Forbes bira najboljih Fintech 50 kompanija za 2024

NOVAC Forbes 21. nov 2023. 09:27
featured image

21. nov 2023. 09:27

Već osam godina objavljujemo godišnju Fintech 50 listu, koja obuhvata vodeće privatne kompanije koje transformišu finansije putem tehnologije.

Od digitalnih banaka i start up kompanija za plaćanja do firmi za prevenciju prevare i poslovanje s kriptovalutama, koje pokušavaju da izgrade novi finansijski sistem, ove kompanije poboljšavaju troškove, efikasnost i pristup finansijskim uslugama.

Ažuriramo listu devetu godinu zaredom, proces koji traje mjesecima i uključuje tim od 10 novinara i urednika. Radimo podjelu posla u fintech potkategorije, razgovaramo s investitorima, analitičarima, preduzetnicima i direktorima u industriji, procjenjujemo stotine kompanija i na kraju biramo 50.

Napomena: Naša lista za 2024. dešava se ranije nego obično kako bi se uskladila sa štampanim rasporedom magazina. Vjerovatno će biti objavljena u februaru 2024.

Što više kompanije mogu da podijele o rastu, uključujući prihode u posljednje dvije godine, to će se vjerovatnije isticati među konkurencijom.

Metodologija Fintech 50

Tražimo kompanije koje ostvaruju dubok uticaj na potrošače i poslovanje putem inovacija. To obično znači da rastu brže od konkurenata, redovno izbacuju nove proizvode ili prave značajna strateška unapređenja – ne nudeći samo usluge koje izgledaju isto godinama unazad.

Ne baziramo listu isključivo na kvantitativnim mjerilima ili zahtjevamo minimalni iznos prihoda ili broj korisnika. Također nemamo ograničenje za veličinu preduzeća. Kompanije koje biramo obično su start up-i podržani od strane investitora, jer su često najbolje opremljeni da pokreću promjene u industriji, ali smo sretni i da razmotrimo start up-e koje se finansiraju iz vlastitih sredstava. Listirana preduzeća ili njihove podružnice ne mogu da se kvalifikuju za Fintech 50.

Drugi važni kriterijumi koje razmatramo za svakog kandidata:

  • Koliko je porasla prodaja i/ili broj korisnika u protekloj godini i kako se to upoređuje sa rastom konkurenata
  • Da li ima proizvod dostupan javnosti ili će uskoro biti dostupan
  • Novitet proizvoda i poslovnog modela
  • Da li ima značajne operacije ili sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama
  • Raznovrsnost rukovodećeg tima
  • Definišemo fintech kompanije kao one koje primenjuju tehnologiju u kategorijama B2B bankarstva (uključujući bankarstvo kao uslugu i korporativne kartice), osiguranja, investiranja (i prema potrošačima i prema biznisima), plaćanja, ličnih finansija (poslovi usmjereni prema potrošačima u oblastima kao što su digitalno bankarstvo, potrošački zajmovi, budžetiranje itd.), nekretnina, Wall Street, i preduzeća (uključujući i prevenciju prevare), kao i drugih poslovnih finansijskih softwera. Razmatramo i block chain i kompanije koje se bave kriptovalutama za ovu listu.

Prijave se podnose na linku Forbes Fintech 50.

Džef Koflin, novinar Forbes