Retro potez:Redizajnirani kultni tehnološki uređaji ponovo su lansirani

TEHNOLOGIJA Forbes BiH 28. jun 2024. 14:50
featured image

28. jun 2024. 14:50

I dok veliki svjetski proizvođači mobitela poput Applea ili Samsunga trče trku bez kraja ko će na tržište lansirati moćniji pametni telefon, neke kompanije su nostalgične i kupcima nude redizajnirane kultne modele koji su postali istorija. Kompanije Atarija i Nokia ponovnim lansiranjem svojih kultnih video igara i mobitela sa poboljšanim tehničkim specifikacijama, pokušavaju kupce ponovo zainteresirati za jednostavne telefone i druge tehnološke uređaje.

Atari je 2017. iznenadio javnost lansiranjem Atari VCS, konzole koja slavi Atari 2600, ali s modernom tehnologijom. Opremljen AMD Ryzen procesorom i operativnim sistemom Linux, VCS vam omogućuje igranje klasika kao što su Pong, Space Invaders i Asteroids s poboljšanom grafikom i podrškom za 4K igranje.

Redizajnirani model Nokia 3310 prvi put predstavljen na Mobile World Congressu u Barseloni 2017., dok je model 3210 nedavno u redizajniranom izdanju lansiran u Evropi, Foto: REUTERS/Paul Hanna

Nokia je te godine oživjela kultnu Nokiu 3310. Svjesna njene popularnosti, kompanija nije mnogo rizikovala sa dizajnom, odlučila je zadržati klasični dizajn sa fizičkom tipkovnicom, dugotrajnom baterijom i poznatom igrom Snake. Također, izuzetno popularan Nokijin model bio je i 3210, koja je nedavno ponovo u redizajniranom izdanju lansirana u Evropi.

Atari je lansirao Atari VCS konzolu koja slavi Atari 2600, ali s modernom tehnologijom, Foto:  Atari/Plaion/dpa

Kupci su u novoj verziji kultnog mobitela iz 90-ih, Nokia 3310 dobili telefon s ažuriranim dizajnom i modernim značajkama poput kamere i 4G mreže.

Redizajnirana Nokia 3310, koja je 2000 godine bila najpopularniji uređaj na svijetu lanisirana je po cijeni od 49 eura.

Analitičari su pozdravili lansiranje 3310 kao pametan retro potez, ali onaj koji bi mogao zasjeniti ponovni ulazak finske kompanije na globalno tržište pametnih telefona, izvijestio je tom prilikom Reuters. Nokia je također lansirala četiri pametna telefona umjerenih cijena u rasponu od 139 do 299 eura.