Najvrjedniji jednorozi u Evropi, BiH bez ijednog

featured image

26. aug 2024. 13:05

O jednorogu, legendarnom biću koje se obično opisuje kao konj sa jednim rogom na čelu, koji je postao simbol čistoće, snage, i plemenitosti u zapadnoj kulturi, imali smo priliku slušati u bajkama ili ga gledati u cartoon TV sadržajima. Naziv ovih nestvarnih bića sa malih ekrana i dječijih knjiga “preselio se” u svijet odraslih i postao sveprisutan u polju biznisa. Termin jednorog (eng. unicorn) odnosi se na privatnu kompaniju čija je procijenjena vrijednost dostigla ili premašila milijardu američkih dolara. Ovaj pojam je prvi put upotrijebila Aileen Lee, osnivačica Cowboy Ventures, 2013. godine, kako bi opisala rijetke startape koji dostižu takvu vrijednost.

Gdje unicorni najviše djeluju?

Jednorozi su obično tehnološke kompanije koje su uspjele da privuku značajna ulaganja i brzo rastu zahvaljujući inovativnim proizvodima ili uslugama. Ove kompanije često posluju u industrijama kao što su tehnologija, softveri, e-trgovina, ili fintech.

Prema podacima platforme CB Insights, koje je analizirao tim Best Brokera, internetske informacijske platforme za ulaganja, Evropa trenutno ima 202 jednoroga s ukupnom vrijednošću od 561,7 milijardi dolara (oko 510 milijardi eura). Ovaj podatak, koji je prenio Forbes Portugal, pokazuje rast od 20,7 milijardi dolara (oko 18,7 milijardi eura) od juna 2023. godine. Bosna i Hercegovina još uvijek nema svog jednoroga, izuzev da u njoj svoje kancelarije ima podružnica Infobip, jedna od najuspješnijih svjetskih IT kompanija, koja je poslovanje počela kao mali startap u istarskom Vodnjanu, a koja danas globalno zapošljava više od 3000 ljudi, te kroz više od 70 kancelarija posluje na čak šest kontinenata. Infobip je još prije četiri godine postao prvi hrvatski unicorn, odnosno firma koja nije izlistana na berzi, ali je imala valuaciju od milijardu dolara.

Foto: Reuters

Najvrjedniji evropski jednorog

Startup scena Bosne i Hercegovine zabilježila je porast u 2024. i skočila je za četiri mjesta u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši Paragvaj, pokazuju podaci StartupBlinka.

Najvrjedniji evropski jednorog prema CB Insights-u je britanski fintech Revolut, čija je vrijednost procijenjena na 33 milijarde dolara (oko 29,9 milijardi eura), što ga čini sedmim najvrjednijim jednorogom u svijetu.

U svijetu je 1.241 tehnološka kompanija koja ima status “jednoroga”, a čije procijenjene vrijednosti premašuju milijardu dolara. Ukupno, vrijede 3,9 milijardi dolara (oko 3,5 milijardi eura).

PoložajKompanijaZemlja Procjena (dolari)
Revolut Velika Britanija33 milijarde 
CelonisNjemačka13 milijardi 
WizIzrael 12 milijardi
Global SwitchVelika Britanija11,1 milijardi
5Checkout.com Velika Britanija11 milijardi 
N26Njemačka9,23 milijarde  
7Northvolt Švedska 9 milijardi 
GetirTurska8,8 milijardi
RapydVelika Britanija8,75 milijardi
10 PersonioNjemačka 8,5 milijardi
Lista 10 najvećih jednoroga u Evropi 2024. godine