Kad ni 10 kuća nije dovoljno: Koji američki milijarderi imaju najviše nekretnina

BOGATSTVO Forbes 4. jan 2024. 13:11
featured image

4. jan 2024. 13:11

Prvi čovjek Amazona, Jeff Bezos, kupio je svoju devetu kuću ovog ljeta – na ostrvu Indian Creek, luksuznom mjestu ponekad nazivanom „bunkerom za milijardere“ Miamija, s obzirom na broj milijardera koji tamo imaju domove; njegovi susjedi sada su finansijer Carl Icahn, auto diler Norman Braman, i Jared i Ivanka Tramp.

Bezosova vila sa tri spavaće sobe prostire se na 850 kvadratnih metara i navodno ga je koštala 68 miliona dolara. Ova kupovina zaokružuje portfelj kuća koje posjeduje na mjestima od Washingtona, preko Manhattana do Mauija, havajskog ostrva pogođenog požarima kojem je nedavno donirao 100 miliona dolara zajedno sa svojom vjerenicom Lauren Sanchez.

Bezos je najnoviji milijarder visokog profila koji je kupio nekretnine u Miamiju, ali menadžer hedž fondova Ken Griffin drži rekord za najviše plaćenu nekretninu u tom gradu, potrošivši 107 miliona dolara na imanje uz obalu od 1,6 hektara u zalivu Biscayne Bay u septembru 2022. Već je imao nekoliko nekretnina u susjedstvu, plus kuće u Londonu, najskuplji penthaus u New Yorku i nekretnine vrijedne 450 miliona dolara u Palm Beach. Ukupno gledano, Griffin, koji se preselio iz Chicaga u Floridu 2022. godine, potrošio je gotovo dvije milijarde dolara na 13 domova.

Bezos i Griffin dio su elite ultra bogatih Amerikanaca koji su kupili nekretnine širom zemlje i svijeta, gradeći prostrane kolekcije koje dosežu dvocifreni broj. Ali nijedan od njih nema pravo da se hvali titulom milijardera s najviše domova. Taj naslov čini se da pripada suosnivaču Oraclea, Larryu Ellisonu, koji posjeduje više od 20 kuća, uključujući tri u Newportu, Rhode Islandu; četiri u Woodsideu, Kalifornija; i šest u Malibuu (gdje takođe ima restoran i spa). To čak ne uključuje 300 miliona dolara koje je potrošio da kupi jedno od glavnih ostrva Havaja.

Forbes je pronašao najmanje pet milijardera sa 10 ili više kuća i mnoge druge koji imaju barem upola toliko. Zašto bi neko želio toliko rezidencija?

„Nekretnine su divan pokazatelj statusa“, kaže Ranjit Guptara, potpredsjednik u sektoru upravljanja bogatstvom u UBS-u. John Enis, izvršni direktor londonske agencije za nekretnine Chestertons dodaje: „Oni su u svijetu ‘želja’ umjesto ‘potrebe’. Mogu da plate šta god žele“.

Broker iz Malibua Sean Shulz naziva ove milijardere „kupcima predatorima sa vrha“, aludirajući na njihovu sposobnost da kupe šta god žele bez ograničenja. Razlika nakon pandemije je vrsta nekretnina koje ovi kupci traže. Planine, rijeke, šume, jezera, plaže, pogledi na okean: to su sada ključni sadržaji za milijardere koji kupuju kuće po rekordnim cijenama na mjestima poput Malibua, Havaja, Telurajda, Aspena, Santa Barbare, Hamptona i jezera Taho.

Milijarderi takođe skupljaju kuće za svoje porodice i pratioce, uključujući pilote, kuhare, lične trenere i dadilje. I kupuju susjedne nekretnine kako bi svoju imovinu učinili privatnijom i sigurnijom, kao i kako bi sebi obezbijedili prostor za razne igračke, od foil bordova do terenskih vozila.

U julu je milijarder i vlasnik hipotekarne kompanije i Phoenix Sansa, Matt Ishbia, najavio planove da sruši svoju trenutnu kuću u predgrađu Detroita, Bloomfield Hillsu, i četiri susjedne kuće koje je kupio, kako bi izgradio kompleks za zabavu. Iako je odustao od prvobitnih planova za stazu za karting, Ishbia će imati park za trampoline, čarobnu šumu, penjačke zidove, bacačke kaveze i lenju rijeku. Njegov brat, milijarder i investitor Justin Ishbia, radi nešto slično u predgrađu Chikaga, Vinetka, transformišući četiri susjedne kuće u megavilu na jezeru Michigan.

Milijarder Jeff Green, vlasnik sedam kuća (uključujući dvije za svoje sestre), to objašnjava ovako: „Oni sa ograničenim sredstvima možda kupe novu haljinu ili novi automobil, ali bogati mogu sebi da priušte kupovinu nekretnina“. Plus, Green kaže za Forbes, to je generalno „dobra investicija i nešto što ljudi zaista mogu koristiti i uživati“.

S obzirom na tendenciju kupovine i spajanja više nekretnina, kao i na činjenicu da mnogi bogati vlasnici koriste društva sa ograničenom odgovornošću i trustove preko kojih kupuju tu imovinu, teže je pratiti koliko kuća milijarderi zaista posjeduju. Forbes je otkrio šest različitih vrsta D.O.O. koji pripadaju Oprah Winfrey, a preko kojih posjeduje oko 800 hektara imovine i nepoznat broj kuća na Havajima.

Jeff Bezos je kupio četiri stana u jednoj zgradi na Manhattanu i pet u drugoj; brojali smo ih kao dvije kuće nakon što smo saznali da su neki stanovi spojeni. U međuvremenu, Mark Zuckerberg ima kompleks od pet objekata u Palo Altou; 30 parcela zemlje na Havajima – uključujući dio bivše plantaže šećera – koja je pretvorena u imanje od 600 hektara; i dvije kuće jednu do druge na jezeru Taho. Zavisno o tome kako se broje, Zuckerberg ima od tri do devet rezidencija.

Ali šta znači broj kada ste konačno napravili svoju potpuno novu kuću iz snova za milijardere?

Evo nekih od najistaknutijih tajkuna iz SAD-a sa najviše domova:

Larry Ellison

Broj kuća: 24

Trenutno bogatstvo: 135,3 milijardi dolara

Shutterstock/drserg

Suosnivač i predsjednik Oraclea potrošio je 173 miliona dolara na kuću u Palm Beachu prošlog ljeta, privremeno postavivši rekord za najskuplju ikada prodatu kuću u Floridi. Ukupno, Ellison ima 24 kuće vrijedne više od milijarde dolara, uključujući šest nekretnina na plaži Carbon u Malibuu, Kalifornija, području poznatom kao „plaža milijardera“. Zatim, tu je havajsko ostrvo Lanai. Kao najbogatija osoba u toj državi, Ellison je kupio 98% ostrva površine 36.500 hektara od bivšeg predsjednika Dola, Davida Murdocha, 2012. godine – kontroverzna kupovina koja ga je odmah učinila gazdom i poslodavcem gotovo svih 3.000 stanovnika ostrva. Ellison je od pandemije učinio Lanai svojim zvaničnim domom.

Foto: Douglas Elliman / Planet / Profimedia

Ken Griffin

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 37,9 milijarde dolara

Hedge fond milijarder, koji je prošle godine premjestio korporativno sjedište i glavni dom iz Chicaga u Floridu, prodao je svoj stan u Waldorf Astoriji za 10,2 miliona dolara i prodao stan u Park Citiyu za 11,2 miliona dolara 2022. Bez brige: još uvijek posjeduje još dvije kuće u „Vjetrovitom gradu“ i skoro desetak širom zemlje. U „Sunčanoj državi“, gdje sada živi veći dio vremena, ima sedam kuća. U Palm Beachu je potrošio oko 450 miliona dolara na kupovinu i rušenje starih luksuznih vila uz obalu okeana kako bi napravio prostor za novu mega kuću, koja je nedavno odobrena za izgradnju, a gdje će biti i kuća za njegovu majku i porodicu.

Potrošio je rekordne sume u Miamiju, prvo za kuću na ostrvu Star, vještačkom ostrvu u gradu Miami Beach, zatim na imanju uz obalu u susjedstvu Coconut Grovea. Takođe je kupio najskuplju ikada kuću u Sjedinjenim Američkim Državama, potrošivši 238 miliona dolara 2019. na penthaus u New Yorku na vrhu nebodera od 66 spratova s pogledom na Central Park. Platio je 85 miliona dolara za imanje u Hamptonsu koje je nekada pripadalo Kevinu Kleinu 2020. Tu je i njegova londonska rezidencija, na koju je navodno potrošio 122 miliona dolara, blizu Buckinghamske palate koja je bila dom francuskog lidera Charlea de Gaula tokom Drugog svjetskog rata.

Eric Schmidt

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 20,4 milijardi dolara

Shutterstock/Frederic Legrand – COMEO;

Bivši izvršni direktor Googlea platio je 65 miliona dolara (jednu trećinu cijene) za Enchanted Hill na Beverly Hillsu u decembru 2021. godine. Ova dragocjena imovina pripadala je pokojnom koosnivaču Microsofta, Paulu Allenu (preminuo 2018. godine), koji je srušio kuću prije 20 godina, ali je umro prije nego što je izgrađena nova, pa je parcela od 48,5 hektara jedno od najvećih neizgrađenih zemljišta u toj oblasti. Čini se da Schmidt još nije izgradio dom tamo. Nije da mu je potreban: već posjeduje četiri luksuzne vile u Los Angelesu, uključujući imanje Hilton u naselju Holmby Hills, i navodno ima stanove u New Yorku.

Kuća koju je Schmidt kupio za 22 miliona dolara u LA; foto: pacificcoastnews.com / Pacific coast news / Profimedia

Ron Burkle

Broj kuća: 11

Trenutno bogatstvo: 3,1 milijarda dolara

Mnoge od Burkleovih trenutnih i bivših kuća imaju historijske veze sa Hollywoodom. On je 1993. kupio imanje Harold Lloyd, vilu sa osam spavaćih soba i 13 kupatila na Beverly Hillsu, koju je dvadesetih godina prošlog vijeka izgradio njemački glumac Hari Lloyd, po kome je i dobila ime. Burkle je 2016. kupio kuću Boba Hopea u Palm Springsu od 2.100 kvadratnih metara za 13 miliona dolara. Takođe je 2020. preuzeo kontroverzni ranč Michaela Jacksona, Nedođiju, za navodnih 22 miliona dolara. Njegov stan na Manhattanu, koji ima bazen na krovu i prostire se na tri sprata, korišten je kao dom gospodina Biga u raznim epizodama serije „Seks i grad“. Takođe posjeduje privatno ostrvo od 22 hektara u Montani.

Barklov pogled na okean od 35 miliona dolara; foto: Carrillo / Pacific coast news / Profimedia

Oprah Winfrey

Broj kuća: Najmanje 10

Trenutno bogatstvo: 2,8 milijardi dolara

REUTERS/Kevin Lamarque

Oprah je počela da kupuje zemljište za svoje imanje „Obećana zemlja“ u Montesitu 2001. Prostrano imanje od 16 hektara ima glavnu kuću, gostinsku kuću, teniski teren i bazen. Navodno je prodala jednu od svojih nekretnina Jennifer Aniston prošle godine, ali i dalje posjeduje četiri druge u istom komšiluku kao princ Harry i Meghan Markle. Na Havajima, Oprah je kupila oko 800 hektara zemlje, uključujući 365 hektara u martu, na ostrvu Maui, uglavnom u naselju Kula.

Vila koju je Vinfri navodno prodala Dženifer Eniston; foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Michael Bloomberg

Broj kuća: 10

Trenutno bogatstvo: 96,3 milijarde dolara

Shutterstock/Ron Adar

Bloomberg je dobio kritike 2002. kada je novi gradonačelnik New Yorka odbio da se useli u historijsku Gracie Mansion, tvrdeći da je bolje ostaviti je otvorenom za javnost. To može biti tačno, i Bloomberg je zaista nadgledao značajne restauracije zvanične rezidencije gradonačelnika, ali medijski i finansijski tajkun već je imao drugu kuću u blizini koja mu se jako svidjela: petospratnu kuću u gornjem dijelu East Sidea na Manhattanu koju je kupio za 3,5 miliona dolara 1986. godine. Između 2009. i 2022. proširio je tu kuću kupovinom svih šest jedinica u zgradi pored. To je samo jedna od pet kuća koje Bloomberg posjeduje u državi New York, uključujući historijsko imanje Balishir u Southemptonu, koje je kupio za navodnih 20 miliona dolara 2011. Potrošio je još 25 miliona dolara 2015. da kupi londonsku kuću koja je nekada bila dom viktorijanskog pisca i pjesnika Georgea Eliota (preminuo 1880. godine) i još 45 miliona dolara pet godina kasnije na ranč investitora Henrya Kravisa od 1.860 hektara, sat vremena od Aspena.

Jeff Bezos

Broj kuća: 9

Trenutno bogatstvo: 174,2 milijarde dolara

Shutterstock/lev radin

Osnivač Amazona i bivši izvršni direktor privukao je pažnju svojom jahtom dugačkom 127 metara, ali i velikim ulaganjem u zemlju. Bezos je 2020. kupio 3,5 hektara imanja Warner u Beverly Hillsu od muzičkog i filmskog tajkuna Davida Gefena za 165 miliona dolara, što je bila navodno najveća prodaja privatne rezidencije u Kaliforniji u to vrijeme. Jack Warner izgradio je i proširio vilu „Zlatno doba Hollywooda“ dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka. U jesen 2021. godine, Bezos je potrošio 78 miliona dolara na imanje na havajskom ostrvu Maui, okruženo poljem usnule lave. Takođe posjeduje bivši Muzej tekstila u Washingtonu, sada privatnu rezidenciju, kao i kuću od 50 miliona dolara sa pogledom na jezero Washington, udaljenu 16 kilometara od sjedišta Amazona i manje od kilometar i po od njegovog susjeda, Billa Gatesa.

Kuća od 165 miliona dolara koju Bezos gradi na Beverli Hilsu; foto: no [email protected] / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Stan i Ann Walton Kroenke

Broj kuća: 9

Zajedničko bogatstvo: 15,7 milijardi dolara i 9,2 milijarde dolara

Postoji najmanje sedam nasljednika kompanije Walmart, ali starija kćerka manje poznatog koosnivača Buda Waltona izgleda da posjeduje najviše kuća. Ona i njen suprug Stan Kroenke, vlasnik fudbalskog tima Los Angeles Rams, posjeduju devet kuća, uključujući četiri u Koloradu, tri u Kaliforniji i dvije u Missouriju. Njihova kuća u Beverly Hillsu nekada je pripadala Davidu i Viktoriji Bekham prije nego što su je Kroenkeovi kupili 2018. Takođe posjeduju dva ranča: Broken O Ranch u Avgusti, Montana – koji je Kroenke kupio 2012. za 132,5 miliona dolara – prostire se na više od 48.000 hektara. On je 2016. kupio je ogroman ranč u Teksasu, Vagoner, za nepoznatu sumu; bio je ponuđen po cijeni od 725 miliona dolara.