Bosna i Hercegovina zadržala kreditni rejting

EKONOMIJA Forbes BiH 5. aug 2024. 17:30
featured image

5. aug 2024. 17:30

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ‘B+’ sa stabilnim izgledima. Kako navodi Centralna banka BiH (CBBiH) u izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, analitičari S&P navode da je, uprkos unutrašnjim i vanjskim utjecajima, bh. ekonomija pokazala otpornost u prvoj polovici 2024. godine, te da očekuju da će povećana potrošnja, podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plata, podići realni rast u BiH na 2,8 posto u ovoj godini. Također se očekuje da će od naredne godine doći do nešto snažnijeg investiranja, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, i povećanja vanjske potražnje, usljed ekonomskog oporavka ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što će rezultirati realnim rastom od skoro tri posto u periodu 2025-2027. godine.

Analitičari ukazuju kako se očekuje da će deficit tekućeg računa ostati nizak u naredne četiri godine, na nešto iznad tri posto, te da će BiH zadržati aranžman valutnog odbora. 

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluke, što bi moglo ubrzati strukturalne reforme, uključujući i one koje se odnose na pristupanje zemlje Evropskoj uniji, kao i ekonomski rast. 

Također je i Moody's Rating potvrdio kreditni rejting BiH, B3 sa stabilnim izgledima.

Podsjećamo, na osnovu odluka Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina je potpisala ugovore za izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH sa dvije međunarodne rejting agencije, Moody's Investors Service i Standard & Poor's. Potpisnik u ime Bosne i Hercegovine je Ministarstvo finansija i trezora BiH. Centralna banka BiH, u svojstvu fiskalnog agenta Ministarstva finansija i trezora BiH, koordinira izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH.