Kolika je imovina predsjednika SAD-a

BOGATSTVO Forbes 26. jun 2024. 15:09
featured image

26. jun 2024. 15:09

Nakon što je zaradio u Trumpovoj eri, Joe Biden ponovno prima državnu platu. To ga ne sprječava da nastavi dodavati milione svom bogatstvu

Procjenjuje se da Biden vrijedi 10 miliona dolara, u odnosu na osam miliona dolara kada je preuzeo dužnost. Povećanje nema nikakve veze sa porodičnim poslovima u dalekim zemljama. Umjesto toga, postaje bogatiji radeći ono što rade mnogi 80-godišnji Amerikanci: sjedi na nekretninama. Predsjednik posjeduje dvije kuće u Delawareu koje zajedno vrijede oko sedam miliona dolara, 1,8 milion više nego kada je preuzeo dužnost.

Bidenova ljubav prema lijepim nekretninama

Njegova najvrjednija imovina je ljetna kuća od 4800 kvadratnih metara u Rehoboth Beachu, čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 miliona dolara. Biden ga je kupio 2017., godine kada je napustio funkciju potpredsjednika i zaradio 11,1 milion dolara, unovčivši govore i knjige. U oktobru te godine, dodao je bazen, koji je možda koštao čak 75.000 dolara. Sve se to tada činilo kao razbacivanje, no pokazalo se kao mudra investicija. Tokom pandemije, kupci stanova hrlili su u veće nekretnine s vanjskim sadržajima poput Bidenove, sedam minuta od okeana i pored državnog parka prepunog biciklističkih staza. Vrijednost kuće sada se procjenjuje na 4,5 miliona dolara, što je 1,7 miliona dolara više nego što je izvorno koštala.

Predsjednik posjeduje još veću, iako ne tako vrijednu kuću u pitoresknom kvartu Greenville u Wilmingtonu. Prvo je 1996. godine kupio komad zemlje za 350.000 dolara, a dvije godine kasnije ovdje je napravljena kuća u kolonijalnom stilu od 6.850 kvadratnih stopa, a zatim vikendicu od 1.900 kvadratnih stopa 2005. Godinama je bila Bidenova najvrednija imovina, te ju je više puta refinansirao sve dok nije primio svoj neočekivani prihod 2017. Danas nekretnina vrijedi oko 2,5 miliona dolara, 700.000 dolara više nego što je vrijedila prije dvije godine. Zajedno, Bidenove dvije kuće čine oko dvije trećine njegovog ličnog bogatstva.

Jill i Joe Biden, Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Joe iz srednje klase, čiji glasnogovornici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, dugo je cijenio neke od finijih stvari u životu. Njegov otac, Joe stariji, obavljao je niz poslova prije nego što je pronašao svoju nišu kao trgovac automobilima. Kada se Joe Jr. oženio prvi put 1967., otac mu je dao Corvette Stingray iz 1967. , koju je platio 5600 dolara u to vrijeme (51 000 dolara u današnjim dolarima). Pristojna investicija. Automobil ostaje u predsjedničkoj garaži i danas vrijedi oko 100.000 dolara.

Bidenova ljubav prema lijepim nekretninama seže isto tako daleko. Kad je bio u srednjim dvadesetima, Biden je kupio tri kuće i 85 hektara u Marylandu, nadajući se da će to jednog dana pretvoriti u porodično imanje. Kratkoročno je od toga pokušao zaraditi, iznajmljujući kuće. U međuvremenu, on i njegova porodica živjeli su besplatno u vikendici u blizini, u zamjenu za upravljanje lokalnim bazenom. Novca je bilo malo o čemu je kasnije pisao u svojim memoarima.

Uprkos tome, 1975. godine kupio je još veću kuću, vilu od 10.000 kvadratnih metara koja je svojevremeno pripadala poznatoj porodici iz Delawarea, DuPonts. S dvorištem, kućicom uz bazen, kružnim prilazom i kolonadom, kuća je bila spektakularna, toliko da su je ratnici dezinformacija, uključujući i Erica Trumpa iskoristili da optuže Bidena za korupciju u predsjedničkoj utrci 2020. (dugo nakon što je Biden prodao nekretninu). Istina o tome kako ga je stekao bila je prizemnija: Biden se dosta zadužio. Zarađujući oko 43.000 dolara kao američki senator u to vrijeme, posudio je 160.000 dolara da kupi plac za 185.000 dolara.

Kuća Joe Bidena u Rehoboth Beachu u Delawareu, Foto: REUTERS/Mark Makela

Corvetta je nedodirljiva


Zadržao je dom, a zahvaljujući rastu vrijednosti imovine, čak ga je pretvorio u nešto poput kasice prasice. Kad mu je trebao novac, refinansirao je nekretninu, zadužujući se sve više i više kako su godine prolazile. “Kako su svi pripadnici srednje klase došli do svog bogatstva?”, pitao je Biden grupu gradonačelnika, decenijama nakon što je kupio vilu DuPont. “Devedeset posto njih kroz ulaganje u svoje domove.”

To je svakako bila istina u njegovom slučaju. Godine 1996. prodao je vilu za 1,2 miliona dolara, a zatim položio 350.000 dolara za komad zemlje u blizini, gdje je planirao izgraditi novu kuću uz jezero. Biden je sagradio dvije kuće na toj zemlji, pretvorivši je u imanje Wilmington koje danas posjeduje. Nastavio ju je tretirati kao kasicu prasicu, više puta refinancirajući tokom godina. Nakon što je postao potpredsjednik, počeo je iznajmljivati tajnoj službi vikendicu koja mu je navodno plaćala 26.400 dolara godišnje.

Jedne su godine njegovi sinovi Beau i Hunter platili obnovu motora njegove Corvette. No novac je i dalje predstavljao problem za porodicu, pogotovo kada se Beau razbolio od raka, koji ga je naposljetku ubio 2015. Joe Biden je razmišljao o prodaji svoje kuće u Wilmingtonu za plaćanje medicinskih računa. Barack Obama mu je rekao da će, ako mu zatreba dodatni novac, rado lično pokriti troškove.

Novac je počeo pristizati nakon što je Biden napustio Bijelu kuću. Bivši potpredsjednik zaradio je 11,1 milion dolara u 2017., 4,6 miliona dolara u 2018., milion dolara u 2019. i 630.000 dolara u 2020., godini kada je izabran za vrhovnog zapovjednika. Između perioda u kojima je bio potpredsjednik i predsjednik, njegovo neto bogatstvo poraslo je s procijenjenih 2,5 miliona dolara na osam miliona dolara.

Sada je još bogatiji, zahvaljujući svojim nekretninama što mu je pomoglo da nadmaši inflaciju. Nikad nije bio veliki ulagač u dionice, Biden ima mnogo gotovine na raspolaganju. Danas on i prva dama Jill Biden imaju manje od 310.000 dolara uloženih na tržištu, sve uloženo u zajedničke fondove. Mnogo više jednostavno leži na bankovnim računima. Predsjednik prima 400.000 dolara godišnje kao platu, plus oko 250.000 dolara iz penzionih isplata.

Ako bude želio dodatnu likvidnost u budućnosti, Biden uvijek može posuditi preko svoje imovine. Krajem prošle godine, predsjednik je uzeo kreditnu liniju na temelju imovine u Rehobothu, što mu je omogućilo da povuče do 250.000 dolara. Međutim, jedan imetak koji je nedodirljiv je Corvette. “Kažu mi da vrijedi puno novca,” rekao je Biden prilikom potpisivanja zakona u Bijeloj kući prošle godine. “Ali znam da ako je ikad prodam, Beau će sići s neba i udariti me.”