VIDEO | Putujete u zemlju čiji jezik ne govorite? Google Lens otklanja sve jezičke barijere

featured image

20. nov 2023. 16:40

Da li vam se ikada desilo da ste u nekoj dalekoj zemlji i da obilazite spomenike, muzeje i slične turističke atrakcije, ali da nema natpisa ni na jednom jeziku koji možete razumjeti? Oduvijek ste željeli pročitati tu jednu knjigu koja nema prevod na lokalni jezik? Zahvaljući inovativnom rješenju Google-a zvanom Lens, ne postoje više jezičke barijere. Iako je lansirana prije dvije godine, čini se da ova aplikacija nije dobila dovoljno pažnje jer mnogi ljudi i dalje ne znaju za nju.

Android pametni telefoni već imaju inkorporiranu aplikaciju Google Translate u svom sistemu, dok iOS korisnici to lako mogu instalirati na App Store-u. 

Lens je bio jedna od najvećih Googleovih najava u 2017. godini i ekskluzivna značajka Google Pixela kada je taj telefon lansiran.

Slika vrijedi hiljadu riječi, a to potvrđuje i činjenica da je svakog mjeseca više od 12 milijardi vizuelnih pretraga na Lens-u.

Google Lens je alat za prepoznavanje slika i teksta koji koristi umjetnu inteligenciju kroz napredne ‘deep learning’ algoritme na masivnoj količini podataka za identifikaciju objekata. Aplikacija u kraće od jedne sekunde može da identificira stavke unutar slike snimljene u realnom vremenu.

Google Lens će također prepoznati restorane, klubove, kafiće i barove, prikazati recenzije, detalje adrese i vrijeme otvaranja. Sposobnost prepoznavanja svakodnevnih predmeta je impresivna. Prepoznaje i piće koje pijete i pokušat će da shvati šta se nalazi u čaši. Lens-om možete skenirati knjige, čitati ih u realnom vremenu.

Vjerovatno jedna od najvažnijih značajki ove aplikacije je to što nije potrebna povezanost s internetom da bi funkcionisala, ali da, morate imati instaliran paket za izvorni i ciljni jezik prije nego što je počnete koristiti.

Lens je posebno koristan za putnike, studente, poslovne ljude i sve one koji žele brz i precizan prevod teksta. Također je koristan za učenje stranih jezika.