Shakira se nagodila u posljednjem trenutku kako bi izbjegla suđenje i zatvor u Španiji

BOGATSTVO Forbes 20. nov 2023. 16:21
featured image

20. nov 2023. 16:21

Robert Hart, novinar FORBES-a

Pop zvijezda Shakira nagodila se u ponedjeljak na sudu vezano za porezni spor sa španskim vlastima, izbjegavajući potencijalnu zatvorsku kaznu samo nekoliko sati uoči zakazanog ročišta nakon što je prethodno obećala da će se boriti protiv optužbi za izbjegavanje poreza.

Kolumbijska pjevačica postigla je dogovor da plati kaznu od 6,8 miliona eura uoči datuma zakazanog za pojavljivanje na sudu u Barseloni zbog optužbi da je izbjegla 14,5 miliona eura poreza na dohodak između 2012. i 2014. godine.

Španski tužioci navodno su tražili da odsluži osam godina zatvora i novčanu kaznu od 23,8 miliona eura ukoliko pjevačica bude proglašena krivom.

Nagodbom je okončano suđenje, a tužioci su odustali od svojih zahtjeva da Shakira služi zatvorsku kaznu, rekao je sudija koji je predsjedavao suđenjem, prema medijskim izvještajima.

Shakira, koja je prošle godine odbila dogovor o rješavanju slučaja i obećala da će se boriti protiv optužbi na sudu, rekla je da je odluka o rješavanju slučaja prije suđenja donesena “u najboljem interesu moje djece”.

Oni “ne žele da vide svoju majku kako žrtvuje svoje lično blagostanje u ovoj borbi”, rekla je ona, dodajući da je “odlučna da brani” svoju nevinost na suđenju za koje su njeni advokati “bili uvjereni da bi presudili u moju korist”.

Shakira je jedna od najuspješnijih svjetskih zvijezda i najprodavanijih muzičkih umjetnika svih vremena.

Pjevačica, poznata po hitovima kao što su “Hips Don’t Lie”, “Waka Waka”, “She Wolf”, “Whenever Wherever” i “Chantaje”, oborila je rekorde, osvojila brojne nagrade i doživjela je rijetko viđen uspjeh i na španskom i na engleskom govornom područjua.

Osim muzičke karijere, Shakira je također uspješna kao ambasadorica dobre volje Unicefa, sudijnica u američkom izdanju “The Voice” i filantropkinja kroz vlastitu fondaciju Pies Descalzos.

Ovo djelo, dio onoga što Shakira opisuje kao “nomadski život”, u srži je tužbe španskih vlasti protiv pjevačice, posebno njenog boravka u Španiji između 2012. i 2014.

U to vrijeme, Shakira je bila udata za fudbalsku senzaciju iz Barselone Gerarda Piquéa, s kojom ima dvoje djece (par se od tada razveo), ali je tvrdila da je većina njenih prihoda dolazila od njenih međunarodnih turneja i da je provela veliku količinu vremena van zemlje, a prijavila je prebivalište samo u svrhu oporezivanja 2015. godine.

Tužioci su tvrdili da je pjevačica živjela više od pola godine u Španiji i zbog toga je podlijegala španskim zakonima o porezu na dohodak.

Španske vlasti krivično su gonile brojne druge poznate ličnosti visokog profila zbog utaje poreza, uključujući fudbalske zvijezde Cristiana Ronalda i Lionela Messija, a Shakira se suočava s drugom istragom zbog navodne porezne prevare 2018. Ovaj slučaj je i dalje aktivan, a Shakirin tim insistira da pjevačica „uvijek djeluje u skladu sa zakonom i po savjetima najboljih poreskih stručnjaka“.