SAD vrši pritisak na TikTok: Čekaj, da li je on stvarno kineski?

featured image

18. mar 2024. 11:40

Budućnost TikToka je zaglibila u neizvjesnosti u Sjedinjenim Državama nakon što je Predstavnički dom prošle sedmice usvojio zakon koji bi u konačnici mogao dovesti do zabrane popularne video aplikacije.

Američki zakonodavci zabrinuti su zbog utjecaja Pekinga na aplikaciju i pokušavaju natjerati njenog kineskog vlasnika da odustane od kontrole.

Posebno su zabrinuti da bi TikTok, koji je u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga , mogao dijeliti podatke s kineskom vladom ili manipulirati sadržajem prikazanim na njenoj platformi. Za sada postoji malo dokaza koji potkrepljuju ove zabrinutosti.

TikTok nikada nije radio u kontinentalnoj Kini – što je njegov singapurski izvršni direktor Shou Chew u više navrata hvalio kada su ga američki zvaničnici grlili. Dakle, koliko je “kineski” i zašto je to važno?

FILE PHOTO: A person arrives at the offices of TikTok after the U.S. House of Representatives overwhelmingly passed a bill that would give TikTok's Chinese owner ByteDance about six months to divest the U.S. assets of the short-video app or face a ban, in Culver City, California, U.S., March 13, 2024. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Da li je TikTok kineski?

Na prvi pogled, odgovor bi bio “ne”. Prvi put je osnovana u Kaliforniji u aprilu 2015. godine, prema dokumentima američkog suda.

TikTok nikada nije postojao u kontinentalnoj Kini, iako je aplikacija bila dostupna u Hong Kongu do jula 2020. godine , kada se povukla ubrzo nakon što je Peking nametnuo kontroverzni  zakon o nacionalnoj sigurnosti  u gradu.

U to vrijeme, aplikacija je pokušavala da se distancira od Kine suočena sa sve većim pritiskom Trumpove administracije.

U Kini postoji drugačija verzija TikToka: sestrinska aplikacija pod nazivom Douyin.

Pokrenuta je prije TikToka i postala je viralna senzacija na ogromnom kopnenom tržištu. Njegov moćni algoritam postao je temelj za TikTok i ključan je za njegov globalni uspjeh.

U martu 2023., američki zakonodavci su više puta pritiskali izvršnog direktora Chewa da li je TikTok kineski. Nije direktno odgovorio na pitanje, rekavši samo da aplikacija nije dostupna u zemlji i da ima sjedišta u Los Anglesu i Singapuru.

Ali TikTok je na kraju u vlasništvu, kroz složenu višeslojnu korporativnu strukturu, ByteDancea, tehnološkog giganta u privatnom vlasništvu.

Aplikacija je u vlasništvu TikTok LLC, društva sa ograničenom odgovornošću registrovanog u Delawareu sa sjedištem u Culver Cityju, Kalifornija. LLC je pod kontrolom TikTok Ltd, koji je registrovan na Kajmanskim ostrvima i sa sjedištem u Šangaju. Ta firma je u konačnici u vlasništvu ByteDance Ltd, također osnovane na Kajmanskim ostrvima sa sjedištem u Pekingu.

FILE PHOTO: Giovanna Gonzalez of Chicago demonstrates outside the U.S. Capitol following a press conference by TikTok creators to voice their opposition to the “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act,” pending crackdown legislation on TikTok in the House of Representatives, on Capitol Hill in Washington, U.S., March 12, 2024. REUTERS/Craig Hudson/File Photo

Sajt ByteDance kaže da je kompanija razvila TikTok kao App za kratki video i da ga je zvanično lansirala u maju 2017. Šest mjeseci kasnije, kupila je rivalski Musical.ly i potom ga spojila sa glavnom platformom.

Prema TikTok-ovoj web stranici, sve njegove podružnice širom svijeta su strukturirane pod Bytedance Ltd.

Da li je ByteDance kineski?

Definitivno.

ByteDance su 2012. godine u Pekingu osnovali Zhang Yiming i Liang Rubo, koji su bili cimeri na Univerzitetu Nankai u Tianjinu, prema informacijama kompanije i Zhangovim javnim govorima.

Od tada ima sjedište u kineskoj prijestolnici. 2021. Zhang je najavio da će se povući s mjesta izvršnog direktora ByteDancea i predao “uzde” Liangu.

ByteDance ima više od 110.000 zaposlenih širom svijeta. Osim TikToka, posjeduje niz popularnih kineskih aplikacija kao što su Douyin, agregator vijesti Jinri Toutiao, platforma za razmjenu videa Xigua.

Na prošlogodišnjem kongresnom saslušanju, Chew nije direktno odgovorio ni na jedno pitanje da li je ByteDance kineska kompanija.

Rekao je samo da je ByteDance privatna kompanija osnovana u Kini koja posluje sa mnogim poslovima u Kini, ali da je “globalne” prirode.

Chew je dodao da je 60% ByteDancea u vlasništvu globalnih institucionalnih investitora kao što su Carlyle Group, General Atlantic i Susquehanna International Group, dok je 20% firme u vlasništvu Zhanga, a 20% u vlasništvu zaposlenih širom svijeta. Tri od pet članova odbora kompanije su Amerikanci, rekao je.

Da li kineska vlada posjeduje ili kontrolira ByteDance ili TikTok?

Chew je izričito rekao Kongresu da ByteDance nije u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vlade.

Međutim, kao i većina drugih kineskih kompanija, ByteDance je zakonski primoran da uspostavi interni komitet Komunističke partije sastavljen od zaposlenih koji su članovi partije.

Zhang Fuping, potpredsjednik kompanije i glavni urednik, služi kao sekretar partijskog komiteta. Komitet često održava sjednice radi proučavanja stranke i kineskog lidera Xi Jinpinga. Jednoj sjednici u 2018. pridružili su se Zhang Yiming i njegov menadžerski tim, navodi vlada u Pekingu.

Takođe, kao i njegovi konkurenti, ByteDance je morao da dozvoli kineskoj vladi da preuzme takozvanu „zlatnu dionicu“ u jednoj od svojih ključnih podružnica.

To znači da kineska vlada sada posjeduje 1% Beijing Douyin Information Service, što je domaća kineska jedinica Bytedance. Wu Shugang, zvaničnik Kineske administracije za kibernetski prostor, internet sigurnost i cenzure u zemlji, sjedi u njegovom odboru.

Analitičari kažu da “zlatne dionice” pružaju način kineskoj vladi da se direktnije uključi u svakodnevne poslove tehnoloških kompanija, uključujući i sadržaj koji pružaju javnosti.

Chew je priznao da “zlatna dionica” postoji. Ali on je rekao da je to u svrhu licenciranja interneta za kineski biznis.

ByteDance je na svojoj web stranici naveo da je to uobičajen aranžman za kompanije koje upravljaju platformama za vijesti i informacije u Kini i da ne utiče na njihovo poslovanje izvan zemlje.

Može li Komunistička partija Kine manipulirati ByteDanceom ili TikTokom?

Kao kompanija sa sjedištem u Kini, ByteDance podliježe brojnim zakonima o nacionalnim obavještajnim službama, sigurnosti podataka i sajber sigurnosti.

Kina je 2018. izmijenila svoj Zakon o nacionalnoj obavještajnoj službi, koji zahtijeva da svaka organizacija ili građanin podržava, pomaže i sarađuje u radu nacionalnih obavještajnih službi.

To znači da je ByteDance zakonski obavezan pomoći u prikupljanju obavještajnih podataka.

Kina je 2021. godine uvela novi zakon o sigurnosti podataka, koji se primjenjuje na aktivnosti obrade podataka koje se provode izvan zemlje koje mogu “štetiti nacionalnoj sigurnosti ili javnim interesima”.

U Kini također postoji zakon o sajber bezbijednosti, koji kaže da će država poduzeti mjere za praćenje, spriječavanje i rješavanje rizika i prijetnji kibernetičke sigurnosti „koje nastaju unutar i izvan teritorije NRK-a“.

Ovi nejasni i široki zakoni odnose se na tehnološke kompanije i mogu se koristiti za njihovo regulisanje.

Pixaby

Može li Peking spriječiti prodaju TikToka?

Da, Peking ima zakonsku mogućnost da to učini i već je naznačio da će .

U augustu 2020., nakon pokušaja Trumpove administracije da prisili prodaju TikToka, Peking je revidirao svoja pravila o kontroli izvoza kako bi pokrio niz tehnologija koje je smatrao osjetljivim, uključujući tehnologiju koja je slična TikTok-ovim uslugama personaliziranih preporuka za informacije.

Nekoliko godina kasnije, početkom 2023., glasnogovornica Ministarstva trgovine je u prvom direktnom odgovoru vlade na ovo pitanje rekla da će se Kina protiviti bilo kakvoj prisilnoj prodaji TikToka.

To je zato što bi prodaja ili prodaja aplikacije uključivala “izvoz tehnologije” i morala je biti odobrena od strane kineske vlade, rekla je Shu Yuting, glasnogovornica.

Peking od tada nije naznačio nikakvu promjenu u ovoj poziciji .