Ogroman porast profita proizvođača lijeka protiv pretilosti

BIZNIS Forbes Slovenija 2. maj 2024. 16:05
featured image

2. maj 2024. 16:05

U prva tri mjeseca ove godine danski Novo Nordisk zabilježio je neto dobit od 25,4 milijarde kruna (3,4 milijarde eura). To je gotovo trećinu više nego u istom razdoblju prošle godine. Rast se pripisuje popularnosti lijekova za dijabetes, koji se također koriste protiv pretilosti.

Danski farmaceutski div postao je najvrednija kompanija u Evropi zahvaljujući prodaji lijekova koji su u početku bili namijenjeni dijabetičarima, a sada su sve popularniji kao lijekovi protiv pretilosti.

Kako prenosi STA, popularnost lijekova Ozempic i Wegovy odražava se i na njihove prihode od prodaje. U prvom tromjesečju ove godine to je poraslo za 24 posto na 65,3 milijarde kruna (8,6 milijardi eura).

Zabilježili su 25,4 milijarde kruna (3,4 milijarde eura) neto dobiti, što je rast od 28 posto na godišnjem nivou.

Foto: REUTERS/Victoria Klesty/Illustration

Za jačanje proizvodnje u preuzimanju američke firme

Novo Nordisk je revidirao svoju cjelogodišnju prognozu nakon objave kvartalnih rezultata. Danci sada očekuju povećanje prihoda između 19 i 27 posto.

“Sve više pacijenata ima koristi od inovativnih tretmana”, rekao je izvršni direktor kompanije Lars Fruergaard Jorgensen kada su objavljeni rezultati .

STA također javlja da će Novo Nordisk preuzeti američku farmaceutsku kompaniju Catalent kako bi ojačao proizvodnju svojih najprodavanijih lijekova.

“Sporazum o preuzimanju tri proizvodne jedinice Catalenta osigurat će nam da ćemo moći pomoći još većem broju ljudi koji se bore s dijabetesom i pretilošću”, dodao je predsjednik Uprave.