Queen B  na putu da postane milijarderka: Beyoncé sada vrijedi 800 miliona dolara

featured image

13. dec 2023. 14:55

Piše Marisa Dellatto, novinarka FORBES US.

“Trebalo bi koštati milijardu da izgledaš ovako dobro”, riječi su pjesme “Pure/Honey” s albuma Renaissance iz 2022. S obzirom na sjajnu godinu koju je imala 42-godišnja pjevačica, čini se da novac ne predstavlja problem – ona je sada na sigurnoj stazi da postane milijarderka, s trenutnom neto vrijednošću od 800 miliona dolara, procjenjuje Forbes.

U junu je Beyoncé zauzela 48. mesto na Forbsovoj godišnjoj listi najbogatijih žena u Americi, s neto vrijednošću od 540 miliona dolara. Dramatično povećanje njenog bogatstva može se pripisati značajnoj zaradi u 2023. – zaradila je oko 100 miliona dolara (nakon oporezivanja)samo nakon Renaissance svjetske turneje. Izvori kažu za Forbes da njen katalog sada vrijedi oko 300 miliona dolara. Ostatak njene neto vrijednosti čine lična imovina koju dijeli sa suprugom milijarderom, Jay-Z-jem, kao i njena poslovna udjela preko Parkwood Entertainmenta, koju je osnovala 2010.godine.

Turneja Renaissance trajala je od maja do oktobra i obuhvatila je 39 gradova u 17 zemalja. Renaissance je donijela više od 579 miliona dolara prihoda, što je čini jednom od 10 najunosnijih turneja u historiji.

“Ona je jedna od muzičkih boginja”, kaže za Forbes predsjednik IAG-a Dennis Arfa, koji predstavlja glumce uključujući Billyja Joela i Metallicu. „Posao kojim se bavi i broj ljudi koje privlači, može da se napiše knjiga ili napravi film. Ona može raditi stvari koje većina ne može.”

Za Renaissance: A Film By Beyoncé, film baziran na koncertnoj turneji, ona je navodno sklopila sličan ugovor sa AMC Theaters kao i Taylor Swift za svoj film Eras Tour. Odustajući od učešća u studiju, Beyoncé je objavila film – koji je takođe napisala, producirala i režirala – preko AMC-a, što znači da će direktno podijeliti prihod. 

FILE PHOTO: Beyonce accepts the award for Best Dance/Electronic Music Album for “Renaissance” during the 65th Annual Grammy Awards in Los Angeles, California, U.S., February 5, 2023. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

I dok su Beyoncé i Swift bile suparnice tokom cijele godine, one su zapravo podržavale jedna drugu. Swiftova je prisustvovala londonskoj premijeri Renaissance, nakon što je Beyoncé nekoliko sedmica ranije prisustvovala Swiftovoj premijeri Eras. Pjevačica “Cruel Summer” imala je nevjerovatnu godinu – Forbes je u oktobru utvrdio da je Swift postala milijarderka nakon što je zaradila 190 miliona dolara (nakon poreza) od turneje Eras. 

Kršenje normi je ono što je Beyoncé učinilo tako uspješnom, kaže Carter Gregory, potpredsjednik A&R-a u Capitol Records-u: “Možete ukazati na toliko ključnih trenutaka u njenoj karijeri koji su mijenjali industriju.” 2013. godine, na primjer, Beyoncé je slavno izbacila svoj istoimeni vizuelni album bez upozorenja i promocije. „Ona je umjetnica koja nikada neće prihvatiti ‘ne’ kao odgovor.”

FILE PHOTO: Beyonce arrives with husband Jay-Z at the Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala 2015 celebrating the opening of “China: Through the Looking Glass,” in Manhattan, New York May 4, 2015. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Nije da se drugi ne trude. Sa Beyoncé i Swift na čelu, žene su ove godine dominirale muzičkom industrijom. Katy Perry je prodala udio u svojim autorskim honorarima i izdavačkim pravima u septembru za prijavljenih 225 miliona dolara, povećavši svoju neto vrijednost na 340 miliona dolara. U međuvremenu, SZA je ove godine zaradio 15 nominacija za Grammy, više od bilo kojeg umjetnika, a čak je i Barbie zaradila 11 nominacija za Grammy.

„Beyoncé je veliki biznis“, napominje Arfa, „ona je ogromna snaga u našoj industriji.” 

Ali nisu sve bile dobre vijesti za Beyoncé. U martu je njen brend za sport i zabavu Ivy Park prekinuo petogodišnje partnerstvo sa Adidasom, kako je izvijestio Wall Street Journal, jer je linija pogrijšila projekcije prodaje za 200 miliona dolara u 2022. – iako je i dalje primala 20 miliona dolara godišnje naknade.

Osim muzike i mode, Beyoncé sa Jay-Z-jem dijeli obiman portfolio nekretnina u vrijednosti od oko 320 miliona dolara, uključujući i vilu u Malibuu vrijednu 200 miliona dolara koju je par kupio u junu, za koju se vjeruje da je najskuplji dom u historiji Kalifornije. 

I dok Forbes procjenjuje njenu ličnu imovinu na 800 miliona dolara, ono što ta brojka zaista daje je sloboda. “Osjećam se oslobođeno.” Beyoncé kaže u filmu Renaissance. „U ovom trenutku nemam štakome da dokazujem!”