Zašto će domaćinstva od 01. augusta morati plaćati skuplju struju

EKONOMIJA Forbes BiH 28. jun 2024. 17:12
featured image

28. jun 2024. 17:12

O tome da li će doći do poskupljenja električne enrgije u Bosni i Hercegovini govori se već neko vrijeme. Neizvjesnosti više nema, jer Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) prihvatila je prijedlog Elektroprivrede BiH da se cijena za domaćinstva u prosjeku poveća za 10,04 posto, a za ostale potrošače malo manje od osam posto. 

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić prosječno poskupljenje za domaćinstva od 10,04 posto objasnio je nužnim kako bi se očuvala energetska stabilnost.

Na sjednici Ferka u Mostaru rečeno je i to kako je ovo poskupljenje zapravo posljedica usklađivanju cijena sa ulaznim cijenama koje ovo preduzeće plaća, a sve u cilju proizvodnje dovoljne količine energije, naglasivši kako plaćaju daleko veće cijene od onih koje se formiraju prema kranjem korisniku.

“Da biste imali stabilan energetski sektor vi morati imati stabilno preduzeće. Moramo imati finansijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca”, kazao je Buljubašić, a prenosi Fena i dalje navodi:

U kategoriji ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 KV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29 posto. Za kategoriju ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78 posto.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz II. tarifne grupe povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39 posto, za III. i IV. tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07 posto, odnosno 11,07 posto, dok za V. tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13 posto.