Prijem Wozniaka kod Vučića: “Woz” od sutra državljanin Srbije, predsjednik mu lično uručuje pasoš

LIDERI Forbes Srbija 6. dec 2023. 18:22
featured image

6. dec 2023. 18:22

Piše Hristina Kovačević, novinarka FORBES Srbija.

Kraj susreta tehnološkog maga (Steve Wozniak) i tehnološkog laika (Aleksandar Vučić) u prepunoj sali u zgradi Predsjedništva nestrpljivo su očekivale mnogobrojne televizijske i medijske ekipe, u namjeri da saznaju otkud suosnivač kompanije Apple u Srbiji, a pogotovo otkud s Vučićem i to u predvorju novih parlamentarnih izbora.

Domaćin je bio zvaničan. Gost, koji je upravo na proputovanju kroz gradove na Dunavu, bio je nešto neformalniji. Sako, plava košulja, bez kravate, ali je kraj nogavica otkrio ležernu obuću – Nike patike. U posjetu predsjedniku Srbije došao je u društvu supruge Janet.

Foto: Hristina Kovačević

Dočekao ih je ministar finansija Siniša Mali s kojim se „Woz“ već sreo dan ranije kada mu je predstavljen EXPO 2027, a sastanku je prisustvovao i američki ambasador Christopher Hill. Iako fotoreporteri, zbog gužve, nisu baš jasno mogli da čuju o čemu ćaskaju pred početak zvaničnog dijela sastanka, atmosfera u sali u kojoj su se sastali bila je krajnje opuštena, a prisutni za stolom su se osmjehivali.

Ubrzo nakon sastanka, uslijedilo je obraćanje medijima, nakon kojeg javnosti i nije bilo mnogo jasnije otkud jedan od najpoznatijih „stanara“ Silikonske doline ovih dana u Beogradu.

Foto: Hristina Kovačević

Ono što je, pak, izvjesno jeste da poslije ovog susreta, Srbija ima nove državljane. Wozniak i njegova supruga će koliko već sutra, lično od predsjednika Srbije dobiti srbijanske pasoše, a Srbija slavnog promotera, tačnije „Srbina koji živi u Americi“, kako je Wozniak sam sebe predstavio.

„I sad možemo da se hvalimo da je kompjuterski genije Srbin, koji najveći dio života živi u Americi, ali će dolaziti nerijetko i u svoju Srbiju“, rekao je predsjednik.

Osim njegove supruge, govornici su pomenuli i Janka Tipsarevića, nekadašnjeg srpskog tenisera na čiju molbu je, tvrde Wozniak i Vučić, ovaj tehnološki mag došao u našu zemlju. Na insinuacije da je Steve poznati svjetski govornik čija tarifa za svjetske turneje je već uveliko poznata i javna, predsjednik Srbije odgovorio je u svom stilu.

„Čovek je bez dinara došao ovdje, moram da razočaram neke. On ima novca dovoljno i svoj novac ulaže u filantropske svrhe“, kazao je predsjednik Srbije navodeći da je i sam bio iznenađen saznanjem kakva zvijezda mu dolazi u posjetu.

Foto: Hristina Kovačević

„On je veliki filantrop, ali nisam znao da je ovolika zvijezda. Prije nego što je došao, ja sam provjeravao ko je to Steve Wozniak, znao sam tek ponešto. A onda mi saradnici kažu: Šefe, mogu li nekako da se slikam sa njim“, začudio se Vučić, inače, prema sopstvenom priznanju, laik u korištenju kompjutera i tehnologije čije poznavanje rada na računaru doseže do dokumenta u wordu i dugmeta kojim se računar pali i gasi.

U njegovu svjetsku popularnost i tehnološku genijalnost možda nije bio previše upućen, ali je predsjednik slušao Wozniakova smatranja o obrazovanju, a naročito ukoliko su se ticala zasutavljanja odlaska mladih iz zemlje i privlačenja onih iz regiona da u Srbiji studiraju.

Foto: Hristina Kovačević

Posjetu Srbiji Wozniak smatra najsmislenijim putovanjem od svih koje je do sada imao.

„Za kompanije poput Applea, korporativni imidž je to što je predstavlja, koliko je vrijedan njen brend, tako ja mislim o Srbiji sada. Čuo sam od ministra finansija planove o daljem razvoju zemlje i Beograda i nevjerovatne priče koje možete da ispričate o Srbiji“, rekao je Wozniak.

U svom obraćanju, rekao je i da je vrijeme da Srbija ide ka vrhu, a da on želi da nju i njene interese promoviše do kraja života.