Odrekao se imovine u Rusiji: Upoznajte Anisimova, jedinog milijardera na Forbesovoj listi sa prostora ex-Yu

BOGATSTVO Forbes Srbija 4. apr 2024. 18:40
featured image

4. apr 2024. 18:40

Na novoj Forbes listi svjetskih milijardera za 2024. je samo jedna osoba sa prostora bivše Jugoslavije i dolazi iz Hrvatske. A nije Hrvat, niti živi u Hrvatskoj.

Riječ je o Vasiliju Anisimovu, ruskom biznismenu koji živi u Švajcarskoj, a ima dva državljanstva – hrvatsko koje je stekao prije 20 godina i državljanstvo Dominike koje je praktično kupio, još sredinom devedesetih.

Kako se navodi na Forbes listi, on je 1924. najbogatiji čovjek u svijetu i njegova imovina je procijenjena na 1,7 milijardi dolara.

Vlasnik je kompanije koja se bavi izgradnjom nekretnina Koalko i posjeduje veliko zemljište pored Moskve. Dio zemljišta je u luksuznom naselju Akulinjino gdje prijatelji predsjednika Putina poput milijardera Arkadija Rotenberga imaju kuće.

Prvo bogatstvo zaradio je trgovinom obojenim metalima poput alumunijuma, bakra, cinka i dr.

Kasnije je postao partner milijardera Usmanova i Skoča, prije nego što je prodao biznis i prešao na nekretnine.

Anisimov je bio prvi čovjek ruske Džudo federacije punih 12 godina, do oktobra 2022. Bio je blizak predsjedniku Putinu koji je i sam džudista.

Alexander Ryumin / WillWest News / Profimedia

Ima 72 godine i četvero djece, ali je razveden.

Kako su izvještavali hrvatski mediji, Anisimov se odrekao ruskog državljanstva u septembru 2022. zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Navodno je hrvatsko državljanstvo dobio pod obrazloženjem da trajno želi da se nastani u toj zemlji i ulaže u sektor zdravstva.

Indeks piše da je državljanstvo dobio 2003. i da je uložio 11 miliona eura u nekretnine, prije svega na Korčuli. Hrvatski mediji nisu našli dokaz da je ikada živio u Hrvatskoj.

Rođen je u Kazahstanu u vrijeme SSSR-a, a navodno se odrekao imovine u Rusiji.