BiH: Zabrinjavajući pad zapošljavanja i potražnje za poslom u 2023, da li nas u 2024. očekuju isti trendovi?

EKONOMIJA Forbes BiH 21. maj 2024. 10:35
featured image

21. maj 2024. 10:35

Izazovi i promjene na tržištu rada u prošloj godini otvaraju niz pitanja – šta nas očekuje u 2024.? Analiza tržišta rada portala MojPosao.ba pruža intrigantne uvide.

Dinamična godina iza nas:

· Smanjena ponuda, ali i potražnja na tržištu rada

· Radnici u logistici i transportu najtraženiji, pao broj oglasa u komercijali-prodaji

· Računovođe i medicinske sestre/tehničari među najtraženijim zanimanjima u 2023. godini

· Raste broj oglasa u obrazovanju i telekomunikacijama

Osvrt na prvi kvartal 2024.:

· Tržište rada nastavilo sporiji rast

· Raste broj oglasa u građevini i zdravstvu

· Očekivan oporavak i optimistična predviđanja od II kvartala Prema nedavno provedenoj analizi tržišta rada od strane portala MojPosao.ba, rezultati otkrivaju da je tokom prošle godine objavljeno ukupno 12.094 oglasa za posao, putem kojih je oglašeno 26.738 radnih mjesta. U poređenju s prethodnom godinom, bilježi se pad u broju oglasa od 13%.

Pixaby

Ponuda oglasa uslovljena je i manjim brojem aktivnih poslodavaca koji su imali potrebu za zapošljavanjem (-7% vs.2022), što je rezultiralo i manjim brojem prosječnih prijava na oglase. Nakon polugodišnje analize u 2023. godini i predikcija za ostatak godine, rezultati su pokazali da je pad u oglašavanju nastavljen tokom cijele godine.

Najveći pad u količini oglašavanja zabilježen je u sektoru komercijala-prodaja u odnosu na godinu ranije, dok je istovremeno porastao interes poslotražioca za ove poslove o čemu govore podaci prosječnih prijava na oglase u ovoj kategoriji (+36%). Potražnja za radnicima u IT sektoru je pala i ova kategorija poslova se nije našla ni među deset najviše oglašenih kategorija poslova za razliku od 2022. godine kada se nalazila na 8. mjestu.

Najveći porast potražnje za radnicima zabilježen je u kategoriji transporta, skladištenja i logistike, proizvodnji, ali i neočekivano u kategoriji ekonomija, finansije i računovodstvo.

Poslovi koji vas najbrže uvode na tržište rada!

Najtraženija zanimanja u 2023. godini bila su:

1. Agent u pozivnom centru

2. Trgovac / Prodavač

3. Komercijalista/Unapređivač prodaje

4. Vozač (sve kategorije)

5. Skladištar

6. Radnik u prozvodnji

7. Šanker/Konobar

8. Voditelj prodaje / Menadžer prodaje

9. Računovođa / Finansijski službenik/Knjigovođa

10. Medicinska sestra / tehničar

Oglašavanje zadržava sličan trend prema polugodišnjoj analizi u prošloj godini, ali primjetna je značajna promjena: računovođe i medicinske sestre/tehničari su se pojavili među deset najtraženijih zanimanja. Također, primjetna je povećana potražnja za komercijalistima i radnicima u logistici, poput skladištara/magacionera.

U prva tri mjeseca 2024. godine nema značajnih promjena u rang listi najtraženijih zanimanja, izuzev što je početkom ove godine bila povećana potražnja za građevinskim radnicima različitih profila.

Najtraženije oglašene kategorije poslova u 2023. i osvrt na prvi kvartal 2024.

Poslodavci su najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama:

1. Komercijala – Prodaja- 35,42%

2. Transport – Skladištenje i logistika- 10,06%

3. Ugostiteljstvo i turizam- 6,53%

4. Elektrotehnika – Mašinstvo- 6,29%

5. Proizvodnja- 6,04%

6. Ekonomija, finansije i računovodstvo-5,39%

7. Zanatske usluge- 4,27%

8. Administrativne i slične usluge -2,98%

9. Obrazovanje -2,60%

10. Telekomunikacije- 2,45%

U odnosu na godinu ranije uočeni su značajni pomaci u trendovima na tržištu rada. Izdvaja se nekoliko ključnih promjena, među kojima se ističe pojava poslova iz kategorije Obrazovanje i Telekomunikacije među prvih deset kategorija poslova, što predstavlja iznenađujući preokret u dinamici tržišta. Posebno vrijedno napomenuti je i rast broja oglasa u sektoru Transporta, skladištenja i logistike, koji je iznosio gotovo 3% u odnosu na prethodnu godinu. Suprotno tome, udio oglasa u kategoriji Komercijala-prodaja zabilježio je pad od 6,23% u odnosu na prethodnu godinu, pokazujući promjenjive potrebe i dinamiku potražnje na tržištu.

Pixaby

U prvom kvartalu 2024. godine, primjetan je kontinuitet u redoslijedu najtraženijih kategorija poslova, ali značajno je porastao interes za različitim profilima financijskih stručnjaka, uključujući računovođe i knjigovođe. Dodatno, bilježi se i povećanje broja oglasa u sektoru građevine i zdravstva.

Na koje poslove se radnici u BiH najviše prijavljuju?

Najveći interes za rad u 2023. godini zabilježen je u kategorijama: Nekretnine, Administrativne i slične usluge, Komercijala- prodaja, Osiguranje i Ljudski resursi, a najmanji interes za rad u

kategorijama: Rudarstvo, Umjetnost i dizajn, Nauka – Istraživački rad, Zanatske usluge i Građevinarstvo.

Njemačka i Austrija povećale potražnju za našim radnicima, najviše se traže ugostiteljski radnici i vozači

Od ukupnog broja oglasa, u 2023.godini 5% oglasa je sa inostranom lokacijom. U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je nešto manji (-2%).

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija: Ugostiteljstvo i turizam, Transport – skladištenje i logistika, Zdravstvo, Elektrotehnika – Mašinstvo i Komercijala – Prodaja. Najveća promjena poredeći prethodnu godinu je porast potražnje za radnicima u transportu i logistici, te zdravstvu, dok je najveći pad potražnje zabilježen kod zanatskih usluga kao i kod poslova u kategoriji elektrotehnika-mašinstvo.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije: Hrvatska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Srbija, UAE, Turska i Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Njemačka i Austrija su zemlje u kojima je znatno porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini. S druge strane, zemlje u regiji poput Hrvatske i Crne Gore su blago smanjile potražnju za našim radnicima objašnjavajući to iscrpljenim tržištem i preferiranom mobilnošću naše radne snage ka zemljama sa većom platnom moći.

Žene aktivnije u potrazi za poslom u 2023. godini

U 2023. godini portal MojPosao.ba zabilježio je 16% više posjetilaca u odnosu na 2022. godinu. Objavljeni oglasi pregledani su 18.282.836 puta, a prosječan broj pregleda po oglasu iznosio je 1511. Poslodavci su, u ovom periodu, primili 354,001 prijava za posao putem portala MojPosao.ba. Kada je riječ o strukturi posjetitelja prema spolu na portalu u protekloj godini, više od polovine posjeta dolazi od strane žena (54,6%) za razliku od godinu ranije kada su muškarci bili dominantniji posjetioci (52,3%).

Pixaby

Kada je riječ o starosnoj strukturi posjetitelja portala MojPosao.ba u 2023. godini, najdominantnija je dobna skupina od 25 do 34 godine od kojih dolazi oko 24% ukupnih posjeta. Do sada je registrovano ukupno 448.311 poslotražioca u MojPosao.ba CV bazi. Kada je riječ o poznavanju stranih jezika među registrovanim poslotražiocima na portalu, u 2023. godini njih 13.384 je ostavilo podatke o poznavanju stranih jezika. Od toga, najviše govori engleski jezik 58%, dok njemački jezik govori 18%.

Remote rad u fokusu: Povećana ponuda fleksibilnih poslova

U posljednjih nekoliko godina, remote rad je doživio izvanredan rast i transformisao tržište rada na način koji je do prije samo nekoliko godina bio nezamisliv. U 2023. godini na portalu je objavljeno ukupno 239 oglasa sa opcijom remote rada (potpuni rad od kuće) ili hibridnog načina rada (kombinacija rada od kuće i iz kompanije). U odnosu na godinu ranije, zabilježen je 40% rast oglasa sa ovim načinom rada. Najveći broj oglašenih poslova koji imaju naveden u oglasu ovaj način rada bio je za pozicije: Agent u pozivnom centru i Programer/Software Developer.