Bogatstvo američkog predsjednika Bidena:  Multimilioner s državnom platom

featured image

11. dec 2023. 13:40

Dva miliona bogatiji otkako je preuzeo dužnost, Biden ponovo prima vladinu platu. To ga ne spriječava da nastavi da dodaje milione svom bogatstvu.

Procjenjuje se da američki predsjednik Biden vrijedi deset miliona dolara, u odnosu na osam miliona kada je preuzeo dužnost. Povećanje nema nikakve veze sa porodičnim poslovima u dalekim zemljama. Umjesto toga, on postaje bogatiji radeći ono što mnogi 80-godišnji Amerikanci rade: sjedeći na nekretninama. Predsjednik posjeduje dvije kuće u Delawareu koje zajedno vrijede oko sedam miliona dolara, 1,8 miliona više nego kada je preuzeo dužnost.

Njegova najvrijednija imovina je ljetna kuća u Rehoboth Beachu. Biden je kupio ovu nekretninu 2017. godine kada je napustio potpredsjedništvo i zaradio 11,1 milion dolara na govorima i knjigama. Dodao je bazen, koji je možda koštao i do 75.000 dolara. Sve je to tada izgledalo kao trošenje novca, ali se pokazalo kao mudra investicija. Kuća sada vrijedi 4,5 miliona dolara, 1,7 miliona više nego što je prvobitno koštala.

U.S. President Joe Biden points a finger and first lady Jill Biden applauds as they attend the 46th Kennedy Center Honors gala, at the Kennedy Center in Washington, U.S. December 3, 2023. REUTERS/Nathan Howard TPX IMAGES OF THE DAY

Predsjednik posjeduje još veću, iako ne baš tako vrijednu kuću u slikovitom kvartu Grinvil u Wilmingtonu. Počelo je kao samo komad zemlje, koji je Bajden kupio za 350.000 dolara 1996. godine, prije nego što je dvije godine kasnije dodao kuću u kolonijalnom stilu od 6.850 kvadratnih metara, a zatim 2005. godine i vikendicu. Danas je imovina vrijedna 2,5 miliona dolara, 700.000 dolara više nego što je vrijedila prije dvije godine. Zajedno, Bajdenova dva doma čine oko dvije trećine njegovog ličnog bogatstva.

“Joe iz srednje klase”, kako ga nazivaju u poltiičkim krugovima, a čiji glasnogovornici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, već dugo cijeni neke od finijih stvari u životu. Njegov otac, Joe stariji, imao je niz novonastalih poslova, prije nego što je pronašao svoju nišu kao diler automobila. Kada se Joe Jr. 1967. oženio svojom prvom ženom, otac mu je poklonio Corvette Stingray iz 1967. godine, plativši 5.600 dolara u to vrijeme (51.000 dolara u današnjim dolarima). Pristojna investicija. Automobil ostaje u predsjednikovoj garaži i danas vrijedi oko 100.000 dolara.

Bajdenova ljubav prema lijepim nekretninama seže isto tako daleko. Kada je bio u srednjim dvadesetim, Biden je kupio tri kuće i 85 hektara u Marylendu, nadajući se da će ih jednog dana pretvoriti u porodično imanje. Kratkoročno, pokušavao je da zaradi izdavajući ove nekretnine. U međuvremenu, on i njegova porodica živjeli su besplatno u obližnjoj vikendici u zamjenu za upravljanje lokalnim bazenom. S novcem je bilo teško, kasnije je objasnio u svojim memoarima: “Bio sam u stalnoj opasnosti da zaostanem.”

Predsjedničke vile

FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden and Vice President Kamala Harris greet audience members after delivering remarks at an event about lowering healthcare costs in the East Room at the White House in Washington, U.S., August 29, 2023. REUTERS/Leah Millis/File Photo

Bogatstvo Joea Bidena je vezano za njegove nerkretnine. Nije oklijevao da ih iskoristi tokom godina, refinansirajući svoje hipoteke nekoliko puta.

Ipak, 1975. je kupio još veću vilu koja je nekada pripadala čuvenoj porodici Delaware, DuPontovima. S dvorištem, kućom s bazenom, kružnim prilazom i kolonadom, dom je bio spektakularan, toliko da su ga ratnici dezinformacija, uključujući bivšeg prvog sina Erica Trumpa, iskoristili da optuže aktuelnog predsjednika za korupciju u predsjedničkoj utrci 2020. Istina o tome kako je stekao ovu imovinu bila je mnogo prizemnija: Biden se zadužio. Zarađivajući oko 43.000 dolara kao američki senator u to vrijeme, pozajmio je 160.000 dolara.

Držao se kuće, a zahvaljujući rastućoj vrijednosti imovine, čak ju je pretvorio u nešto poput kasice prasice. 1996. prodao je vilu za 1,2 miliona dolara, a zatim je utrošio 350.000 dolara za komad zemlje u blizini, gde je planirao da izgradi novu kuću na jezeru. Biden je izgradio dvije kuće na imanju, pretvorivši ga u posjed Wilmington čiji je danas vlasnik. I ovo imanje je nastavio da tretira kao kasicu prasicu, ponavljajući refinansiranje tokom godina. Nakon što je postao potpredsjednik, Tajna služba počela je iznajmljivati vikendicu, navodno mu plaćajući 26.400 dolara godišnje.

U.S. first lady Jill Biden participates in a U.S. Marine Corps Reserve Toys for Tots event with local Marine Corps and military-connected families on the South Lawn of the White House in Washington, U.S., December 6, 2023. REUTERS/Julia Nikhinson

Bivši potpredsjednik i aktuelni predsjenik je zaradio 11,1 milion dolara 2017., 4,6 miliona dolara 2018., milion dolara 2019. i 630.000 dolara 2020. godine, godine kada je izabran za predsjednika. U razdoblju dok je bio potpredsjednik i predsjednik, njegova neto vrijednost je porasla sa procijenjenih 2,5 miliona dolara na 8 miliona dolara.

Sada je još bogatiji, zahvaljujući svojim nekretninama, koje su pomogle njegovoj neto vrijednosti da nadmaši inflaciju. Biden ima dosta novca pri ruci. Danas, on i prva dama Jill Biden imaju manje od 310.000 dolara uloženih u tržište, a sve drže u zajedničkim fondovima. Predsjednik ubire 400.000 dolara godišnje plaće, plus oko 250.000 dolara isplate penzija. Krajem prošle godine, predsjednik je podigao kreditnu liniju za vlasništvo nad imovinom Rehobotha, omogućivši mu da izvuče čak 250.000 dolara.