Britanski list Mirror će platiti Princu Harryiju 180.000 dolara odštete za hakovanje njegovog telefona

featured image

15. dec 2023. 17:46

Britanski Visoki sud naložio je britanskim novinama Mirror Group da plati oko 180.000 dolara (140.600 funti) odštete princu Harryju zbog višestrukog hakovanja njegovog mobilnog telefona, čime je kraljevska porodica odnijela veliku pravnu pobjedu u ovoj dugotrajnoj borbi s tabloidima u zemlji.

Kako prenosi BBC, sudija koji je nadgledao slučaj utvrdio je da je Harryijev uređaj bio nekoliko puta kompromitovan između 2003. i 2009. godine. Sudija je utvrdio da je najmanje 15 članaka koje je objavila ova medijska kuća, zasnovano na informacijama izvedenim iz hakerskih incidenata ili “drugog nezakonitog prikupljanja informacija”.

Sudija je napomenuo da jeprinčev telefon bio samo “u skromnoj mjeri hakovan” i da je proces “pažljivo kontrolisan”, ali je dodao da je to izazvalo “mnogo glavobolje” britanskoj kraljevskoj porodici. Bivši izvršni direktor Mirrora, Sly Bailey, bio je svjestan “opsežnog” hakovanja koji se dešava u novinskoj grupi i “zažmurio je” na problem, rekao je sudija.

Harijev advokat, David Sherborne, rekao je novinarima da je sud utvrdio da je vodstvo Mirror Grupe, uključujući bivšeg urednika Piersa Morgana, “jasno znalo ili je bilo uključeno u ove nezakonite aktivnosti”.

FILE PHOTO: Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, departs the Rolls Building of the High Court in London, Britain June 7, 2023. REUTERS/Hannah McKay/File Photo

Reagujući na presudu, Sherborne je rekao: „Danas je veliki dan za istinu kao i za odgovornost. Sud je presudio da su nezakonite i kriminalne radnje vršene na sva tri naslova novina Mirror Grupe, na uobičajenoj i široko rasprostranjenoj osnovi više od jedne decenije.” Dodao je da Princ Harry “s poštovanjem poziva vlasti, finansijski regulator, berze, kao i Metropolitansku policiju i tužilaštvo da izvrše svoju dužnost za britansku javnost i istraže podizanje optužbi protiv kompanije i pojedinaca koji su prekršili zakon.”
Glasnogovornik Mirror grupe pozdravio je odluku i rekao: “Tamo gdje su se dogodila historijska nedjela, mi se bezrezervno izvinjavamo, preuzeli smo punu odgovornost i platit ćemo odgovarajuću odštetu.”

FILE PHOTO: Britain's Prince Harry and his wife Meghan, Duchess of Sussex, holding their son Archie, meet Archbishop Desmond Tutu (not pictured) at the Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation in Cape Town, South Africa, September 25, 2019. REUTERS/Toby Melville/Pool/File Photo

Harry je tužio izdavača, navodeći da je bio na njihovoj meti više od 15 godina počevši od 1996. godine, a informacije prikupljene hakiranjem telefona korištene su u 140 priča. Sudija je ispitao samo 33 članka koje je uložio pravni tim Princa Harryija. Otkako je napustio aktivnu kraljevsku dužnost, Harry je otvoreno govorio o svom antagonističkom odnosu sa “toksičnom” britanskom tabloidnom štampom. U svom prošlogodišnjem dokumentarcu za Netflix, Harry je također optužio tabloide da su njegovu suprugu Meghan podvrgnuli „rasističkoj” kontroli.