U svrhu pronalaska lijeka: Američki naučnici namjerno zarazili ljude Zika virusom

NAUKA Forbes 28. okt 2023. 18:11
featured image

28. okt 2023. 18:11

Robert Hart, novinar FORBES-a

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama su po prvi put namjerno zarazili ljude Zika virusom, što bi nam moglo pomoći da unaprijedimo naše razumijevanje bolesti i ubrzamo napore za razvoj tretmana i vakcina.

Istraživači su pronašli način da po prvi put sigurno i efikasno zaraze ljude dobrovoljce virusom Zika, pokazuju rezultati predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu u Chicagu ovog vikenda.

Istraživači, koje je predvodila profesorica Johns Hopkins Anna Durbin, regrutovali su 28 volonterki da vide mogu li se sigurno zaraziti jednim od dva različita soja Zika, od kojih su svi pristali da ostanu u medicinskoj jedinici dok više ne budu zarazni i za svoje vlastitu sigurnost.

Od 20 žena koje su namjerno zaražene virusom – 10 za svaki soj, a preostalih osam je dobilo inertni placebo – sve su razvile laboratorijski potvrđene infekcije, ali samo blagu bolest.

Takve studije, koje se često nazivaju studijama izazova ili kontrolisanim modelima infekcije ljudi, otvaraju vrata istraživačima da istraže kako imunološki sistem reaguje kada je izložen određenom patogenu i olakšava testiranje novih vakcina i tretmana.

Krishanthi Subramaniam, istraživač na britanskom Univerzitetu u Liverpoolu, koji je dio tima koji razvija vakcinu protiv Zika, rekao je za Forbes da bi model ljudskog izazova za Zika bio “izuzetno vrijedan” za istraživače poput nje i mogao bi označiti “prekretnicu” ” za napore da se testiraju nove vakcine i tretmani.

Subramaniam je objasnio da, iako još uvijek postoji prenos Zika u Latinskoj Americi, ukupna prevalencija je niska i istraživači se bore da regrutuju “robne nivoe zaraženih subjekata koji su potrebni” za izvođenje rigoroznih kliničkih ispitivanja u kasnoj fazi.

Naučnici znaju za Zika virus otkako je prvi put otkriven u istoimenoj šumi Ugande 1947. godine, ali se smatrao nejasnom i benignom infekcijom. Kod većine ljudi virus koji prenose komarci ne izaziva simptome ili su blagi.

Ta se perspektiva promijenila 2015. godine, kada je došlo dio izbijanja epidemije Zika virusa širom Brazila i Amerike, gdje je bila povezana s raznim neurološkim urođenim defektima među djecom rođenom od roditelja koji su bili zaraženi virusom dok su bili trudni.

Epidemija je izazvala globalnu zdravstvenu paniku, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Zika vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja, četvrtom koju je proglasila takvim nakon pandemije svinjske gripe H1N1 2009. godine, što je još uvijek u toku proglašenje za dječju paralizu 2014. i 2014. Epidemija ebole u zapadnoj Africi.

Prenos Zika potvrđen je u 89 zemalja i teritorija i bilo je najmanje 200.000 potvrđenih slučajeva Zika tokom izbijanja, iako zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je nadzor za Zika ograničen.

Broj slučajeva u svijetu je opao od 2017. godine, što je zakomplikovalo napore u istraživanju virusa i razvoju vakcina i tretmana. Ne postoje dostupne vakcine ili tretmani za prevenciju ili borbu protiv Zika infekcije, što je podiglo brojne etičke i praktične granice za napore da se razviju modeli izazova za ljude poput Durbina i njenog tima.

“To je vrlo nezgodan balans jer želite da testirate vakcine i tretmane za Zika, ali takođe morate osigurati najveću sigurnost učesnika i javnosti”, rekao je Subramaniam.

“Nažalost, prošlo je sedam godina od epidemije 2016. i još uvijek nema licenciranih vakcina za Ziku”, rekao je Subramaniam za Forbes, napominjući da je “nekoliko u razvoju”, uključujući onu koju razvija tim iz Liverpoola. Subramaniam je rekao da je testiranje prve faze u ranoj fazi u bolnici Royal Liverpool, dodajući da su rezultati testova na miševima “veoma ohrabrujući”.

Vrsta komaraca koja prenosi Zika napreduje u toplim okruženjima, a stručnjaci upozoravaju da će klimatske promjene pomoći da se proširi raspon područja koje mogu zauzeti. Osim Zika, ovi komarci također mogu prenositi viruse poput denga, chikungunye i žute groznice, koji predstavljaju veliku prijetnju zdravlju.

Dijelovi SAD-a imaju dobre ekosisteme za održivost ovih insekata i naučnici upozoravaju da bi ove bolesti mogle dobiti uporište i uspostaviti trajno prisustvo u mnogim dijelovima zemlje.

“Virusi koje prenose komarci biće izazov sa kojim ćemo se svi morati suočiti”, rekao je Subramaniam, upozoravajući da bi to uskoro mogle učiniti zemlje koje nikada ranije nisu vidjele prijenos Zika.

“S obzirom na promjene povezane s globalnim zagrijavanjem, komarci se brzo prilagođavaju i ova ekološka prilagodljivost znači da zadiru u nova staništa, što znači da bi zemlje koje nisu endemične za Zika mogle početi imati veći broj prenosa.”

Durbin je rekao da se planira sljedeće testiranje namjernog inficiranja muških volontera zikaom. Poznato je da se virus prenosi spolnim putem, a dio studije bit će procijeniti koliko dugo Zika može ostati zarazna u spermi, rekao je Durbin.