Forbesov saradnik testirao je novi Lexus GX 550

LIFESTYLE Forbes 1. apr 2024. 21:54
featured image

1. apr 2024. 21:54

Lexus GX 550 iz 2024. godine možda je jedan od najsavršenijih SUV-ova koje je Lexus ikada proizveo. Velik je, ali ne i prevelik. Uglovi su oštri i jasno vidljivi, za razliku od nekih drugih, okruglastijih SUV-ova. Ima tri reda sjedala i trebao bi djelovati nezgrapno, ali vožnja u njemu je gipka i lagana.

Šta je novo u 2024.?

Dugo se čekalo, ali GX je dobio potpuno novi dizajn ove godine, a možete birati između šest modela: PremiumPremium+, Luxury, Luxury+ (koji je testirao i suradnik), Overtrail i Overtrail+.

Izgled

Automobil ima trostruka prednja LED svjetla, pametna LED svjetla za maglu, vanjska zrcala s osvjetljenjem za lokve i automatski podnožnik. Tu su i stražnja vrata sa senzorom i dinamični SkyTM stakleni krov. Novi Lexus SUV izgleda elegantno, ali također i kao da je spreman na sve izazove.

FOTO: LEXUS

Unutrašnjost i tehnologija

Interijer automobila je umirujuć i suptilan, poput nekog hotela – na dobar način. Suradniku se svidjelo to što je automobil imao sve čega se mogao sjetiti – jednostavno je mogao namjestiti sjedalo, kao i različite načine rada motora, a ručica mjenjača radi nevjerojatno dobro. GX je tih, udoban i mekan.

FOTO: LEXUS

U automobilu se nalazi ekran od 14 inča, nekoliko otvora za USB-C i ploča za punjenje. Sustav za klimu radi točno kako želite, a zvuk iz zvučnog sustava je vrhunski.

Ipak, suradnik je pronašao jednu manu: softver nije intuitivan i potrebno je neko vrijeme da se nauči njime upravljati.

FOTO: LEXUS

Motor

Motor V-8 zamijenjen je dvostrukim 3,4-litrenim motorom V-6 s turbopunjenjem koji ima 349 konjskih snaga. Vrlo je snažan – možete vući preko 3.000 kilograma, ali doseg je slab: samo 6,8 kilometara po litri u urbanom okružju, 8,5 na autocestama, a 6,8 u kombinaciji. Hibrid bi trebao stići uskoro, kažu iz Lexusa. Automatski mjenjač s 10 brzina nevjerojatno je klizan. Načini vožnje su ECOComfort, Normal, Sport SSport S+ i Custom.

FOTO: LEXUS

Vožnja

Suradnik je odmah po sjedanju u automobil odvezao 80-ak kilometara, a impresionirala ga je reaktivnost sustava za upravljanje. “Užitak je voziti automobil koji može odgovoriti na svaku vašu želju, pogotovo kada je taj automobil ovakve veličine,” kaže suradnik.

Vozilo je elegantno, vidljivst iznimno dobra. Sjedala u trećem redu više odgovaraju djeci, ne odraslima.

FOTO: LEXUS

Sigurnost

Uz automobil standardno dolazi i paket imena “Lexus Safety System+ 3.0“. On sadrži upozoravanja o sudarima, detekciju pješaka, automatsko hitno kočenje, hitne asistencije pri upravljanju, adaptivnu kontrolu, asistenciju pri ostanku u svojoj traci, prepoznavanje prometnih znakova i još mnogo toga.

Da sažmemo: Ako želite hit bez pretjerane napuhanosti, GX je odličan izbor za vas.

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The 2024 Lexus GX 550
(Prevela: Nataša Belančić)