Milijarderi ulažu u “Olimpijske igre s dopingom”: Žele pokazati da nauka može poboljšati ljudska dostignuća, ili je sve stvar obijesti?

TEHNOLOGIJA Forbes 1. feb 2024. 12:47
featured image

1. feb 2024. 12:47

Milijarder i suosnivač PayPala Peter Thiel investirao je u sportsko takmičenje u kojemu je dopušten – doping. Takmičenje je osmišljeno kao “moderna verzija Olimpijskih igara” koja dopušta nauci i tehnologiji da poboljšavaju ljudska dostignuća. Kritičari pak kažu kako takav pristup u opasnost dovodi zdravlje sportaša, ali i sam sport.

Thiel je u utorak imenovan kao investitor u “multimilionskom” prvom krugu investicija u takozvane “Enhanced Games” (“unaprijeđene” igre), sportsko natjecanje financirano privatnim sredstvima koje organizatori nazivaju – “Olimpijadom budućnosti”.

Forbes procjenjuje kako Thielovo bogatstvo iznosi 6,2 milijarde dolara, što ga čini 443. najbogatijim čovjekom na svijetu na Forbesovoj rang listi milijardera. Thiel je jedan od osnivača PayPala i tvrtke Palantir, a bio je i prvi veliki investitor u Facebook.

Uz Thiela su u takmičenje investirali i Balaji Srinivasan, investitor u kriptovalute i bivši tehnički direktor Coinbasea, kao i Christian Angermayer, investitor u biotehnologiju koji je izjavio kako će Igre “bez sumnje rasplamsati maštu javnosti.”

Supstance kao “lični izbor”

Iz organizacije takmičenja kažu kako neće testirati sportaše na droge ili bilo kakve druge supstance za poboljšanje performansi, objašnjavajući kako će umjesto toga “prigrliti nauku u sportu”. Kažu kako “nisu opterećeni zastarjelim naslijeđenim sistemima” koji “nisu u skladu sa naukom” i stigmatiziraju “sportaše koji koriste supstance.”

Dodaju kako im je cilj biti “najsigurniji međunarodni sportski događaj u historiji”, kao i da će zahtijevati kompletno doktorsko testiranje sportaša kako bi se nadzirali potencijalni rizici.

Enhanced Games screenshot

Iako takozvani Enhanced Movement naglašava kako su supstance “lični” izbor natjecatelja, na stranici Igara stoji kako su “sportaši koji koriste supstance dobrodošli” i kako je njihov cilj pomaknuti “zamišljenu granicu” mogućeg, s krajnjim ciljem rušenja svjetskih rekorda.

Timski sportovi neće biti dio takmičenja kako bi veći fokus bio na individualnim sposobnostima u pet ključnih kategorija: atletika, vodeni sportovi, borilački sportovi, gimnastika i snaga.

“Najinkluzivnija sportska liga u historiji”

Iz organizacije kažu kako će oni biti “najinkluzivnija sportska liga u historiji.” Sve odrasle osobe mogu se prijaviti za sudjelovanje, bez obzira na to jesu li pojedinci “prirodni, fleksibilni ili koriste supstance, jesu li amateri ili bivši Olimpijci.” Prijave će biti otvorene krajem 2024., a točan datum takmičenja još nije poznat.

“Savremeno testiranje na droge koje se danas prakticira u sportu nije nužno pitanje sigurnosti sportaša; ono često iskrivljuje percepciju javnosti o pravednosti i zdravlju u kompetitivnim sportovima,” kaže Michael Sagner, član znanstvenog i liječničkog savjetodavnog odbora organizacije.

Sagner je inače i liječnik i istraživač sportske medicine u King’s Collegeu u Londonu. On je rekao kako će ove Igre usvojiti “sofisticirani sigurnosni protokol” u kojemu će zdravlje sportaša biti na prvom mjestu.

Organizatori kažu kako žele izbjeći pretjerane troškove povezane s modernim Olimpijskim igrama. Njihovo takmičenje osmišljeno je kako bi se moglo odvijati na najobičnijem univerzitetskom kampusu, čime nestaje potreba za izgradnjom novih stadiona i zaduživanjem gradova.

To također znači da bi sportaši mogli biti pošteno plaćeni, hvali se Aron D’Souza, predsjednik organizacije.

Iako Olimpijske igre donose milijarde dolara prihoda, uspješni sportaši dobiju tek mrvicu čitave zarade.

“Fokusiranjem na svjetske rekorde u popularnim sportovima poput atletike, plivanja, gimnastike, dizanja utega i borilačkih sportova, možemo eliminirati nepotrebno trošenje na infrastrukturu i pravedno platiti sve sportaše,” kaže on.

Predsjednik organizacije Aron D’Souza / ENHANCED

Šta još ne znamo

Nejasno je kolike su nagrade za sportaše koji će se natjecati na ovim Igrama. Organizatori kažu kako će točan iznos nagrada i kompenzacija biti objavljen sredinom ove godine. Svi sportaši dobit će osnovnu plaću, a takmičit će se za dodatne nagrade, kažu.

Prirodno je kako sportaši u takmičarskim sportovima žele biti apsolutno najbolji u onome što rade i naporno treniraju kako bi to i postigli.

Neizbježno je da će prednosti tražiti posvuda, bilo u poboljšanoj prehrani, treniranju na većim nadmorskim visinama i najnovijim otkrićima sportske medicine i psihologije, ili u najsavremenijoj opremi, krvi ili – drogama.

Neke od tih metoda, ponajprije droge, imaju potencijalno negativne zdravstvene posljedice po sportaše, a smatraju se nepravednima.

REUTERS/Darren Whiteside

Iako ne postoji jasan konsenzus o tome gdje povući crtu između dopuštenog i nedopuštenog poboljšanja – a granice se često mijenjaju ovisno o novim znanstvenim otkrićima – organizatori natjecanja na najvišim razinama često testiraju sportaše kako bi iskorijenili korištenje supstanci za poboljšanje učinka.

Sportaši u mnogim profesionalnim sportovima mogu biti kažnjeni ili čak izbačeni iz takmičenja zbog dopinga, a jedan dio javnosti čak i odbija prihvatiti kao legitimne bilo kakve rekorde koje postave sportaši koji su koristili doping.

“Opasno cirkuzanje”

Kritičari tvrde kako ovakve ideje u opasnost dovode zdravlje sportaša, ali i potkopavaju integritet i pravednost sportskih natjecanja.

Travis Tygart, izvršni direktor američke Antidoping agencije (USADA), za CNN kaže kako je sama ideja ovakvog takmičenja “farsa”, dodajući kako se radi o “opasnom cirkuzanju, a ne pravom sportu.”

Moguće je da bi ovakvo takmičenje bilo i protuzakonito u mnogim dijelovima svijeta zbog pravnog statusa nekih supstanci poput anaboličkih steroida, koji pomažu izgraditi mišićnu masu, dodaje on.

REUTERS/Darren Whiteside

Ruskoj klizačici Kamili Valievoj u ponedjeljak je zabranjeno učestvovanje na međunarodnim takmičenja na čak četiri godine zato jer je prekršila pravila o zabrani dopinga na zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine. Tada je osvojila zlato u ekipnom umjetničkom klizanju, no ta je medalja sada pripala SAD-u.

Autor originalnog članka: Robert Hart, Forbes
Link: Billionaire Peter Thiel Backs Doping-Friendly Olympics Rival – What To Know About The ‘Enhanced Games’
(Prevela: Nataša Belančić)