SpaceX-ova raketa Starship sletjet će na Mars do kraja ovog desetljeća, najavljuje Elon Musk

TEHNOLOGIJA Forbes 18. mar 2024. 16:40
featured image

18. mar 2024. 16:40

SpaceX-ova raketa Starship sletjet će na Mars do kraja desetljeća, a buduće verzije letjelice moći će letjeti između zvijezda, rekao je u ponedjeljak milijarder Elon Musk, nekoliko dana nakon što je kompanija proslavila treći testni let rakete kojom, u saradnji s NASA-om, žele vratiti astronaute na Mjesec.

“Ova raketa dizajnirana je kako bi mogla putovati čitavim našim Sunčevim sistemom, a i dalje,” napisao je Musk na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Put u druge zvjezdane sisteme

Ipak, domet rakete ograničen je na “oblak tijela koje okružuju” naš sistemv, dodao je Musk u odgovoru na objavu koja SpaceX opisuje kao “put do Marsa, a možda i dalje.”

Buduća verzija rakete Starship “putovat će u druge zvjezdane sisteme,” obećao je Musk, naglasivši kako će to biti “mnogo veća i naprednija” letjelica od trenutne generacije.

Musk nije dao nikakve naznake o tome radi li SpaceX na verziji letjelice (koja je još uvijek prototip) koja bi bila sposobna za međuzvjezdane letove, kao ni kako planiraju savladati mnoge prepreke takvih putovanja. Naučnici vjeruju kako su ona tehnološki moguća, ali su još uvijek u sferi naučne fantastike i spekulacije.

Milijarder je ove komentare objavio nekoliko dana nakon što je SpaceX proslavio treće testno lansiranje rakete. Prva dva testa završila su eksplozijama, a treći je završio prerano i kontrolori su izgubili kontakt s letjelicom.

Musk je obećao da će ove godine biti održano još testova, ustvrdivši kako će Starship “na Marsu biti tokom narednih pet godina.”

“Starship će ljude odvesti na Mars”, napisao je Musk na X-u, podijelivši sliku lansiranja letjelice iz SpaceX-ove baze u Teksasu. U drugoj objavi, Musk je napisao kako će “Starship život učiniti multiplanetarnim.”

SpaceX je zasad izveo 320 lansiranja, stoji na stranicama firme. Od njih, 284 su bila potpuna slijetanja, a kod 254 se radilo o ponovnom korištenju istih sistema. U većini slučajeva radilo se o raketi Falcon 9, prvoj ponovo iskoristivoj raketi koja može dosegnuti orbitu. Ponovno iskorištavanje letjelica smanjuje troškove najskupljeg aspekta putovanja u svemir.

Obama kritikuje tech tajkune

Bivši američki predsjednik Barack Obama prošle sedmice je na konferenciji o obnovljivoj energiji u Parizu kritizirao “tech tajkune”, poput Elona Muska ili osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji grade rakete i govore o kolonizaciji svemira. “Kada čujem neke ljude da pričaju o planovima za koloniziranje Marsa jer bi Zemlja mogla postati nemoguća za život, pitam se o čemu oni govore,” rekao je bivši predsjednik. Čak i nakon potencijalnog nuklearnog rata ili u slučaju da se ne poduzmu nikakve mjere za borbu protiv klimatskih promjena, Obama kaže kako bi uslovi za život na Zemlji još uvijek bili mnogo bolji nego na Marsu.

“Radije bih da investiramo novac u brigu za ovaj planet ovdje,” rekao je, dodavši kako bi svrha istraživanja svemira trebala biti prikupljanje znanja i nova otkrića, a ne kreiranje novih mjesta za život ljudi.

Autor originalnog članka: Robert Hart, Forbes
Link: Elon Musk Says Future SpaceX Starship ‘Will Travel To Other Star Systems’ After Rocket’s Latest Test
(Prevela: Nataša Belančić)