Testirali smo moćni motor Forda Shelby GT500

LIFESTYLE Forbes 21. apr 2024. 09:49
featured image

21. apr 2024. 09:49

Svaka vožnja je prijatna vožnja kada je topao, suh ljetnji dan i kada je ispred vas otvoren put bez saobraćaja. Međutim, moj test Forda Mustang Shelby GT500 iz 2010. dogodio se tokom neprekidno kišovitog vikenda, tokom kojeg su se bogovi smijali novinaru koji nestrpljivo čeka da se prekine neprekidno prosipanje vode sa neba, kako bi pravilno testirao vožnju i fotografisao automobil sa 540 konjskih snaga.

„Automobil?”. Sivik je „automobil“.

Ovaj Shelby GT500 je pojačana verzija poznatog Mustanga kompanije Ford, zahvaljujući njenom „SVT“, ili timu za specijalna vozila. Bio je posebno osmišljen za ljubitelje brenda koji su željeli nešto jedinstveno, moćno i stilizovano za razumnu cijenu. U ovom slučaju, to je cijena od 46.325 dolara za Kupe test model i 51.325 dolara za kabriolet verziju.

Ovo je napumpani američki mišićavi automobil dizajniran da vas odvede tamo gdje idete u žurbi, i da izgledate sjajno dok to radite, bez obzira na kišu.

Na ekranu centralne konzole se pojavljuje sajber kobra kada upalite automobil. Vaš volan je senzualna kombinacija kože i antilopa, a sjedišta su znatno udobnija od standardnih Mustanga, sa jedinstvenim i hladnim krvavocrvenim i ponoćno crnim prevojima i izvezenim kobrama. Zadnje sjedište je beskorisno osim za namirnice i psa ili dva. Linija krova je malo niska, djelimično ometajući vidljivost vozača, ali se prilagođavate.

Gledate preko poklopca izduvnog ventila koji uklanja višak toplote iz motora, i nadograđenog i hladnijeg 5.4-litarskog V-8 motora sa dvostrukim bregastim osovinama, koji vas vodi tamo gdje želite da budete, kada god to poželite.

Subotnja vožnja me je odvela, dok su se brisači na vjetrobranskom staklu kidali, do zajednice umjetnika u Najaku u Njujorku. Nije trebalo da bude škripav start, ni živahno sječenje krivine na seoskom putu, niti divlje ubrzanje do zakonskih ograničenja brzine i preko njih. Jednostavno je bilo previše mokro, i kada je mokro, automobil ove snage je manje-više pitom.

Ali radosti GT500 iz 2010. nisu samo pokretane motorom.

Kako je stigla nedjelja, a nebo nastavljalo da kvasi moje dobro raspoloženje, bilo je dosta. Namjeravao sam da vozim moj automobil. Krećući se 80km sjeverno od Menhetna, oslonio sam se na njega i otkrio da je dvostruki disk kvačila na mom ručnom mjenjaču od šest brzina znatno poboljšan u odnosu na osnovne Mustange koje sam testirao, i da su veće kočnice, napravljene od bakra i fiberglasa kako bi bile robusnije i kako bi me brzo zaustavile pri pritisku, uprkos mokrom putu.

Shutterstock/Jahanzaib Naiyyer

Kada sam naišao na znak koji je glasio Fenstok stejt park, konačno je prestala kiša. Skrenuo sam sa autoputa i pazario, misleći da će ovaj park pružiti pristojne pozadine za fotografisanje.

Moju pažnju odjednom je privukao ogromni gipsani Buda na dnu dugog, travnatog brda. Ugasio sam automobil, isključio Hartbrejker i posmatrao Chuang Yen, manastir u Karmelu u Njujorku.

Kao da je sudbina tako odredila. Živio sam u Indiji pet mjeseci i privlače me tišina i meditacija, uprkos mojoj ljubavi prema buci, zvucima motora, velikim dozama kofeina i slejeru.

Ovde je bila fizička suprotnost stvarnog hrama, sa statuama Gautama Budinih učenika sa obje strane staze koja vodi ka njegovim moćnim vratima, i mog Mustanga GT500, koji predstavlja stvari ovog svijeta, objekte za koje neki ljudi troše mnogo energije kako bi zaradili novac da ih kupe, automobil koji vas neće učiniti sretnim, ali izgleda sjajno u vašoj garaži i još bolje se osjeća na putu.

I lekcija – majku prirodu nije briga šta vozite.

Džoš Maks, saradnik Forbes