Sjećate li se Todorićevog Alvareza? Postao je likvidator kineskog Evergrandea koji je bankrotirao s dugom od 300 milijardi dolara

BIZNIS Forbes Hrvatska 1. feb 2024. 13:46
featured image

1. feb 2024. 13:46

Nakon što je bila angažirana na restrukturiranju Agrokora, konsultantska kuća Alvarez & Marsal, odlukom suda u Hong Kongu u ponedjeljak, bit će likvidator developera China Evergrande Group.

Kineski developer China Evergrande Group završio je u likvidaciji, nakon što dvije godine od dospijeća nije isplatio dug po obveznicama. Inače, Evergrande je najzaduženiji građevinski developer na svijetu, s ukupnim dugom od oko 300 milijardi dolara.

Alvarez je trebao raditi restrukturiranje Agrokora

Ako se vratimo pet, šest, godina unazad, prisjetit ćemo se da je konsultantska kuća Alvarez & Marsal, svojevremeno bila angažirana na restrukturiranju Agrokora u vrijeme kada je bio u vlasništvu Ivice Todorića. Antonia Alvareza i njegov tim, još prije nego što je šira javnost saznala da je Agrokor na rubu, angažirali su vjerovnici, kako bi restrukturirao kompaniju. 

Nakon što je postalo očito da je Agrokor u gotovo bezizlaznoj situaciji, Alvarez je i formalno, na jedno kraće vrijeme, preuzeo upravljanje kompanijom.

No, ubrzo je Vlada napisala “Lex Agrokor”, poseban zakon koji joj je omogućio da imenuje svog povjerenika. Upravljanje kompanijom, preuzima Vladin “izvanredni povjerenik” Ante Ramljak, koji angažira druge konsultante, dok se Alvarez povlači iz posla.

Uloga konsultanstke kuće Alvarez & Marsal

Priča o Evergrandeu i njegovom osnivaču Hui KaYanu pomalo podsjeća na Agrokor i Todorića. Hui, čija je sudbina sada prilično neizvjesna, svojevremeno je bio najbogatiji čovjek u Aziji, s imovinom od 45,3 milijarde dolara. Nakon bankrota Evergrandea njegova imovina procjenjuje se na oko tri milijarde dolara i taj iznos se uglavnom odnosi na ranije isplaćene dividende, što nije obuhvaćeno likvidacijom.

Ipak, Hui je od septembra prošle godine pod istragom kineskih vlasti. Nije pozato za šta se tačno sumnjiči, ali špekulira se da je pod istragom zbog malverzacija s novcem od unaprijed plaćenih, a neizgrađenih nekretnina, kao i novcem koji su ulagači povjerili investicijskom odjelu Evergrandea, zbog čega je ranije nekoliko osoba uhapšeno.  

Uloga konsultanstke kuće Alvarez & Marsal, kao likvidatora, jeste da utvrdi imovinu i unovči što se može unovčiti kako bi se namirili vjerovnici. Hui, koji je Evergrande osnovao 1996. godine, vlasnik je 60 posto dionica, čija je zadnja tržišna vrijednost, prije zaustavljanja trgovine na burzi, iznosila tek 270 miliona dolara.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska