Nvidia lansirala najmoćniji čip za umjetnu inteligenciju na svijetu

TEHNOLOGIJA Amela Keserović Polić 19. mar 2024. 12:53 > 19. mar 2024. 12:59
featured image

19. mar 2024. 12:53 > 19. mar 2024. 12:59

Američka tehnološka kompanija Nvidia je na svojoj godišnjoj konferenciji predstavila Blackwell B200 GPU superčip koji nudi do 30 puta bolje performanse u radnim opterećenjima. Osim što može neuporedivo bolje obaviti zadatke od svog prethodnika, već sada ga ocjenjuju najmoćmnijim čipom umjetne inteligencije (Ai) na svijetu.

Novi Blackwell B200 čip nudi do 20 petaflopsa FP4 snage sa svojih 208 milijardi tranzistora, dok GB200 superčip kombinira dva B200 GPU čipa sa jednim Grace CPU-om koji može da ponudi 30 puta bolje performanse za LLM radna opterećenja, a istovremeno je potencijalno znatno efikasniji.

Kupci Amazon, Google, Microsoft, Tesla

Za godišnju konferenciju ove kompanije, koja je po vrijednosti odmah iza Microsofta i Applea, vladalo je veliko interesovanje, što ne iznenađuje budući da je izvršni direktor i osnivač Nvidie Jensen Huang dao nekoliko izuzetno ekskluzivnih informcija. Osim što je istakao kako će vodeći kupci najnovijeg čipa biti poslovni divovi Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla i xAI, koji će ga koristiti u svojim kompjuterskim uslugama iCloud-u kao i vlastitim programima umjetne inteligencije, nova linija čipova će se koristiti u automobilima koji mogu pokrenuti chatbotove unutar vozila. Već sada se zna da će ove čipove koristiti kineski proizvođači električnih vozila BYD i Xpeng.

“Novi softverski alati, nazvani mikroservisi kompanijama će olakšati ugradnju AI modela u njihov rad”, naveli su u Nvidiji.

Jensen Huang, prvi čovjek Nvidie, na pozornicu je izveo nekoliko robota što je bio uvod u njegovo predstavljanje nove serije čipova za stvaranje humanoidnih robota.

“Tri decenije smo težili računarstvu u oblaku (cloud computing), s ciljem omogućavanja transformativnih otkrića poput dubokog učenja i umjetne inteligencije. Generativna umjetna inteligencija je tehnologija koja definira naše vrijeme. Blackwell je pokretač ove nove industrijske revolucije. Radeći s najdinamičnijim kompanijama na svijetu, ostvarit ćemo obećanje AI za svaku industriju”, kazao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor NVIDIA-e. 

Nvidia Blackwell Platforma stiže kako bi pokrenula novu eru računarstva

Koliko će skočiti dionice?

Sa ništa manje entuzijazma nisu govorili ni kupci Nvidijinog novog čiša.

“AI već pokreće sve, od naših velikih jezičnih modela do naših preporuka sadržaja, oglasa i sigurnosnih sistema, a u budućnosti će postati još važniji. Veselimo se korištenju NVIDIA-inog Blackwella za pomoć u obuci naših Llama modela otvorenog koda i izgradnji sljedeće generacije Meta AI i potrošačkih proizvoda”, kazao je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka.

Dionice Nvidie su u prošloj godini porasle za čak 240 posto, da li je uopće moguće pretpostaviti koliki skok će dionice doživjeti sada kada je kompanija lansirala najmoćniji čip umjetne inteligencije.