Bh. kompanije objavljuju isplate dioničarima, donosimo iznose dividendi

featured image

13. jun 2024. 17:01

Sezona donošenja odluka o raspodjeli dobiti za proteklu poslovnu godinu tek je započela, ali prve najave ukazuju na to da bi ovo mogla biti vrlo povoljna godina za sve dioničare i ostale učesnike u raspodjeli dobiti.

Neke bh. kompanije još uvijek nisu objavile iznos dividende, dok su neke to učinile još prije tri mjeseca. Predstavljajući godišnje rezultate poslovanja, najveća domaća banka u Bosni i Hercegovini, ASA Banka u martu je najavila isplatu dividende dioničarima, koja je ove godine bila značajno veća nego prethodne godine.

Rast i smanjenje u odnosu na prošlu godinu

“Nakon Odluke Skupštine bit će isplaćena dividenda u iznosu od 22 miliona KM, što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu kada je isplaćeno 16 miliona KM dioničarima ASA Banke”, kazao je tada Samir Mustafić, predsjednik Uprave ASA banke, čiji kapital iznosi 366 miliona KM, te je banka sa najvećim dioničkim kapitalom u državi.

Kompanija Agram d.d. Ljubuški ove godine će dioničarima na ime dividende isplatiti iznos veći od 530.000 KM.

Foto: Pixabay

“Skupština Društva AGRAM d.d. na održanoj redovnoj sjednici 20. maja 2024. godine usvojila je Odluku o raspodjeli dobiti Društva ostvarene u 2023. godini. Odlukom je definirana obaveza isplate dividende dioničarima Društva koji su na dan donošenja Odluke evidentirani na listi dioničara kod Registra vrijednosnih papira u FBiH, srazmjerno njihovom učešću u kapitalu, a iznosi 8,00 KM po dionici”, objavili su u Agramu, koji je prošle godine ostvario prihod od 10,7 miliona KM, skoro milion više nego godinu ranije (9,8 miliona KM).

Unioninvest isplatio dividendu za 2020. godinu

Ukoliko uporedimo prošlogodišnju isplatu, ove godine dividenda je manja u ovoj kompaniji. Prošle godine ona je iznosila 10,6 KM po dionici ili 707.698 KM.

Unioninvest d.d. Sarajevo 01. aprila ove godine izvršio je isplatu dividende dioničarima društva Unioninvest d.d. Sarajevo za 2020. godinu (II dio) u ukupnom iznosu 1.279.426,00 KM, a prema odluci Skupštine društva održane 26. aprila 2023. godine.

Ukoliko Skupština dioničara koja je zakazana za 19. juni, bude prihvatila prijedlog, kompanija M:tel će svojim dioničarima isplatiti nešto manje od 33 miliona KM dividende, a po osnovu ostvarene dobiti u prošloj godini, koja je iznosila 332,4 miliona maraka.

Kompanija planira da 274,12 miliona KM rasporedi u rezerve društva, dok će ostatak dobiti ostati neraspoređen.