Njemačke željeznice grcaju u gubitku. Razlog su rekordne investicije u modernizaciju

NOVAC Forbes Slovenija 22. mar 2024. 08:51
featured image

22. mar 2024. 08:51

Operater njemačkih željeznica Deutsche Bahn lani je zabilježio neto gubitak od 2,35 milijardi eura, što je deset puta više nego godinu prije

Deutsche Bahn uvelike pripisuje loš učinak prošle godine prošlogodišnjim rekordnim investicijama. Prihodi su lani pali za 13 posto, na 45,2 milijarde eura, javlja francuska novinska agencija AFP.

Izvršni direktor Deutsche Bahna Richard Lutz podsjetio je danas da su zajedno s njemačkom vladom pokrenuli “najveći i najopsežniji” program ulaganja u željeznicu u tri desetljeća. “Ne možemo odgoditi obnovu i modernizaciju naše infrastrukture”, naglasio je. Ukupna vrijednost ulaganja je 7,6 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, ove godine očekuju “zadovoljavajuću” dobit iz poslovanja.

željeznica
Predsjednik uprave Deutsche Bahna Richard Lutz javnosti je predstavio poslovanje kompanije u prošloj godini, Foto: Profimedia

Prošle je godine 64 posto međugradskih vlakova Deutsche Bahna stiglo na odredište na vrijeme. To je jedan postotni bod manje nego godinu prije.

Tvrtka je inače suočena s valom štrajkova. Strojovođe koje su u štrajku dogovaraju novi kolektivni ugovor. Traže smanjenje tjednog radnog dana na 35 sati bez smanjenja plaća. Tvrtka je dosad nudila smanjenje na 36 sati, ali u dva koraka, što su sindikalisti odbili, prenosi STA.