Izrael kaže da je njegov izvoz oružja postigao rekordnu prodaju usred rata

featured image

18. jun 2024. 15:15

Izrael kaže da je izvezao oružja od 13 milijardi dolara 2023. godine, dok SAD nastavljaju isporučivati ​​izraelske zalihe oružja.

Ministarstvo odbrane Izraela je u ponedjeljak u priopćenju navelo da je njegov izvoz oružja za 2023. godinu dosegao rekord u prodaji, jer izraelski rat protiv Gaze ulazi u deveti mjesec i kako se vojska te zemlje i dalje snabdjeva stotinama miliona dolara američkog oružja.

U izvještaju ministarstva odbrane navodi se da je ukupan izvoz izraelskog oružja dostigao 13,1 milijardu dolara 2022. godine, što je povećanje od 500 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu i dvostruko više od iznosa izvoza prije pet godina.

Više od trećine prodaje činili su projektili, rakete i sistemi protivvazdušne odbrane, a jedan od najvećih ugovora u 2023. bio je sa Njemačkom, koja je potpisala ugovor o kupovini sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Arrow 3 za oko 4 milijarde dolara.

“Dok su naše industrije prvenstveno fokusirane na pružanje mogućnosti odbrambenom establišmentu da podrži naše trupe i brani naše građane, one također nastavljaju da se bave oblastima saradnje i izvoza međunarodnim partnerima”, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u saopćenju.

REUTERS / Ronen Zvulun

Otprilike polovina, 48 posto, cjelokupne prodaje otišlo je u region Azije i Pacifika, dok je na Evropu otpadalo 35 posto prodaje, a na Sjevernu Ameriku devet posto.

Brojke je objavilo ministarstvo odbrane pošto je sve veći broj zemalja počeo da bojkotuje ili obustavlja kupovinu oružja od Izraela, navodeći kao razlog uništavanje Gaze koja je u toku i ubijanje desetina hiljada Palestinaca tamo.

Kolumbija je objavila da će obustaviti kupovinu izraelskog oružja, nakon što je njen predsjednik Gustavo Petro nazvao izraelske akcije u Gazi genocidom.

U maju je francuski sud zabranio izraelskim kompanijama učešće na godišnjoj izložbi odbrambene industrije, a ministarstvo odbrane zemlje je reklo da je taj potez vjerovatno povezan s prigovorom Pariza na izraelski napad na Rafah, najjužniji grad u Gazi u kojem živi više od milion ljudi. Palestinci su pobjegli kako bi izbjegli izraelsko bombardiranje.

Davanje prioriteta međunarodnom tržištu uprkos ratu kod kuće

Bloomberg je izvijestio da je od nekih od najvećih izraelskih proizvođača oružja u prvim sedmicama izraelskog rata u Gazi zatraženo da daju prioritet u isporuci izraelske vojske. Međutim, kako rat i dalje traje i ne nazire mu se kraj, ove kompanije su fokusirane na međunarodno tržište.

“Ako Rafael želi biti u mogućnosti da obezbijedi Izrael, kao i da ostane ispred igre u istraživanju i razvoju, potrebna su nam međunarodna tržišta, koja su naša jedina garancija za stvarni rast”, Gideon Weiss, potpredsjednik kompanije za razvoj međunarodnog poslovanja , navodi se u izjavi datoj Bloombergu.

Izraelski rat protiv Gaze počeo je 7. oktobra, kada su palestinski borci predvođeni Hamasom izbili iz Gaze i krenuli u napad na južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobili oko 240 ljudi.

Smoke billows following Israeli strikes amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas, in Gaza, October 13, 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Izrael je odgovorio trenutnom opsadom Gaze i pokrenuo kampanju zračnog bombardiranja nakon čega je uslijedila kopnena invazija. Izrael je do sada ubio više od 37.000 Palestinaca, milion raselio i prouzrokovao humanitarnu katastrofu, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

SAD su podržale ratne napore Izraela, šaljući desetine hiljada komada oružja, uključujući precizne bombe i municiju kako bi se popunile linije za opskrbu vojske. Izrael trenutno ima oko 23 milijarde dolara aktivnih vojnih ugovora sa SAD-om.

SAD su godinama najveći dobavljači oružja u Izraelu, čineći 69 posto izraelskog uvoza oružja između 2019. i 2023. godine, prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri).

SAD takođe pružaju Izraelu 3,8 milijardi dolara vojne pomoći svake godine.

Mnogi od ovih nedavnih transfera oružja, s obzirom na njihovu veličinu i pojedinačnu cijenu, također su prošli  ispod javnog radara, što otežava utvrđivanje pravog obima koliko je oružja SAD poslalo Izraelu od oktobra, piše MEE.