Zašto neki ljudi ostaju na krstarenju dok je brod u luci?

LIFESTYLE Forbes 16. jun 2024. 08:07
featured image

16. jun 2024. 08:07

Putovanje brodom je jedan od najuzbudljivijih načina da se vidi svijet. Ono nudi spoj luksuza i praktičnosti, i omogućava radoznalim putnicima da posjete više destinacija bez napora stalnog pakovanja i raspakivanja.

Kao što „ploveći hotel“ prelazi iz jedne luke u drugu, gosti imaju priliku da dožive različite kulture, impresivne pejzaže i raznovrsne aktivnosti. Međutim, uprkos privlačnosti novih destinacija, mnogi putnici biraju da ostanu na brodu dok je usidren.

Ovo može biti iznenađenje za one koji su novi u krstarenju, ali ova naizgled neobična odluka zapravo je motivisana sa nekoliko ubijedljivih razloga.

Ostanak na brodu podrazumijeva mir i tišinu, pristup sadržajima broda bez gužvi, posebne ponude i opuštajuću atmosferu – sve to uz izbjegavanje potencijalnih problema i troškova izleta na kopno.

Kada je brod odmor

Najnoviji megabrodovi se takmiče sa najvećim rizortima na kopnu po sadržajima, te su sami po sebi postali destinacije.

Royal Caribbean-ov brod „Icon of the Seas“ rasprodao je svoje prvo putovanje u roku od 24 sata, sa putnicima željnim da dožive sve što najveći brod na svijetu može da ponudi.

Glavni izvršni direktor i internacionalni predsednik Royal Caribbean-a, Majkl Bejli, istakao je ovaj trend u saopštenju za medije, navodeći da je Icon of the Seas „budućnost porodičnih odmora“.

Dan na moru bez gužve

Ostanak na krstarenju dok je brod u luci pruža jedinstvenu priliku da uživate u sadržajima broda bez uobičajene gužve.

Bazeni, spa centri i salonci uvijek su manje popunjeni tokom dana kada je brod usidren. Takođe je dostupniji i za glavne atrakcije na novijim, većim brodovima, poput flourajdera, staze sa preprekama i tobogana.

Mnogi brodovi danas nude ekskluzivnost ili privatne oaze uz dodatnu naknadu. Brodovi su obično dovoljno tihi tokom dana u luci da se isto to može dobiti i na običnim bazenskim palubama.

Ako je cilj vašeg krstarenja odmor i opuštanje, ovo bi moglo biti idealno rješenje bez dodatnog troška.

Posebne ponude na brodu

Iskoristite posebne ponude koje su često dostupne dok je brod usidren. Spa centri i restorani često nude popuste i promocije kako bi podstakli putnike da ostanu na brodu.

Ovo može biti savršeno vrijeme da se razmazite tretmanom u spa centru ili uživate u dobroj hrani, ako ste gurman. Samo imajte na umu da su prodavnice na brodu obično zatvorene kada su brodovi u luci, pa će ljubitelji suvenira možda i dalje morati da se upute na kopno.

Provjerite dnevni raspored, obično ostavljen u vašoj kabini dok ste napolju na večeri, za sve ponude za naredni dan u luci.

Možda ste već posjetili određenu luku i nema ničeg novog što biste željeli da vidite.

Nepraktične luke

Alternativno, brod može biti usidren na značajnoj udaljenosti od glavnih atrakcija, što čini istraživanje manje praktičnim.

Primjeri popularnih evropskih ili mediteranskih krstarenja uključuju Avr, koji se često reklamira kao Pariz, iako zahtjeva prevoz autobusom koji traje više od dva sata. Sam Avr nije ništa posebno i može se do njega ići šatl autobusom u zavisnosti od pristaništa.

Velike kompanije sada koriste nekoliko manje atraktivnih luka umjesto Venecije. Ako ste već bili u Veneciji ili ne želite da provedete nekoliko sati u autobusu, poželjno je da ostanete na brodu.

U nekim slučajevima, podrazumijeva se čekanje u (često dugim) redovima kako biste se ukrcali na male čamce koji prevoze putnike do obale.

Alternativno, ako brod pristane u centru grada, gosti mogu odlučiti da napuste brod radi brzog obilaska, a zatim se ranije vrate i ipak uživaju u nekoliko sati mira.

Nema pravila. Na kraju, putnici na krstarenju su slobodni da odluče o tome kako će provesti vrijeme bilo da to znači provođenje svakog mogućeg trenutka na obali ili tretiranje broda kao destinacije.

Dejvid Nikel, saradnik Forbes