Rimac za britanski Autocar: Planiramo proizvesti flotu robotaksija do 2026. godine

featured image

3. jan 2024. 09:30

Forbes je prenio dijelove razgovora Mate Rimca za britanski Autocar u kojem je on naglasio kako do 2026. godine planira proizvesti flotu robotaksija: Jedinstveno vozilo bi trebalo biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeni dvije godine kasnije.

Kompanija na tehnologiji autonomne vožnje radi od 2017. godine, a prošle godine je dobila gotovo 200 miliona dolara sredstava Europske unije kako bi razvila svoj robotaksi projekat. Iz Rimca je ranije rečeno kako će Nevera imati sposobnost “naučiti” vlasnike kako voziti po trkaćoj stazi poput profesionalca.

U razgovoru za Autocar u Velikoj Britaniji, suosnivač i izvršni direktor Rimca, Mate Rimac, objasnio je kako je Nevera, automobil vrijedan 2 miliona dolara, zapravo proizvod kojim žele privući pažnju na druge projekte u kompaniji. Autonomne taksije je opisao kao vozila kojima se želi “promijeniti život ljudima” pružanjem jednostavnog pristupa urbanoj mobilnosti.

Autocar tvrdi kako taksi može voziti bez ljudskog sudjelovanja, a također dodaju kako Rimac planira razviti i izgraditi infrastrukturu za autonomna vozila koja uključuje stanice za punjenje, skladišta i parkirališta. Jednako kao što je mreža stanica za punjenje pomogla Tesli da prestigne konkurenciju tokom ranih godina, ovaj fokus na vozila i infrastrukturu mogao bi biti ključ Rimčeve usluge robotaksija.

Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Rimac kaže kako je autonomno vozilo “automobil, ali potpuno drugačijeg tipa.” Kompanija još nije objavila nikakve slike ili specifikacije robotaksija, no iz Rimca tvrde kako će vozilo biti jedinstvene građe. Trebalo bi biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeni 2026. Mate Rimac za Autocar govori kako bi vozilo “moglo promijeniti način na koji se ljudi kreću gradovima”, dodajući kako će se raditi o premium usluzi “što ne znači da će biti skupa ili otmjena.”

Umjesto pod imenom Rimac, robotaksi se razvija pod novim odjeljenjem portfolija Rimac Grupe imena Project 3 Mobility. Sjedište novog odjela je u Zagrebu, a imaju i centar za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Iz Rimca planiraju da Project 3 Mobility ostane baziran u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi i izvoziti deseci hiljada vozila godišnje. Bit će izgrađena i posebna fabrika za novu granu biznisa.

Stranica Project 3 Mobilityja kaže kako planiraju automobile najprije uvesti u Zagrebu 2026., a potom u Velikoj Britaniji i Njemačkoj 2027. godine. Među investitorima u kompaniju su južnokorejski proizvođač automobila Kia, kao i Infinum, hrvatska kompanija za digitalne proizvode.

Autor originalnog članka: Alistair Charlton, viši suradnik Forbesa
Link: EV Hypercar Maker Rimac Plans Robot Taxi Service For 2026
(Prevela: Nataša Belančić)