Nesvakidašnji prizori trešnjinog cvijeta u gradovima širom svijeta, vjeruje se da donose sreću

featured image

22. mar 2024. 16:49

S prvim danom proljeća bijeli i rozi cvjetovi uljepšali su mnoge gradove svijeta. Od Tokija, preko Washingtona i Toronta do Londona. Ovi nesvakidašnji prizori buđenja prirode, imaju svoju istorijsku pozadinu i sežu u daleku prošlost Japana. Razdoblje cvetanja trešnjinog cvijeta jedan je od najlepših događaja u ovoj zemlji. Japanci cvjetanje od pojave prvih pupoljaka pa do opadanja posljednje latice cvijeta s drveta, nazivaju sakura, i zanimljivo je da se cvjetanje ovih cvjetova odvija u različitim periodima, od kraja marta do maja.

Posjetitelji snimaju selfie ispred rano procvjetalog trešnjinog cvijeta u Ueno Parku u Tokiju, Foto:REUTERS/Issei Kato

Hiljadugodišnja tradicija Hunami

Japanci su se potrudili da svoju hiljadugodišnju tradiciju Hanami, koja znači ići i gledati trešnjin cvijet, prenesu i u druge krajeve svijeta. Jednako kao što i oni masovno idu u parkove na izlete kako bi uživali u ljepoti i mirisu trešnjinog cvijeta, tako isto i stanovnici u mnogim gradovima svijeta na ovaj način osjećaju buđenje prirode.

Posjetiteljica uživa u trešnjinom cvijetu na ‘Sounds of Blossom’ događaju u Kew Gardensu u Londonu, Foto:REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

High Park u Torontu, dom je hiljada trešnjinih stabala i otvoren je za posjetitelje. Od 23. marta do 14. aprila posjetitelji Kew Gardensa u Londonu imaju priliku uživati u mirisu trešnjinog cvijeta na događaju “The Sounds of Blossom”. Osim u trešnjinom cvijetu, u Kew Gardensu je među 50.000 živih biljaka, koje su na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine, moguće uživati i u mirisu drugih cvjetova kao što su egzotične orhideje i tropske biljke, palme i paprati.

Vjeruje se da trešnjin cvijet donosi sreću

Trešnjin cvijet je i nacionalni simbol, i dio je japanske diplomatije. U znak prijateljstva, sadnice trešnje se poklanjaju širom svijeta. Davne, 1959. godine japanska vlada poslala je 2000 stabala u Torontu, a zanimljivo je da je 2010., o čemu je izvijestio infobijeljina, posađeno nekoliko stabala ovog cvijeta i u Bijeljini, kada su poslana kao poklon ovom gradu.

Lucy Chin, pozira ispred drveta trešnjinog cvijeta u Seattleu, Foto: REUTERS/Matt Mills McKnight
Washington, Foto: REUTERS/Bonnie Cash

Ova biljka uglavnom ne daje plod, ali zbog vjerovanja da donosi sreću, Japanci, naročito mlađi, piju čaj od cvijeta. Pored simbola sreće, cvijet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistoće. Budući da postoji mnogo vrsta trešnjinih stabala, ni boja ovih cvjetova nije svugdje ista, negdje je bijela, a negdje blijedo roza ili čak ljubičasta.

Proljeće je jedno od najljepših doba godine, a prekrasne fotografije cvjetanja trešnjinog cvijeta iz raznih dijelova svijeta, još su jedan način da nas povežu sa prirodom ili kao što prenosi Reuters, izjavu jednog posjetitelja parka u Seattleu: “Ovo je moje sredstvo za podizanje raspoloženja.”