Cijene jaja ponovo rastu. Izbijanje ptičjeg gripa moglo bi pogoršati stvari u svijetu

featured image

4. apr 2024. 13:35

Cijene jaja već mjesecima stalno rastu, a omlet bi mogao postati još skuplji jer se farme peradi širom SAD suočavaju s izbijanjem ptičje gripe.

Prosječna cijena desetak velikih jaja razreda A bila je 3 USD u februaru, prema najnovijem Indeksu potrošačkih cijena, u odnosu na oko 2 USD u jesen. Iako su cijene jaja pale sa rekordnih 4,82 dolara u januaru 2023. – nakon što je raširena epidemija ptičjeg gripa poharala farme u prethodnoj godini – sada su na najvišem nivou od aprila 2023.

I možda neće uskoro biti bolje.

Cal-Maine Foods,  najveći američki proizvođač jaja , rekao je ranije ove sedmice da je ubio oko 1,6 miliona kokoši i 337.000 mladih pilića nakon što su neki bili pozitivni na “visoko patogenu ptičju gripu” u jednom od pogona kompanije u Teksasu, rekao je Cal-Maine u izdanju.

Kompanija proizvodi brendove kao što su Farmhouse Eggs, Sunups, Sunny Meadow, Egg-Land's Best i jaja Land O’ Lakes.

“Proizvodnja u pogonu je privremeno zaustavljena”, saopšteno je iz kompanije. “[Virus] je još uvijek prisutan u populaciji divljih ptica i ne može se predvidjeti obim mogućih budućih epidemija, s povećanim rizikom tokom sezona migracije.”

Pixaby

Kako su cijene jaja dostigle rekord početkom prošle godine, Cal-Maine, koji kontroliše oko 20% tržišta, nekoliko mjeseci kasnije je izvijestio da su mu se prihodi udvostručili, a profit porastao za 718% .

Odstrel je predstavljao oko 3,6% ukupnog jata kompanije početkom marta. Cal-Maine nije odmah odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentarom šta epidemija ptičjeg gripa znači za cijene jaja.

Ptičiji grip je otkriven i na drugim farmama širom zemlje. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Michigana objavilo je u utorak da je pronašlo dokaze ptičijeg gripa u komercijalnom objektu za perad u okrugu Ionia. Prošlog mjeseca virus je otkriven kod životinja na farmama u Teksasu, Kanzasu i Minesoti.

“Trenutni rizik za javnost ostaje minimalan”, rekao je povjerenik za poljoprivredu Teksasa Sid Miller u saopćenju. „Za nas kao industriju važno je da održavamo visok nivo budnosti. Državne i nacionalne agencije nastavit će pružati smjernice kako to razvoj bude zahtijevao.”

Ako proizvođači jaja nisu u stanju da prate potražnju jer su morali da ubijaju životinje zbog ptičje gripe, onda to može povećati cijene. Kompanije, međutim, pokušavaju da ublaže te efekte, ali nije jasno da li bi to bilo dovoljno da se u potpunosti spriječe poskupljenja.

“Cal-Maine Foods radi na osiguravanju proizvodnje iz drugih pogona kako bi smanjio poremećaje za svoje kupce”, saopštila je kompanija.