Crocus City Hall u Moskvi: Kakve veze ima Trump s mjestom koje je sada poprište terorističkog napada

LIDERI Ika Ferrer Gotić 25. mar 2024. 14:57
featured image

25. mar 2024. 14:57

Crocus City Hall u moskovskoj regiji, poprište terorističkog napada i katastrofalnog požara, je plišano koncertno mjesto na kojem je bivši američki predsjednik Donald Trump svojevremeno održao takmičenje “Miss Universe”.

Udaljen je kratkom šetnjom od stanice moskovskog metroa i neposredno pored moskovske gradske obilaznice, iako je formalno van granica grada. Kompleks koji također uključuje tržni centar i konferencijski centar, održava i događaje poput sajma automobila.

Koncertnu dvoranu je izgradio investitor i ruski oligarh Aras Agalarov, koji je izuzetno poznat i uticajan u Rusiji, a s kim je bivši američki predsjednik, sadašnji kandidat na predsjedničkim izborima, i povezan.

Potpredsjednik Crocus grupe Emin Agalarov, Donald Trump i predsjednik Crocus Group Aras Agalarov drže konferenciju za novinare o izboru za Miss Universe 2013. Foto: Vjačeslav Prokofjev / TASS

Percepcija da Donald Trump ima bliske veze s ruskim oligarsima proizlazi iz različitih prijavljenih interakcija, poslovnih dogovora sa Rusima povezanih s njegovom kampanjom ili administracijom.

Agalarov, 68, rođen je u Azerbejdžanu, ali je ruski državljanin. Forbes je Agalarovu vrijednost 2021. procijenio na 1,2 milijarde dolara. Njegova kompanija Crocus Group specijalizirana je za luksuzne maloprodaje i retail za slobodne aktivnosti.

Forbes Russia je prošle sedmice objavio da su Agalarov i njegov poslovni partner i sin, Emin Agalarov, međutim, uzeli lične kredite kako bi spasili posao. Otac i sin su u petak navečer došli na mjesto terorističkog napada i požara, javile su ruske novinske agencije.

“Hoće li Putin biti moj najbolji prijatelj?”

Miss Universe 2013 u Crocus City Hall-u u Moskvi / TASS

Tokom ljeta 2013. Donald Trump je razmišljao o tome da li će se predsjednik Rusije, Vladimir Putin, sastati s njim na izboru za Miss Universe u Moskvi te jeseni.

“Ako je tako, hoće li on postati moj novi najbolji prijatelj?”, Trump objavio je na Twitteru. Putinu to nije uspjelo, ali takmičenje u Moskvi dovelo je porodicu Trump u partnerstvo sa Eminom Agalarovim, pop zvijezdom u Rusiji, i njegovim ocem Arasom – dvojcem koji razvija velike projekte nekretnina u Rusiji i blizak je Kremlju.

Od tada, Emin Agalarov se u više navrata hvalio da održava prijateljski odnos s Trumpom. A, publicista mlađeg Agalarova rekao je da je njegov klijent tražio da Donald Trump Jr. razgovara sa advokatom povezanim s Kremljom tokom predsjedničke kampanje, o sastanku koji je ekskluzivno objavio The New York Times.

Trump Mlađi se ubrzo nakon toga pojavio u jednom od muzičkih spotova Emina Agalarova, a njegova veza s porodicom postala je stvar javnog interesa nekoliko godina kasnije kada se Trump kandidirao za predsjednika protiv Hillary Clinton.

Trump Mlađi u spotu Emina Agalarova / TASS

Emin Agalarov je u junu 2016. dogovorio da se Donald Trump Mlađi, Trumpov zet Jared Kushner i predsjednik kampanje, Paul Manafort, sastanu s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom, koja je ponudila inkriminirajuće informacije o Clintonovoj. Agalarov je za britanski The Daily Mail rekao da je sastanak, koji je pomogao da se organizuje na zahtjev svog oca, bio “neproduktivan i beskorisan”.

Da Trump ima dobre veze s ruskim oligarsima, ne dokazuje nužno bilo koje nelegalno ili nepravilno ponašanje s njegove strane. Međutim, podstaklo je špekulacije i istrage o prirodi Trumpovog odnosa s Rusijom i implikacijama ovih veza za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a.