Bogate žene ove godine potrošile više na umjetnine od muškaraca

BOGATSTVO Forbes 30. nov 2023. 10:53
featured image

30. nov 2023. 10:53

Žene visoke neto vrijednosti (High Net Worth) nadmašile su potrošnju muškaraca na umjetnine u prvoj polovini 2023., pokazuju posljednji podaci koji samo potvrđuju taj trend u posljednje dvije godine. Žene kolekcionarke su potrošile u prosjeku oko 72.500 dolara u poređenju sa 59.400 dolara za muškarce, prema istraživanju The Art Basel i UBS-a o globalnom kolekcioniranju 2023.

Međutim, muškarci iz HNW-a prijavili su veću prosječnu potrošnju, s vrijednostima koje je povećalo nekoliko ekstravagantnih muškaraca koji vole da troše novac, uključujući dvostruko više muškaraca koji su potrošili milion dolara u svakom periodu, pokazalo je istraživanje.

Ipak, potrošnja žena nastavlja rasti u vrijednosti, već dostižući viši nivo nego 2022. godine.

Foto: ART BASEL I UBS ANKETA

Anketa kolekcionara HNW-a prvenstveno se zasniva na podacima ankete koje je prikupila i analizirala direktno Arts Economics (istraživačka i konsultantska kuća fokusirana isključivo na ekonomiju umjetnosti koju je 2005. godine osnovala dr. Clare McAndrew, ekonomistkinja specijalizirana za umjetnost, antikvitete i kolekcionarske predmete tržišta) u saradnji sa UBS-om.

Ovogodišnja anketa je najveća do sada, u kojoj je učestvovalo 2.828 ispitanika HNW-a iz 11 ključnih regija širom svijeta.

Uprkos porastu broja žena kolekcionarki, u kolekcijama HNW pojedinaca i dalje dominiraju djela muških umjetnika, s omjerom od 61% muškaraca prema 39% žena, a udio djela žena u kolekcijama smanjen je za 3% u odnosu na prethodnu godinu na 39% u 2023. Međutim, kolekcionari koji potroše više od 10 miliona dolara svake godine imaju tendenciju da imaju veći udio djela žena u svojim kolekcijama (54%), a njihov udio potrošnje se također povećao sa 46% u 2021. na 55% 2023. Ovo može ukazivati na to da je dio potrošnje na najvišim nivoima bio na žene umjetnice, čak iako samo od strane vrlo malog broja vrhunskih kolekcionara.

Foto: ART BASEL I UBS ANKETA

„Šire studije su pokazale da su umjetnice još uvijek nedovoljno zastupljene na izložbama i prodaji, kako u sektoru prodaje umjetnina tako iu aukcijskom sektoru. Uprkos tome što su previše ili podjednako zastupljeni u mnogim umjetničkim školama, još uvijek postoje dobro dokumentovani dokazi o nejednakosti u pogledu dugovječnosti karijere i komercijalnog uspjeha. Međutim, neka istraživanja su otkrila da zbog naizgled rigoroznijih filtera kvaliteta i drugih problema s kojima se žene suočavaju u svojim karijerama umjetnica, dok je broj njihovih radova koji dospiju na tržište manji, manjina koja prodaje to radi skuplje nego popust za umjetnike na sličnim nivoima”, napisao je McAndrew.

„Ovo je važno pitanje koje treba istražiti, jer implicira da se neke od predrasuda sa kojima se žene suočavaju odnose na institucije i druge aspekte njihovih karijera, a ne samo na samo tržište, pri čemu je problem i dalje nedostatak napretka u komercijalnim karijerama, a ne samo rodni popust za žene u odnosu na muške umjetnike kada se pojave na tržištu”, dodao je McAndrew.

Značajan pad prošle godine, u udjelu kolekcionara koji su najčešće fokusirani na kupovinu umjetničkih djela po cijeni od preko milion dolara, mogao bi se ponovno vratiti. Nakon pada sa 12% u 2021. na 4% u 2022. godini, potrošnja po višoj cijeni u prvoj polovini 2023. iznosila je 9%.

Uprkos ovogodišnjem oporavku, nivoi su bili ispod onih iz 2021. i prethodnih godina, što ukazuje na mogući oprez kupaca i manji broj vrhunskih kolekcionara nakon snažnog skoka prodaje nakon Covid-19.

Prosječna alokacija na umjetnost u bogatstvu kolekcionara HNW-a smanjena je na 19% u 2023., s maksimuma od 24% u 2022., što je još jedan znak opreza usred pojačanog fokusa na likvidnija finansijska sredstva ili manje spremnosti na diskrecionu kupovinu. Bez obzira na to, veličina alokacije portfelja HNW za umjetnost je pozitivno porasla s bogatstvom kolekcionara, u rasponu od prosječnih 15% za one s bogatstvom manjim od 5 miliona dolara do skoro 30% za kolekcionare ultra visoke neto vrijednosti (UHNW) sa bogatstvo od preko 50 miliona dolara.