Nova godina, staro tržište i dominacija umjetne inteligencije? Ovo su najplaćeniji poslovi u svijetu

featured image

3. jan 2024. 09:15

Posao bi trebao zadovoljiti sve okvire – lično ispunjenje i zadovoljstvo, prilika da značite nešto i svojoj zajednici, unapređenje ličnih vještina i izlazak izvan vlastite zone udobnosti, kao i dovoljno dobra zarada da živite udobno u današnjim turbulentnim finansijskim uslovima.

Neke od najplaćenijih industrija su navedene u nastavku, s popisom nekoliko ključnih uloga za koje su kandidati najviše plaćeni.

Poznato je da su Švicarska, Luksemburg, Singapur, Island, Katar i Sjedinjene Države zemlje koje svojim građanima isplaćuju najveću prosječnu mjesečnu platu.

Tri najplaćenije industrije u svijetu, prema istraživanju Planiranje karijere za 2024. godinu, su finansije i bankarstvo, informacione tehnologije i zdravstvo. Plate su prikazane u američkim dolarima, a informacije su proizvedene sa salary.com

Finansije i bankarstvo

REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Finansijska industrija je višestruka, obuhvaća institucije i arene kao što su komercijalne banke, investicione banke, regulatorna tijela, osiguravajuća društva i upravljanje imovinom. Budući da su finansije tako integralni aspekt poslovanja svake organizacije, mogli biste se naći i da radite u finansijama dok ste direktno izvan finansijske industrije, na primjer, ako radite u odjelu za finansije globalne PR firme. Unutar finansija i bankarstva, tri najplaćenije uloge uključuju:

Glavni finansijski direktor (prosječna plata 435,559 dolara);

Menadžer hedge fonda (prosječna plata 139.033 dolara);

Saradnik u privatnom kapitalu (prosječna plata 107.039 dolara).

Smatrate li se visoko analitičnim ili uživate u tumačenju finansijskih izvještaja i donošenju složenih odluka na osnovu podataka? Možda ste sposobni u strateškom razmišljanju, provođenju procjene rizika ili posvećujete pažnju detaljima i usklađenosti. Ako je tako, cilj da napredujete u karijeri u finansijama bio bi odličan izbor. Kvalifikacije potrebne za posao u finansijama i bankarstvu variraju u zavisnosti od specifičnog karijernog puta i uloge koju obavljate, ali kao opće pravilo, poslodavci preferiraju kandidate koji poseduju: Barem diplomu iz oblasti finansija; certifikat specifičan za industriju, na primjer CPA (Chartered Public Accountant) ili CRP (Certified Risk Professional); poznavanje softvera za finansijsko modeliranje; rješavanje problema i odlične analitičke vještine; oko za detalj, posebno u reviziji ili računovodstvu.

Informacione tehnologije

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Tehnološka industrija se brzo razvija i utiče na gotovo svaki aspekt rada, svaku industriju i naš svakodnevni život. Ne pokazuje znakove usporavanja, posebno s nedavnom progresijom i napretkom umjetne inteligencije. Industrija od 4,6 milijardi dolara, što je povećanje sa 4,4 milijarde dolara u 2022. prema Gartneru, uključuje uloge koje se protežu od razvoja softvera do računarstva u Cloudu, telekomunikacija, umjetne inteligencije i cyber sigurnosti. Budući da je IT sektor tako širok, postoji mnogo prostora za istraživanje potencijalnih karijera – čak i bez potrebe da i sami budete tehnička osoba. Neke visoko plaćene uloge u tehnološkoj industriji uključuju:

Menadžer proizvoda (prosječna plata 79,352 dolara);

Arhitekta informacionih podataka (prosječna plata 144,512 dolara);

Razvojni inžinjer AI proizvoda (178.915 dolara).

Ko bi trebao razmotriti posao u tehnološkoj industriji? Ono što rad u tehnološkoj industriji čini posebno privlačnim je to što ste u mogućnosti da inovirate i pokrećete rješenja za svjetske izazove na jedinstven način. Bilo da ste na čelu razvoja kroz direktan rad u tehničkom timu ili podržavate tim na druge načine (kao što je upravljanje proizvodom), uvijek postoji nešto zbog čega možete biti uzbuđeni, posebno ako kreirate ili otkrivate, nešto zaista revolucionarno. Ako sebe smatrate tehnološkim entuzijastom, čini se da uvijek težite kodiranju i razvoju softvera i uvijek koristite najnovije trendove u industriji, to je dobar znak jer u ovoj industriji uvijek morate učiti kako ne biste zaostajali. Kvalifikacije potrebne za posao u informacionim tehnologijama? Opet, jako varira ovisno o specifičnoj ulozi i nivou radnog staža. Ali generalno, možete očekivati da će vam trebati diploma, snažne komunikacijske vještine kako biste mogli prenijeti složene tehničke koncepte netehničkim dionicima. Kreativnost, otpornost i rješavanje problema, timski duh.

Zdravstvo

REUTERS

Industrija zdravstvene zaštite obuhvata zdravstvene ustanove kao što su bolnice, starački domovi i domovi zdravlja u zajednici. Takođe se proširuje na promociju dobrobiti kroz privatne prakse, istraživanje i proizvodnju lijekova, upravljanje zdravstvenim osiguranjem i održavanje sistema upravljanja informacijama kartona pacijenata i povezane ustanove. Prema izvještaju Yahoo Finance, ovo su najplaćenija zanimanja u zdravstvu:

Neurohirurg (788.313 dolara);

Ortopedski hirurg (624.043 dolara);

Plastični hirurg (571.373 dolara);

Vaskularni hirurg (557,632 dolara).

Dominacija umjetne inteligencije

AI, REUTERS

Kako razvoj umjetne inteligencije nastavlja da napreduje, vjerovatno će postojati sve veća potražnja za profesionalcima koji su specijalizirani za razvoj i implementaciju rješenja AI i mašinskog učenja u različitim industrijama. Nova zanimanja koja će preovladati na tržištu rada uključuju i sljedeće uloge:

Stručnjaci za privatnost i sigurnost podataka: Uz rastuću zabrinutost oko privatnosti podataka i cyber sigurnosti, vjerovatno će postojati povećana potražnja za profesionalcima koji su vješti u zaštiti podataka i razvoju sigurnih sistema.

“Zeleni” poslovi: Kako se svijet više fokusira na održivost i borbu protiv klimatskih promjena, očekuje se da će poslovi u oblasti obnovljive energije, nauke o životnoj sredini i održivog razvoja doživjeti rast.

Fasilitatori rada na daljinu: Porast rada na daljinu stvorio je prilike za uloge fokusirane na olakšavanje i optimizaciju remote radnih okruženja, uključujući pozicije u virtuelnom svijetu, upravljanje timom na daljinu i platforme za digitalnu komunikaciju.

Profesionalci zdravstvene tehnologije: S tekućim napretkom u tehnologiji zdravstvene zaštite, uloge u telemedicini, zdravstvenoj informatici i digitalnim zdravstvenim rješenjima vjerovatno će biti tražene.

Stručnjaci za e-trgovinu: Kako internetska kupovina nastavlja rasti, može doći do povećane potražnje za profesionalcima koji su vješti u strategiji e-trgovine, digitalnom marketingu i logistici.

Programeri proširene stvarnosti (AR) i virtuelne stvarnosti (VR): Ove tehnologije postaju sve zastupljenije u različitim industrijama, uključujući igre, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i proizvodnju, što dovodi do potencijalne potražnje za profesionalcima sa ekspertizom u AR i VR razvoju.

Genetski savjetnici i biotehnološki stručnjaci: Napredak u biotehnologiji, uključujući uređivanje gena i personaliziranu medicinu, može dovesti do povećane potražnje za profesionalcima u genetici i poljima vezanim za biotehnologiju.

Inženjeri robotike: Područje robotike se brzo širi i može biti povećana potražnja za profesionalcima koji mogu dizajnirati, graditi i održavati robote za različite primjene, uključujući proizvodnju, zdravstvo i logistiku.

Specijalisti za različitost, jednakost i inkluziju (DEI): Organizacije sve više prepoznaju važnost njegovanja raznolikih i inkluzivnih radnih mjesta. Poslovi u ulogama DEI-a, uključujući konsultante i trenere, mogu doživjeti rast.