eBay više neće prihvatati American Express karticu, naknade su kaže, neprihvatljivo visoke

EKONOMIJA Forbes BiH 10. jun 2024. 16:35
featured image

10. jun 2024. 16:35

Američki maloprodajni internet sajt eBay više neće prihvatati plaćanje karticama American Expressa zbog, kako su kazali, visokih naknada za obradu transakcija koje više nisu prihvatljive.

“Nakon pažljivog razmatranja, eBay je odlučio da zbog neprihvatljivo visokih naknada koje American Express naplaćuje za obradu transakcija kreditnom karticom, od 17. augusta više neće na globalnom nivou prihvaćati American Express”, kazao je glasnogovornik eBaya Scott Overland u izjavi.

Overland je rekao da su korisnici eBaya postali svjesni novih načina plaćanja za artikle, čineći plaćanja konkurentnijima nego ikad prije, a AmEx više nije nužan partner za eBay. eBay sve više nudi kupcima opcije kupi sada, plati kasnije, pri kupovini putem Applea Platite, PayPala i druge kompanije poput Klarna i Affirme.

“Znamo da je velika većina kupaca eBaya voljna koristiti alternativne opcije plaćanja kako bi nastavili uživati ​​u kupnji i prodaji na našem tržištu”, pojasnio je Overland.

Kako su spor riješili Visa i Amazon

eBay je jedno od vodećih globalnih tržišta e-trgovine, i bez sumnje ovo neće biti lagan udarac za American Express, čiji su kupci često najatraktivniji među trgovcima i troše najviše novca mjesečno na svoje kartice. No, s druge strane, mišljenja analitičara iz kompanije Keefe, Bruyette & Woods koje su iznijeli CNBC-u je da je malo vjerovatno da će AmEx puno popustiti u cijenama s eBayem, budući da ova online platforma predstavlja otprilike 0,5 posto volumena AmExove svjetske mreže.

Ovakvu vrstu “borbe” prije eBaya i AmExa imao je i Amazon sa Visom u Ujedinjenom Kraljevstvu prije otprilike dvije godine, kada je zaprijetio Visi da će je izbaciti kao vrstu plaćanja zbog visokih naknada.

Svjesne rizika u poslovanju, obje strane su sjele i dogovorile se. Epilog je bio taj da su Visa Inc. i Amazon.com Inc. sklopile sporazum prema kojem će korisnici širom svijeta na Amazonu moći plaćati Visa karticom bez dodatnih naknada.

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Hoće li AmEx puno popustiti u cijenama s eBayem

No, vratimo se AmEx-u- Iz ove kompanije nisu oduševljeni potezom eBay-a, navodeći kako je cijena eBaya za prihvaćanje AmEx kartica “uporediva s onim što eBay plaća za slične kartice na drugim mrežama” i da članovi AmEx kartice obično potroše dvostruko više na eBayu nego što se potroši na drugim mrežama.

“Smatramo da odluka eBaya da izbaci American Express kao način plaćanja za potrošače nije u skladu s njihovom izraženom željom da povećaju konkurenciju na prodajnom mjestu”, kazao je Adam Isserlis, glasnogovornik AmExa.

Kao i drugi procesori plaćanja, podsjeća CNBC, AmEx uzima postotak od svake transakcije koju trgovac obradi na mreži. Naknada se razlikuje ovisno o djelatnosti, a naknade koje najveći trgovci plaćaju obično su strogo čuvana poslovna tajna. Nacionalna maloprodajna federacija kaže da je prosječna naknada za prihvaćanje kreditne kartice otprilike dva posto, ali može biti i do četiri posto na premium kreditnim karticama kao što je AmEx.