Oskar 2024: Najbolje haljine sa crvenog tepiha

LIFESTYLE Forbes Srbija 12. mar 2024. 08:57 > 12. mar 2024. 08:58
featured image

12. mar 2024. 08:57 > 12. mar 2024. 08:58

U Americi je jučer pomjeren sat unaprijed, a Holivud je pomjerio početak 96. dodjele Oskara sat vremena ranije. Nominovani na A-listi i prezenteri stigli su u Dolbi teatar, noseći haljine sirena kroja, u metalik bojama i sa upadljivim nakitom – kojim su željeli da zatvore filmsku sezonu u velikom stilu.

Ovogodišnji crveni tepih dug 274 metara predstavlja povratak tradiciji nakon što je prošlogodišnja verzija boje šampanjca iznevjerila gledaoce. I kultni tepih nije bio jedina stvar koja se vratila na dodjelu Oskara. Džimi Kimel se vratio kao voditelj emisije četvrti put, a dizajnerke scenografije Misti Bakli i Alana Bilingsli – koje su prošle godine postale prve žene koje su dizajnirale pozornicu Oskara – vraćaju se za nastavak.

Amerika Ferera, Foto: REUTERS/Mario Anzuon

Dok je bioskopskim blagajnama prošle godine dominirao dvojac „Barbenhajmer“, Openhajmer Kristofera Nolana je osvojio srca gledalaca i nadmašio konkurenciju na dodjelama nagrada pred Oskar, osvajajući velike nagrade, Zlatni globus, BAFTA i SAG. Nolanov film je imao 13 nominacija za Oskara, a zatim su slijedili „Jadnici“ i „Ubice cvjetnog mjeseca“ sa 11, odnosno 10 nominacija. „Barbi“ Grete Gervig osvojila je osam nominacija, iako je 40-godišnja rediteljka bila zapostavljena od strane glasača Akademije i nije dobila nominaciju za najboljeg režisera.

Iako su dobitnici mogli da se predvide, neki od jučerašnjih stajlinga sa crvenog tepiha bili su puni hrabrosti, mašte – i roze boje. Nominovana za najbolju sporednu glumicu, Amerika Ferera, nosila je prilagođeni model Versaće haljine – i probala je 10 različitih kombinacija da bi pronašla savršenu roze boju.

Evo najbolje obučenih zvijezda sa jučerašnje dodjele Oskara.

Zendaja, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Zendaja je takođe oduševila u roze nijansama. Izašla je na crveni tepih u svjetlucavoj metalik haljini Armani Prive sa golim ramenima.

Vanesa Hadžens, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Vanesa Hadžens nije samo predstavila klasičan pogled na dodjelu Oskara. Ova 35-godišnja glumica je svoju figuru oblikovanu po mjeri haljine Vere Vang upotpunila iznenađenjem – trudničkim stomakom. Nekoliko drugih zvijezda je takođe došlo u crnoj boji. Džejmi Li Kertis, prošlogodišnja dobitnica Oskara za najbolju sporednu glumicu, stigla je u dugoj haljini sa četvrtastim rukavima Dolče i Gabana.

Nominovana za najbolju glumicu, Sandra Huler, pokazala je svoj dekolte u haljini po mjeri Šijapareli sa Kartije nakitom, kao i režiserka filma „Flejmin Hot“, Eva Longorija (u haljini Tamare Ralf). I 92-godišnja Rita Moreno, dobitnica Oskara za najbolju sporednu glumicu 1962. godine, podigla je klasičnu boju na novi nivo sa upečatljivom haljinom od plisiranog materijala Bedglej Miška i rukavicama do lakata.

Eva Longorija, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci
Džejmi Li Kertis, Foto: REUTERS/Mike Blake
Sandra Huler, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci
Rita Moreno, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Zvijezda filma „Barbi“, Margot Robi, napravila je oštar zaokret od svoje karakteristične roze boje koju je nosila tokom cijele sezone nagrada, a juče se odlučila za tamnu haljinu na crvenom tepihu koju je dizajnirala kompanija Versaće.

Margot Robi, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ariana Grande (u kreaciji Đambatista Vali) mogla je da se pojavi na crvenom tepihu u magičnom balonu noseći ogromnu roze haljinu – inspirisana svojom predstojećom ulogom kao „Glinda dobra vještica“ u filmskoj adaptaciji mjuzikla „Zao“ iz 2024. godine. Njena koleginica Sintija Erivo (u odjeći Luj Vitona) takođe je bila na visini zadatka, obučena u haljinu koja podsjeća na zmaja od zelene kože. Njen stilista je navodno opisao njen izgled rekavši: „Zamislite da Elfaba doleti na dodjelu Oskara“.

Ariana Grande, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Sintija Erivo, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Isa Rej (u AMI Paris haljini), koja se pojavljuje u tri filma nominovana za Oskara ove godine, takođe je nosila tamno zelenu haljinu na crvenom tepihu. „Ne kažem da donosi sreću“, rekla je Rej, „ali nosim zelenu boju s razlogom“.

Isa Rej, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Metalik tonovi su bili tema na crvenom tepihu za mnoge kandidate A liste. Florens Pju nosila je haljinu u nijansama metalik srebrne boje brenda Del Kore sa strukturiranim korsetom. Mišel Jeo se poklopila sa Ritom Moreno u paru crnih rukavica u srebrnoj Balensijaga haljini. Šarliz Teron je uljepšala veče u elegantnom srebrnom izdanju brenda Dior.

Florens Pju, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Mišel Jeo, Foto: REUTERS/Mike Blake
Šarliz Teron, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Broševi su bili aksesoar večeri za muškarce. Simu Liu iz filma „Barbi“ upario je svoj srebrni broš sa elegantnim odjelom brenda Fendi, dok je prošlogodišnji dobitnik Oskara za najboljeg sporednog glumca, Ke Hui Kuan, izabrao bordo odjelo sa duplim kopčanjem i Kartijer brošem.

Džonatan Ke Kvan, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Simu Liu, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Drugi muškarci su se odlučili za opušteniji izgled: Bredli Kuper (u Luj Vitonu), Rajan Gosling (u Gučiju), Dvejn Džonson (u Dolče i Gabani), i Robert Dauni Junior (u Sen Lorenu) – svi su izabrali odjela bez kravate.

Dvejn Džonson, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Bredli Kuper, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Rajan Gosling, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Robert Džon Dauni Junior, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ali kandidat za najboljeg glumca Kolman Domingo bio je taj koji je ukrao šou po pitanju muškog izgleda. Obučen u prilagođeno odelo Luj Vitona sa dvostrukim kopčanjem, sa obiljem nakita Dejvida Jurmana, i kao šlag na tortu – prsten koji je pripadao samom Bajardu Rastinu.

Kolman Domingo, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci

Ema Stoun, nominovana za najbolju glumicu, izašla je u haljini Luj Viton boje mente sa detaljima od školjke preko tkanine. Uparila je okeanski izgled sa dijamantskom ogrlicom od 30 karata.

Ema Stoun, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Hejli Stajnfeld, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Anja Tejlor Džoj, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Lupita Njongo, Foto: Avalon.red/Avalon/Profimedia

Hejli Stajnfild (u Elie Sab haljini) klizila je preko tepiha u još jednom maštovitom, podvodnom izdanju. Haljina Lupite Njongo (Armani), slična sireni, stajala je u ormanu glumice od 2020. godine. Ona je izabrala da sada, na desetogodišnjicu osvajanja Oskara, predstavi ovu kreaciju. U međuvremenu, haljina Anje Tejlor Džon (Dior) je zahtijevala 3.500 sati rada. Ovaj komplet – koji uključuje ogrlicu sa dijamantom od osam karata – „inspirisan je delom Botičelija „Rođenje Venere“.

Simon Melvin, novinarka Forbes