Tesla povlači skoro 3.900 cyber kamioneta zbog neispravne papučice gasa

TEHNOLOGIJA Forbes 21. apr 2024. 09:20
featured image

21. apr 2024. 09:20

Tesla će povući skoro 3.900 Sajbertrak pikapova, zbog neispravne papučice gasa koje mogu iznenada da ubrzaju vozilo i tako povećavaju rizik od sudara.

To je saopšteno danas nakon što je kompanija Tesla zaustavila isporuke Sajbertrak električnih vozila prošle nedjelje usred spekulacija da su pedale neispravne.

Prema podacima Nacionalne uprave za bezbjednost saobraćaja na autoputu, opoziv se odnosi na 3.878 Tesla vozila proizvedenih između novembra 2023. i aprila 2024. godine.

Problem je papučica gasa koja se može pomjeriti kada se primijeni visoki pritisak, a to može dovesti do toga da ostane zarobljena unutrašnjom oblogom, saopšteno je iz Tesle.

Tesla je primila dvije tužbe kupaca u kojima je detaljno opisan kvar posljednjih nedjelja i dobrovoljno je povukao vozila 12. aprila, navodi se.

Kompanija je saopštila da će besplatno zamijeniti ili popraviti sklop podloge za gas, dodajući da će vlasnici biti obaviješteni pisanim putem u junu.

Tesla je povukla ove godine 2,39 miliona drugih svojih vozila u SAD iako su mnogi opozivi riješeni putem ažuriranja softvera putem bežične mreže.

U februaru je kompanija Tesla povukla više od 2,19 miliona automobila zbog malih slova na panelima upozorenja koji bi mogli povećati rizik od sudara, naveli su regulatori.

Kompanija je povukla skoro 200.000 vozila mjesec ranije uključujući modele S, X i Y zbog softverskog problema koji može da spriječi prikaz zadnje kamere.

Više od dva miliona Teslinih vozila povučeno je u decembru kako bi se popravio kvar u sistemu autopilota, nakon što su regulatori otkrili da nije uspijevao na adekvatan način da otkrije da li je vozač obraćao pažnju dok je sistem za samostalno upravljanje bio uključen.

Jedan vlasnik Sajbertraka rekao je za NBC njuz da „onog trenutka kada bih pustio kočnicu, krenuo bi naprijed punim gasom“. Uspio je da prebaci u parking mod prije nego što je izazvao sudar.

Ovo sve dolazi usred finansijskih problema za Teslu, nakon što je kompanija prijavila pad profita od 23% prošle godine u odnosu na rekordnih 5,4 milijarde dolara prethodne godine.

Ranije ove nedjelje, izvršni direktor Ilon Mask (elon Musk) najavio je da je kompanija smanjila svoju globalnu radnu snagu za više od 10% nakon što je oko 10.000 ljudi imalo „duplirane“ poslove tokom perioda brzog rasta kompanije.

Ty Roush, Forbes

Tesla Recalls Nearly 3,900 Cybertrucks Over Gas Pedals That Can Get Stuck—Causing Truck To Accelerate