Kineski tehnološki div Xiaomi objavio kada će novi električni automobil krenuti u prodaju

featured image

15. mar 2024. 11:34

Kineski proizvođač mobitela Xiaomi već ovog mjeseca počinje s prodajom svog prvog električnog automobila na svom lokalnom tržištu.

Nova električna limuzina SU7 (Speed ​​​​Ultra 7) bit će dostupna kineskim kupcima već ovog mjeseca, najavio je tehnološki div Xiaomi, inače najpoznatiji po pametnim telefonima. S novim električnim vozilom premium klase Xiaomi ulazi na sve zasićenije tržište, te želi konkurirati Tesli i Porscheu.

Peti najveći proizvođač pametnih telefona u Kini objavio je na društvenoj mreži Weibo kako će 59 trgovina u 29 gradova širom zemlje primati narudžbe za novi sedan. Predstavljanje je zakazano za 28. marta. Tada bi trebala biti poznata i cijena luksuznog vozila, prenosi Reuters.

Xiaomi je prvi put lansirao SU7 krajem decembra prošle godine. Krajem februara automobil je imao premijeru na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni.

Prodaja električnih vozila u Kini, najvećem svjetskom tržištu, između januara i februara porasla je za 18 posto. To nije daleko od rasta od 21 posto u cijeloj 2023. godini. Ove je godine vodeći BYD snizio cijene kako bi pokušao pridobiti što više potrošača usljed slabije domaće potražnje.

električni automobil
Cijena SU7 trebala bi biti poznata krajem ožujka, Foto: Profimedia

Ambiciozni ciljevi

Na predstavljanju SU7 u decembru, glavni izvršni direktor Lei Jun rekao je da Xiaomi namjerava postati jedan od pet najboljih proizvođača automobila u svijetu. Dodao je da SUV ima tehnologiju “super električnog motora” koja može pružiti brže ubrzanje od Teslinih Porscheovih električnih vozila. Od 0 do 100 kilometara na sat SU7 stiže za manje od tri sekunde. Teslinom modelu 3 za to su potrebne 4,2 sekunde.

Analitičari kažu da će se operativni sustav automobila, koji dijeli s Xiaomijevim popularnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima, svidjeti postojećim kupcima kompanije.

“Xiaomi automobili moraju biti drugačiji, a najvažniji aspekt je pametna tehnologija”, rekao je Jun.

električni automobil
Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun vjeruje da će se Xiaomijev automobil natjecati s Teslom i Porscheom, Foto: Florence Lo/Reuters

Diverzifikacija

Xiaomi se od 2021. godine nastoji diverzificirati portfelj i na električna vozila dok potražnja za pametnim telefonima stagnira. Njegove automobile proizvodit će jedinica državnog proizvođača automobila BAIC Group u tvornici u Pekingu s godišnjim kapacitetom od 200.000 vozila.

Div pametnih telefona obećao je uložiti 10 milijardi dolara u automobile tokom sljedećeg desetljeća. To je jedna od rijetkih kineskih kompanija koja je uspjela dobiti odobrenje nadležnih za proizvodnju automobila. Donosioci odluka u Kini ne žele dodatno zaoštravati ponudu, piše Reuters.