Porsche Sarajevo otvorio najveći i najmoderniji centar na Balkanu: Višemilionska investicija koja mijenja pravila igre

LIDERI Vedran Drljević 3. sep 2024. 08:24
featured image

3. sep 2024. 08:24

Kompanija Porsche Sarajevo ima novu, višemilionsku investiciju u BiH! Čitajte i Forbes BiH intervju s Alexom Vaszijem, generalnim direktorom ovog automobilskog giganta.

U Blažuju, na više od pet hiljada kvadratnih metara, Porsche je izgradio najveći i najmoderniji prodajno-servisni centar koji pod jednim krovom sadrži izložbeno-prodajne salone, servisnu radionicu, limariju, lakirnicu i poseban centar za visokonaponske baterije u kojem je zaposleno devedeset ljudi.

Ovaj centar se ističe među prodajno-servisnim objektima u regiji ne samo zbog svoje impozantne veličine, već i kao pionir u primjeni najnovijih inovacija i tehnologija. Njegova modernizacija i tehnološki napredak postavljaju nove standarde u industriji, osvajajući priznanje za izuzetnu kvalitetu i viziju budućnosti.

Porsche centar u Blažuju: Predvodnik inovacija i održivosti

Foto: Faruk Zametica

Centar u Blažuju je najveći centar, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na području zapadnog Balkana. Opremljen najnovijom tehnologijom, predstavlja vodeći objekat ove vrste i pokazuje posvećenost inovacijama i izvrsnosti. Novi Porsche Sarajevo centar u Blažuju podiže standarde kvaliteta u automobilskoj industriji u Bosni i Hercegovini i šire, zadovoljavajući najnovije zahtjeve proizvođača i ekološke standarde, a sve to uz održivo poslovanje.

“Kao dio naše ESG strategije, fokusiramo se na ključna područja održivosti: nultu emisiju kroz elektromobilnost, zelene finansije, kružnu ekonomiju sa održivim partnerima, zelenu gradnju sa elementima poput toplotnih pumpi i solarnih panela, te zelenu prodaju kroz efikasno upravljanje otpadom, recikliranje i ponovno korištenje vode”, kažu za Forbes BiH iz Porschea Sarajevo.

Foto: Faruk Zametica

Kao glavne izazove s kojima su se suočili tokom implementacije geotermalnog sistema grijanja i hlađenja u ovom objektu navode to što su prvi u Bosni i Hercegovini implementirali geotermalni sistem grijanja i hlađenja koristeći horizontalni pristup, umjesto uobičajenijeg vertikalnog.

“Ovom metodom smo iskoristili cijelu površinu tla ispod objekta, što je zahtijevalo veliki trud i stručnost našeg tima. Razvili smo detaljan plan kako bismo osigurali uspješnu implementaciju i postigli naš cilj smanjenja potrošnje električne energije. Ovaj sistem, u kombinaciji sa toplotnim pumpama, prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini.”, ističu.

Foto: Faruk Zametica

Novi Porsche Sarajevo centar u Blažuju napravio je značajan korak prema energetskoj samoodrživosti. Fotonaponski sistem, koji se prostire na površini od 2.200 kvadratnih metara, pokriva više od polovine energetskih potreba ovog modernog objekta. Ovaj potez značajno smanjuje ovisnost centra o vanjskim izvorima energije, doprinoseći nižim troškovima poslovanja i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Planovi za sljedeću godinu uključuju proširenje energetskih kapaciteta centra kroz izgradnju nadstrešnica opremljenih dodatnim solarnim panelima. Time će se omogućiti još veći stepen energetske nezavisnosti i smanjenje troškova.

Foto: Faruk Zametica

Fotonaponski sistem u Blažuju ne samo da pomaže u smanjenju emisije CO2 zamjenom energije koja bi inače bila proizvedena iz fosilnih goriva, već također omogućava centru bolju poziciju za upravljanje potencijalnim energetskim nedostacima u budućnosti. Ova strategija dodatno osigurava stabilnije i održivije energetsko snabdijevanje za operacije centra, ističući njegovu posvećenost ekološkoj odgovornosti i inovacijama.

Otvaranje ovog centra uticati će na lokalnu ekonomiju, posebno u smislu zapošljavanja i razvoja poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Foto: Faruk Zametica

Višemilionske investicije pronalaze put i u Bosnu i Hercegovinu

Novi Porsche centar predstavlja prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu, dokazuje da višemilionske investicije nisu rezervisane samo za velike evropske metropole poput Beča ili Minhena. Ovim ambicioznim projektom, Porsche je reinvestirao više sredstava u Bosnu i Hercegovinu nego što je ostvario u periodu od 2015. godine do danas, čime je jasno pokazao svoju posvećenost rastu i razvoju zemlje.

Ovaj objekat, kao najveći i najmoderniji centar te vrste na Balkanu, svjedoči da Bosna i Hercegovina ima kapacitete za postizanje visokog nivoa razvoja, čineći je atraktivnom destinacijom za velike investicije. Porsche Sarajevo nada se da će ovaj primjer potaknuti i druge domaće i strane kompanije da reinvestiraju svoj profit i iskoriste potencijale koje zemlja nudi.

Foto: Faruk Zametica

Nova radna mjesta za lokalne eksperte

Porsche grupa već zapošljava preko 200 ljudi u Bosni i Hercegovini, a novi centar u Blažuju dodatno je osnažio ovu prisutnost sa preko 90 zaposlenih na toj lokaciji. Pored toga, centar nudi stalne mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, čime dodatno doprinosi lokalnoj ekonomiji i razvoju poslovnog okruženja u zemlji.

Porsche Sarajevo centar je označen kao najsavremeniji u BiH. Na pitanje kako planiraju održati ovaj nivo izvrsnosti i inovacija u godinama koje dolaze, iz Porsche Sarajevo kažu:

“Budući da smo pioniri elektromobilnosti u BiH, naši planovi u ovom objektu, ali i u cijeloj zemlji uključuju dalju brigu o infrastrukturi, primarno kroz naš brend za punjače za električna vozila – MOON. Izgradnja objekta u Blažuju nije kraj naše misije. Kao vodeća kompanija u industriji, naš cilj je kontinuirano uvoditi međunarodne trendove na lokalno tržište.”, rekli su iz ove kompanije za Forbes BiH.

Foto: Faruk Zametica

Novi standarde održivosti s inovativnim zelenim rješenjima

Porsche centar u Blažuju dodatno je učvrstio svoju posvećenost održivosti i očuvanju okoliša uvođenjem automatske autopraonice koja reciklira vodu. Ovaj inovativni korak nije samo tehnološki napredak već i ključni dio njihove ESG strategije, usklađene s globalnim trendovima smanjenja utjecaja na okoliš i promovisanja održivih praksi.

Uvođenje zelenih rješenja, poput ove autopraonice, pokazuje da održivost i profitabilnost mogu ići ruku pod ruku u savremenom poslovanju. Porscheova vizija za budućnost automobilske industrije uključuje postavljanje novih standarda za ekološki odgovorno poslovanje, s ciljem da budu primjer drugima u sektoru. Ovaj centar bi trebao služiti kao uzor cijeloj Porsche BH mreži dilera, koja broji više od 30 partnera širom zemlje.

Foto: Faruk Zametica

Pored toga, tehnologija baterija predstavlja ključni izazov za budućnost, a ovaj centar ima ambiciju da postavi standarde za održavanje, popravke i zbrinjavanje baterija, što je od suštinskog značaja za razvoj elektromobilnosti. Porsche se nada da će ovaj primjer motivisati i druge kompanije u Bosni i Hercegovini da usvoje održive prakse u svom poslovanju.

Foto: Faruk Zametica

Forbes BiH intervju s Alexom Vaszijem

Alex Vaszij, generalni direktor kompanije Porsche BH je dio jednog od najvećih proizvođača automobila u svijetu od početka devedesetih godina.

Za Forbes BiH kaže kako je Porsche doživio značajnu transformaciju u razvoju nekretnina kroz desetljeća, prilagođavajući se brzim promjenama u automobilskoj industriji.

“Prelaz s automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem na električna vozila doveo je do novih zahtjeva za prodajne salone, servise i interakciju s kupcima. Kako se tehnologija razvija, tako se mijenjaju i potrebe za arhitekturom, građevinskim radovima i sistemima zgrada kako bi podržali električnu mobilnost i ekološki prihvatljivo poslovanje koje uključuju recikliranje vode, upravljanje otpadom, korištenje ekološki prihvatljivih lakova u lakirnici, filteri i ekološki prihvatljivo grijanje u lakirnoj kabini, fotonaponski sistemi”, rekao je za Forbes BiH Alex Vaszi.

Alex Vaszi / Foto: Faruk Zametica

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Vaszi je radio na mnogim lokacijama, uključujući brojne zemlje i regije.

“Razumijevanje specifičnih potreba ali i kulture određenog tržišta, dok istovremeno pripremate kupce za međunarodne trendove koji trebate implementirati. Usklađivanje lokalnih potreba s globalnim trendovima traži razumijevanje, prilagodljivost i sposobnost pripreme tržišta za promjene.”, rekao je Vaszi, osvrćući se na najizazovnije aspekte prilagođavanja različitim tržištima i kulturnim okruženjima.

Vaszi: Model za buduće investicije u regiji

Porsche Sarajevo centar, najnoviji i najmoderniji objekat u regiji, predstavlja ključnu komponentu Porscheove globalne strategije za razvoj nekretnina. Ovaj centar nije samo simbol tehnološkog napretka i luksuza, već služi kao model za buduće investicije u susjednim balkanskim zemljama, usklađen s ESG pristupom koji stavlja održivost u prvi plan. Planirani su slični projekti koji će se realizovati u narednim godinama, čime Porsche dodatno potvrđuje svoju posvećenost rastu i razvoju regije.

Reflektirajući se na svoju karijeru, Porscheovi lideri ističu upravo ovakve projekte kao najvažnije, jer spajaju inovacije, održivost i regionalni razvoj. Posebno ponosni na projekte u regiji, naglašavaju da je Porsche Sarajevo centar vrhunac njihovih nastojanja da doprinesu napretku i modernizaciji Balkana.

“Uvijek se najviše ponosim najskorije realizovanim projektom, koji je u ovom slučaju investicija u Blažuju. Ovaj projekt je kulminacija mog višedecenijskog iskustva, uz pažljivu petogodišnju pripremu i 18 mjeseci izgradnje, a sve uz obavljanje svakodnevnih zadataka. Pokazali smo šta se sve može postići na zapadnom Balkanu, pokazujući da su načajna ulaganja moguća i ovdje, a ne samo u zemljama poput Austrije i Njemačke. Ovaj projekat odražava viziju, posvećenost i fokusiranost na cilj, te bi trebao poslužiti kao motivacija i drugim investitorima.”, rekao je generalni direktor.

Predanost tima i duboko poznavanje regije ključni za uspjeh u razvoju nekretnina

Alex Vaszi / Foto: Faruk Zametica

Iskustva stečena radom u različitim dijelovima svijeta, posebno u zemljama centralne i istočne Evrope te Južne Amerike, oblikovala su specifičan pristup planiranju i razvoju novih projekata. Bez obzira na kulturne razlike, zajednička nit svih uspješnih poduhvata je predanost cijelog tima, ističe Vaszi u razgovoru za Forbes BiH.

S obzirom na bogato iskustvo i duboko poznavanje regije, ključni faktori za uspjeh u razvoju nekretnina u ovom dijelu Evrope leže u sposobnosti da se okupi i motiviše tim, te u razumijevanju lokalnih specifičnosti i potreba. Uspješan projekat nije samo rezultat dobre ideje, već sinergije svih uključenih strana.

Ključna lekcija je jasna: ako vaš tim i nadređeni nisu potpuno posvećeni projektu, šanse za uspjeh su značajno umanjene. U projektu, svi moraju veslati zajedno, jer individualni napori bez podrške tima vode ka neuspjehu. Entuzijazam, spremnost, znanje i iskustvo cijelog tima čine temelj uspješnog sprovođenja projekta.”, Alex Vaszi.

“Potrebno je imati ideju i razmišljati dugoročno. Važno je razmišljati o velikim stvarima, postaviti detaljne ciljeve i biti ustrajan u njihovom postizanju. Očekujte otpor, ali ustrajnost je ključna – nikad ne odustajte, jer poslije kiše uvijek dolazi sunce.”

Svaka promjena pruža priliku za inovacije. Izlazak iz zone komfora i hrabro prihvatanje promjena omogućava nam da implementiramo nove ideje koje pokreću napredak, osvrt je našeg sagovornika.

“Važno je ostati radoznao i otvoren za promjene. Kao djeca, trebamo propitivati ustaljene navike i isprobavati nove stvari, bilo da su to hobiji, sportovi, kulture ili mišljenja. Ovaj način razmišljanja nije važan samo u poslovnom svijetu, već i u svakodnevnom životu, gdje je spremnost na promjene ključna za postizanje uspjeha”, kaže za kraj generalni direktor, Alex Vaszi.