“Zlato raste na drveću”, 500 grama starih kora mandarine blizu 10 hiljada dolara
Relativno nepoznate izvan Kine, sušene kore mandarine stoljećima su cijenjene zbog svojih ljekovitih prednosti. Kako javlja CNN, Xinhui je samo prosječni uspavani kvart u gradu “trećeg reda” u Kini, u kojem se svake godine, tokom jesenskih i zimskih mjeseci suše kore mandarine ili chenpi. Za stanovnike, to je miris zlata.
Zapravo, riječ za “mandarinu” na kantonskom, lokalnom dijalektu, izgovara se isto kao i riječ za “zlato” – “gam”. I baš kao i plemeniti metal, neki od tih pilinga mogu vrijediti enormne količine novca.
Xinhui se nalazi na istočnoj strani Jiangmana, grada u južnoj pokrajini Guangdong. Redovi drveća, tvornice bez karaktera i farme duž novih autocesta. Iznad se uzdiže povremeni sjajni stakleni neboder, simbol ekonomskog uspona tog područja.
Sasrav vode i tla
Dok se mandarine mogu uzgajati u drugim regijama, samo one ubrane u Xinhuiu – tačnije samo njihove kore – cijene se kao zlato.
Zdravstvene dobrobiti odležanih kora mandarina, kineske ljekovite biljke, dokumentirane su još od dinastije Southern Song, piše CNN.
“Sastav vode i tla učinio ga je idealnim mjestom za uzgoj mandarina. Stoga se vjeruje da su pilinzi s ovog mjesta bogatiji i prepuni mikronutrijenata više nego drugi”, kaže kuhar Li Chi Wai iz hongkonškog restorana The Legacy House s jednom Michelinovom zvjezdicom.
Postoje četiri glavne vrste kora: zelena kora mandarine (bere se prije sazrijevanja); svijetle/druge kore crvene mandarine (bere se u novembru), velike kore crvene mandarine (potpuno zrele oko decembra) i velike kore crvenih mandarina nakon zime (beru se nakon zime kada u mandarinama ima više šećera).
Industrija je procvjetala
Priča se da se Chenpi koristio u jelima koja su se služila carevima i caricama koji su živjeli u Zabranjenom gradu u Pekingu. Danas se taj sastojak uglavnom nalazi u tradicionalnim medicinskim receptima i svakodnevnom kuhanju, naročito u južnoj Kini. U tradicionalnoj kineskoj medicini općenito se vjeruje da jačaju slezenu, pomažu u probavi i poboljšavaju dišni sistem, dok savremena istraživanja pokazuju da chenpi ima antioksidanse i flavonoide (komponenta protiv raka) kao i potencijal da stabilizuje krvni pritisak i spriječi pretilost. I poput finog vina, što je chenpi stariji, to postaje dragocjeniji.
U posljednje dvije decenije navodi CNN, chenpi industrija je procvjetala, 2023. godine kilogram osušene kore mandarine proizvedene 1968. na aukciji u Hong Kongu je prodan za 9.646 dolara, a da je iste godine Xinhui postao prvi i jedini okrug u Jiangmenu koji je zaradio 100 milijardi juana (13,8 milijardi dolara), što čini oko četvrtinu gradskog BDP-a. Chenpi industrija procijenjena je na 23 milijarde RMB (3,2 milijarde USD) prošle godine. Trenutno 500 grama, 50 godina starih kora mandarina košta oko 9.650 dolara.