Indija je zabranila TikTok bez upozorenja, 200 miliona ljudi naučilo je da živi bez toga

TEHNOLOGIJA Vedran Drljević 15. mar 2024. 09:35 > 15. mar 2024. 09:36
featured image

15. mar 2024. 09:35 > 15. mar 2024. 09:36

Dok se fanovi TikToka u Sjedinjenim Državama brinu da će izgubiti pristup izuzetno popularnoj aplikaciji društvenih medija, postoje lekcije koje mogu naučiti iz zemlje na drugom kraju svijeta.

U srijedu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a širom zemlje . Iako aplikacija u kineskom vlasništvu neće uskoro nestati s telefona Amerikanaca, mnogi od njenih 170 miliona korisnika u zemlji duboko su uznemireni.

Ali evo šta treba da znaju: moguće je preživjeti i napredovati u svijetu bez TikToka. Samo pitajte najmnogoljudniju naciju na planeti.

U junu 2020., nakon nasilnog sukoba na indijsko-kineskoj granici, u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, vlada u New Delhiju iznenada je zabranila TikTok  i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija.

“Važno je zapamtiti da kada je Indija zabranila TikTok i više kineskih aplikacija, SAD su bile prve koje su pohvalile tu odluku,” rekao je Nikhil Pahwa, osnivač tehnološke web stranice MediaNama iz Delhija. “[Bivši] američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je zabranu, rekavši da će ‘pojačati suverenitet Indije’.”

Pixaby

Iako je iznenadna odluka Indije šokirala 200 miliona korisnika TikTok-a u zemlji, u četiri godine nakon toga, mnogi su pronašli druge prikladne alternative.

“Zabrana Tiktoka dovela je do stvaranja mogućnosti od više milijardi dolara… Trebalo je negdje otići 200 miliona korisničke baze,” rekao je Pahwa, dodajući da su na kraju američke tehnološke kompanije iskoristile trenutak sa svojim novim ponudama.

Život bez TikToka

Zabrana nije prošla bez bolova. Indijski TikTokeri morali su se boriti sa zbunjenošću, pa čak i tjeskobom u danima i mjesecima koji su uslijedili.

Do 2020. godine, TikTok je postao izuzetno popularan među Indijcima koji su se opuštali uz aplikaciju u vrijeme strogih karantina povezanih s Covidom.

„Svako u Indiji želi da bude bolivudska zvijezda, a TikTok je omogućio taj san tako što je ljude, uključujući i one u malim gradovima, učinio zvijezdama preko noći“, rekao je Saptarshi Ray, šef proizvoda Viralo, platforme za influencer marketing sa sjedištem u Bengaluru.

Ali nije trebalo dugo prije nego što su se pojavili drugi putevi za njihovu kreativnost i komercijalne poduhvate.

Pixaby

Uslijedila je žestoka borba između američkih tehnoloških divova i domaćih startupa kako bi se popunila praznina. U roku od nedjelju dana nakon zabrane, Instagram u vlasništvu kompanije Meta zaradio je  lansiranjem svoje “TikTok” kopoije  , Instagram Reels. Google je predstavio svoju vlastitu ponudu kratkih videa, YouTube Shorts.

Domaće alternative kao što su MX Taka Tak i Moj također su počele da bilježe porast popularnosti i priliv finansija.

Međutim, ti lokalni startupi ubrzo su nestalli jer nisu mogli da pariraju bogatijim Amerikancima.

Pozivajući se na nezavisne nalaze konsultantske kuće Oxford Economics, glasnogovornik Googlea je rekao da je “YouTube kreativni ekosistem” doprinio indijskoj ekonomiji 2022. godine sa otprilike 2 milijarde dolara.

Pixaby

Prema Rayu, indijski kreatori sadržaja brzo su premjestili sav stari sadržaj koji su snimili za TikTok na Instagram Reels i YouTube Shorts. „Neki influenceri su postavljali sedam videa dnevno i dobijali četiri do pet miliona pretplatnika godišnje“, rekao je on.

Ali nisu svi bili u mogućnosti da steknu značajne sljedbenike na ovim platformama, piše CNN.

“Mnogi korisnici i kreatori skliznuli su u dubok, mračni prostor nakon zabrane, a neki još uvijek nisu izašli iz tog prostora”, rekao je Clyde Fernandes, izvršni direktor – umjetnički menadžment u Opraahfx-u, firmi za marketing i menadžment uticajnih ljudi.

“Način na koji su dobijali pratioce na TikToku je [još uvijek] neuporediv sa bilo kojom drugom platformom u ovom trenutku,” dodao je.

Šta je sa sigurnošću?

Američki zvaničnici i zakonodavci već dugo  izražavaju zabrinutost  da bi kineska vlada mogla natjerati ByteDance da preda podatke prikupljene od američkih korisnika.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost kažu da zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko TikToka ostaje uglavnom hipotetička. Indijski stručnjaci, međutim, kažu da njegovo uklanjanje iz nacionalnog digitalnog života nije rezultiralo sigurnijim prostorom.

“Nisam baš siguran da uklanjanje TikTok-a predstavlja udubljenje u okruženju prijetnji cyber sigurnosti. Osim ako ne dođe do koraka u svijesti korisnika o softveru na njihovim telefonima, ili onome što preuzimaju s otvorenog interneta, malo je vjerojatno da će se to promijeniti,” rekao je Vivan Sharan, partner konsultantske firme Koan Advisory Group sa sjedištem u Delhiju.

Američki zakonodavci također strahuju da bi aplikacija mogla poslužiti kao alat Pekingu za širenje propagande, dezinformacija ili utjecaja na Amerikance. Uklanjanje TikToka nije izolovalo Indijance od tih prijetnji.

“Što se tiče sadržaja i okruženja dezinformacija, jasno je da se još uvijek moramo boriti s ozbiljnim problemima kao što su deepfakes, itd, sa ili bez TikToka”, rekao je Sharan. „Dakle, sveukupno, teško je vidjeti koji se dio pejzaža rizika značajno mijenja, pod pretpostavkom da je TikTok sigurno problematičan.”