Ukrajinci su uspjeli uništiti jedno od najboljih ruskih vozila s radioprijemnicima dugog dometa

Aktuelnosti Forbes 16. jun 2024. 07:59
featured image

16. jun 2024. 07:59

Ukrajinski dron pogodio je vozilo R-416GM tik sjeverno od rusko-ukrajinske granice.

Za razliku od mnogih vojski Zapada, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. Zato se Rusi uvelike oslanjaju na alternative: radioprijemnike na tlu čiji signali se odbijaju od troposfere.

Ruska mreža takvih radioprijemnika ovisi o specijalnim vozilima koja, pozicionirana na udaljenostima od nekoliko stotina kilometara od fronte i raznih vojnih sjedišta, primaju i prenose slabe signale iz troposfere.

Ta vozila su skup i vrijedan resurs. Upravo zato je ovog četvrtka jedan tim ukrajinskih komandosa eksplozivnim dronom uništio jedno od najnovijih ruskih vozila R-416GM. Uspjeh su proslavili na društvenim mrežama.

“Po prvi put od početka ovog rata, modernu rusku mobilnu stanicu za komunikaciju R-416GM uništili su ukrajinski specijalci,” pohvalilo se ministarstvo.

Uništavanje jednog od ovih vozila, kojih Rusi imaju na desetke, neće značajno omesti ruske komunikacije. Ipak, ako Ukrajinci ponove ovaj uspjeh, možda mogu početi odsijecati neke vojne jedinice od njihovih zapovjednika.

Ruska vozila s radioprijemnicima zaista su impresivni sustavi. Jedno od njih, R-142, bilo je glavno rusko vozilo te vrste u kasnijim desetljećima Hladnog rata, a nosilo je čak do pet odvojenih radioprijemnika dugog dometa u jednom jedinom kamionu s dovoljno mjesta za pet članova posade.

Kada je ruska industrija razvila novo vozilo, R419L1, prije nekoliko godina, ruska agencija za izvoz Rosoboronexport signale je opisala “jednako kvalitetne onima iz digitalnih i kablova optičkih vlakana.”

Ruska vojska ova vozila – kao i najnovije R-416GM-ove – rasporedila je u i oko Ukrajine u sklopu inicijalnog gomilanja snaga početkom 2022. godine. Njima se pridružio i veliki broj vozila R419L1.

Moguće je da je ove posljednje bilo lakše locirati ili su bili bliže fronti, možda i oboje. Ukrajinske snage uništile su čak tri u prvih 20 mjeseci invazije. Tek nakon što je rat ušao u treću godinu, napokon su zapazili R416GM u blizini naselja Kremjanoe na jugu Rusije, 16 kilometara sjeverno od rusko-ukrajinske granice.

Dok je ukrajinski izvidnički dron promatrao iz zraka, drugi dron udario je u kamuflirano vozilo, koje je izgorjelo.

Nejasno je kako su Ukrajinci pronašli R-416GM. Vješti i strpljivi tim za dronove možda ga je identificirao promatrajući stotine sati materijala koje su snimil izvidnički dronovi. Moguće je da su i ukrajinske obavještajne trupe otkrile ruske radio signale i preko njih locirale vozilo.

Uz malo discipline, posada ovih ruskih vozila može prikriti svoju lokaciju. Ograničavanjem trajanja emitiranja i čestim mijenjanjem pozicije, posada vozila može osujetiti ukrajinske napore.

Ipak, moguće je da ruske trupe tu disciplinu nemaju. Studija koju je u ožujku 2022. godine proveo Royal United Services Institute iz Londona pokazala je kako “izvori kažu da su neke ruske jedinice pokazivale navodno slabašnu disciplinu pri komunikaciji.”

Moguće je kako je posada vozila R-416GM odala svoju poziciju zbog čiste lijenosti i nesposobnosti, čime je postala laka meta za eksplozivni dron.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: The Russian Army’s Best Long-Range Radio Vehicles Bounce Signals Off The Troposphere. Somehow, Ukrainian Commandos Hunted One Down.
(Prevela: Nataša Belančić)