Zaposleni završe samo polovinu zadataka tokom sedmice: Šta je potrebno za veću produktivnost

BIZNIS Forbes 11. apr 2024. 07:36
featured image

11. apr 2024. 07:36

Život i rad će i u 2024. godini biti zahtjevni, a mi moramo da preuzmemo odgovornost za svoju produktivnost.

Izvještaj o trendovima upravljanja zadacima pokazao je da samo 53,5% planiranih zadataka zaposleni uspiju da završe svake nedjelje, pri čemu zaposleni navode da su u prosjeku 32 puta dnevno prekinuti iz svog prioritetnog posla.

Sa toliko knjiga i savjeta o tome kako da budete produktivni na tržištu, da li su svi oni zaista efikasni?

Kao kreator sadržaja sa punim radnim vremenom i imajući u vidu iskustvo u vođenju posla sa svojim timom u organizaciji Workhap ovo su tri savjeta za produktivnost koji su mi bili od koristi tokom karijere:

Prvo uradite „deponiju“ mozga

Kada počnete obavljanje zadataka, prije nego što počnete da radite na velikom zadatku koji treba da se završi do kraja dana, odvojite 15 do 30 minuta da sve u svom mozgu prenesete na parče papira.

Uključite sve poslove i lične zadatke na tu listu kako biste imali pregled svega što treba da se uradi. Kada to imate, strateški napravite plan akcije.

Foto: Shutterstock

Možda čak primijetite da neke stvari na toj listi uopšte ne moraju da se rade, što vam štedi vrijeme u procesu. Kada imate organizovaniju listu, odredite prioritet zadacima kojima je potrebno najviše pažnje i obavezno završavajte jedan po jedan zadatak kako biste izbjegli da se osećate preopterećeni istovremenim aktivnostima.

Još jedna stvar koju možete da razvijete iz organizovane liste je raspored vremenskog bloka u vašem kalendaru. Neka istraživanja sugerišu da je to odličan način za povećanje produktivnosti za svakodnevne aktivnosti i izbjegavanje odlaganja.

Posjedujte svoje jutro, posjedujte ostatak dana

Navika je da ujutro prvo provjerite telefon kada se probudite i počnete da skrolujete po društvenim mrežama kao što su Instagram i TikTok.

Ali ova navika bi vas mogla dovesti do neuspjeha. Umjesto toga, razvijte jutarnju naviku zbog koje ćete se osećati dobro kad započnete dan, kao što je odlazak u šetnju, uz čašu vode ili čitanje nekoliko minuta. Iskoristite ovaj zamah da biste započeli sa obavljanjem zadataka koje imate tokom dana.

Studija Svešnjikova i drugih kolega istraživača pokazuje da se samo 13% ljudi identifikuje kao ranoranioci, ali su takođe generalno proaktivniji i produktivniji.

Dakle, iskoristite ove tihe i neometane jutarnje sate da radite fokusiran posao bez ometanja. Izbjegavanje žurbe i haosa jutarnjih aktivnosti u posljednjem trenutku može vam pomoći da pristupite danu mirnijim tempom.

Fokusirajte se na dosljednost, a ne na brzinu

Možda ste čuli da je „potreban 21 dan da se stvori navika“, ali to je prilično proizvoljan broj. Međutim, još možete da počnete da gradite rutinu koja vam odgovara i da je pratite sve dok ne dostignete svoje idealno stanje.

Nemojte se plašiti eksperimentisanja sa različitim rutinama u početku da biste otkrili koja vam najviše odgovara. Zapamtite, sama rutina ne mora da bude savršena, ali ono što je važnije od toga je da je dosljedno praktikujete.

Ako imate rutinu, biće vam potrebno manje mentalnog napora da biste izvršili zadatke i povećali kvalitet svog rada kada savladate vještine potrebne da ih završite. Iako brzina može biti nestalna i kratkotrajna, dosljednost pruža osnovu za dugoročnu stabilnost.

Bonus savjet: Izgradite identitet prema osobi koja želite da postanete. Jedno je otići jednom u teretanu i osjećati se kao da ste dobro vežbali, ali je druga stvar misliti u svojoj glavi da ste neko ko stalno vežba. Ako možete da promijenite svoj identitet u nekog ko je produktivan, a ne samo u nekoga ko radi produktivnu stvar, onda ćete lakše steći navike koje ova produktivna osoba radi.

Sho Dewan, saradnik Forbesa

3 Productivity Hacks To Make The Most Out Of 2024