen globalni hit Grey's Anatomy koji emitira 21. sezonu i sve su prilike da će ih doživjeti još.

Rhimes je ostvarila i značajne profite na tržištu nekretnina. Njenu figuru u Hollywoodu moćnijom čini i činjenica što je ona filantrop i aktivistica angažirana na nekoliko polja, između ostalog i u nacionalnom odboru za Planirano roditeljstvo, gdje se zalaže za očuvanje reproduktivnih prava žena, posebno u kontekstu sve strožih zakonodavnih ograničenja.

Lisa Joy, Foto: Amy Sussman / Getty images / Profimedia

Lisa Joy
Bruto zarada: 25 milion dolara

Lisa Joy zajedno sa suprugom i partnerom Jonathanom Nolanom zauzima 17. mjesto na listi najplaćenijih producenata 2024. godine. Njih dvoje potpisali su s Amazonom godišnji ugovor vrijedan 30 miliona dolara koji je istekao u aprilu ove godine. Obnovili su ga na manju vrijednost, ali svejedeno, njihova saradnja sa ovom platformom za koju će raditi adaptaciju popularne video igre Fallout je nastavljena.

Lisa je kreator i koproducent HBO-ove serije Westworld, Fallout te scenaristica i rediteljica filma Reminiscence. Karijeru je počela kao spisateljica u ABC-ovoj seriji Pushing Daisies, da bi zatim nastavila raditi kao spisateljica-producentica na popularnoj američkoj seriji Burn Notice.

Odmah nako što je proglašen najboljim neproduciranim scenarijem, njen scenarij za Reminiscence prodan je Legendary Picturesu za 1,25 miliona dolara. Ovime je sebi otvorila vrata u društvu najperspektivnijih producentskih imena u industriji.

Tina Fey, Foto: Reuters

Tina Fey
Bruto zarada: 19 miliona dolara

Tina Fey američka je glumica, komičarka, spisateljica i producentica. Svoj put je počela graditi 1995. u Saturday Night Live-u kao spisateljica, a kasnije je postala glavna scenaristica humoristične emisije i jedna od voditeljica emisije “Weekend Update”. Fey je napisala hit film Mean Girls, koji je kasnije postao uspješan mjuzikl, prije nego što je uspjela kao zvijezda popularnog sitcoma 30 Rock, u kojem se potpsuje kao izvršna producentica. Na listi producenata ona zauzima 20. mjesto po plaćenosti. Njena impresivna ukupna neto vrijednost iznosi 275 miliona dolara.

Fey je posljednjih godina zabilježila uspjeh s nekoliko projekata, uključujući muzičku komediju Girls5Eva, koja je nakon dvije sezone dobila novi život na Netflixu i upravo ulazi u svoju treću sezonu. Također je radila na animiranoj seriji o apokalipsi Mulligan. Uz to, prošle je godine na velika platna donijela muzičku adaptaciju filma Mean Girls.