Penthouse u sarajevskom naselju Stup za 4.500 KM mjesečno: Zavirite u najskuplje stanove koji se iznajmljuju u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Mostaru

EKONOMIJA Forbes BiH 19. feb 2024. 13:11
featured image

19. feb 2024. 13:11

Cijene nekretnina dosegle su svoj vrhunac, smatraju mnogi stručnjaci iz tog domena. Kupiti stan u BiH je odavno gotovo nemoguća misija za one sa prosječnim primanjima pa su mnogi primorani stanove iznajmiti. Na njihovu žalost i cijene iznajmljivanja vrlo su visoke, naročito u većim gradovima.

Odlučili smo zaviriti u najskuplje stanove koji su trenutno dostupni za iznajmljivanje u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Mostaru.

Izvor informacija bio nam je najposjećeniji websajt u BiH za iznajmljivanje i prodaju OLX.BA

Najskuplji stanovi vrhunski su opremljeni ali su im i cijene izuzetno, za obične građane nedostižno, visoke.

Trenutno najskuplji stan ponuđen na iznajmljivanje u glavnom gradu BiH nalazi se na Skenderiji, ima dvije garaže i 160m2. Stan se nalazi u novoizgrađenoj zgradi na 5. spratu objekta sa liftom. Prema dostupnim fotografijama nije namješten. Mjesečni najam za ovaj stan, isključivo na duži period, iznosi 6.000 KM.

Jedan od najskupljih stanova u ponudi nalazi se i u sarajevskom naselju Stup, prilično udaljenom od centra grada. Stup je naslje gdje je nakon rata izgrađen najveći broj stambenih objekata koji su atraktivnim cijenama kvadrata privlačili kupce iz cijele BiH i dijaspore. Za mjesec dana provedenih u pentahouse-u na Stupu trebali bi odvojiti 4.500 KM.

“Ovaj stan dolazi potpuno namješten, pružajući vam priliku da se odmah uselite i osjećate kao kod kuće. Posebna pažnja posvećena je uređenju kuhinje, koja je izrađena po narudžbi s izuzetnom pažnjom prema kvalitetu i funkcionalnosti. Stan se ponosi ukupnom pažnjom prema detaljima, pružajući optimalnu kombinaciju estetike i praktičnosti.” naveli su iz agencije koja ga iznajmljuje.

Najjeftiniji stan u Sarajevu koji smo pronašli na istoj platformi košta 260 KM za mjesec dana, trosoban je i nalazi se na Ilidži.

Banjaluka duplo jefitnija od Sarajeva

Našu potragu nastavili smo u Banjaluci. Najskuplji stan ponuđen na iznajmljivanje je duplo jeftiniji od onog u Sarajevu. Luksuzno opremljen, u naselju Čaire, dostupan je zakupcima za 3.000 KM mjesečno.

Stan Banja Luka

Skroman izbor u Mostaru i Tuzli

U Tuzli je izbor luksuznih i skupih stanova mnogo manji, najskuplji ponuđen na OLX-u je 500 KM za mjesec dana.

Mostar, koji zbog velikog interesa turista tradicionalno drži visoke cijene nekretnina, iznenadio nas je skromnom ponudom. Većinom se stanovi u Mostaru izdaju “na dan” pa je najskuplji ponuđen stan u centru grada na Neretvi dostupan za 700 KM mjesečno.

Cijena stana u novogradnji u Mostaru porasla je s 2.500 maraka po metru kvadratnom iz 2021. i 2022. godine, do četiri hiljade maraka ove godine. Cijena kvadratnog metra u Mostaru za stan u starogradnji, koji ne zahtjeva dodatno ulaganje, je od 2.500 do 2.700 maraka. Naredne tri godine cijene stanova neće rasti ali neće doći ni do pada cijena, kažu upućeni.