Majka mu je dala početnu investiciju za pokretanje biznisa, danas je milijarder koji ne zaboravlja svoje skromne početke i njenu žrtvu

featured image

12. maj 2024. 20:57

U priči o uspjehu bilo kojeg milijardera, često se ističe značaj podrške i inspiracije koju su dobili od svojih najbližih. Dok se javnost često divi njihovoj viziji i odlučnosti, ne znaju se svi detalji puta koji su morali preći, a na kojem je majka bila ključna figura za kasniji planetarni uspjeh.

Da je majčinska podrška vulkanska snaga u ostvarenju i najvećeg sna, pokazuje i primjer, danas, trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa. Njegova majka Jacklyn bila je temelj u izgradnji njegovog biznisa sa Amazonom.

Dan kada se Jeff obratio majci i očuhu za pomoć

Sve je počelo 1995. godine kada se Jeff Bezos obratio majci i očuhu Mikeu i zamolio ih da investiraju u posao koji je upravo pokrenuo. Uložili su 245.000 dolara u novoosnovani Amazon, iako ih je Bezos upozorio da postoji čak 70 posto šanse da više nikada neće vidjeti taj novac.

Oni su svjesno pristali na rizik, i nisu pogriješili. Amazon je danas najveći globalni e-trgovac i pružatelj usluga u oblaku, koji je u prošloj godini ostvario prihod od 143,1 milijardu dolara, nadmašivši konsenzusnu procjenu od 141,6 milijardi dolara, a Jeff toliko bogat da se njegova neto vrijednost više i ne broji.

Jeff s majkom Jacklyn, Foto: Instagram

Međutim, djetinjstvo nije bilo bajkovito kao sadašnji život, a to najbolje zna njegova majka koja ga je rodila sa 17 godina. Bila je praktično tinejdžerica. Sav težak put koji je ona prošla kao mlada samohrana majka, Jeff nikada nije zaboravio i uvijek je bio zahvalan svojoj majci, a to se moglo vidjeti i kada je na svom X-u napisao status u kojem je pohvalio Jacklyn nakon njenog izlaganja na Camridge koledžu, tokom kojeg je govorila i o svom sinu i njegovom odrastanju.

„Nevjerovatna priča moje mame. Vau. Tako zahvalan. Ponosan”, napisao je uz objavljeni video.

U svom obraćanju, Jacklyn se osvrnula na rođenje Jeffa. Budući da je bila maloljetna, uprava škole koju je pohađala kazala je da se ona ne može vratiti u školske klupe, međutim, Jacklyn je bila borac i nije prihvatala ne kao odgovor.

“To mi nije imalo nikakvog smisla, nastavila sam da se borim. I na kraju je škola popustila, dozvolili su mi da se vratim u školu, ali su postavili uslove“, sjeća se ona i dodaje.

Povratak u školu uz nekoliko uslova

„Uslov broj jedan; morala sam doći i otići iz škole pet minuta prije početka i završetka zvona, uslov broj dva je bio da ne razgovaram sa drugim učenicima, treći je bio da nisam mogla zajedno jesti sa svojim kolegama u školi, i četvrto, rečeno mi je da se neću moći popeti na binu zajedno sa kolegama iz razreda kako bih preuzela diplomu.“

Sve je ovo prebrodila Jacklyn, pa i razvod od Jeffovog oca.

Zaposlila se kao daktilografkinja. Priznaje kako nije bila stručna u poslu tipkanja, niti je dobro čitala svoju stenografiju, ali je ipak bilo onih koji su je angažirali da radi.

„Bila sam plaćena 190 dolara mjesečno“, sjeća se ona, kao i trenutka kada se sa malim sinom iz roditeljskog doma preselila u stan, međutim, bila je toliko siromašna da nije mogla kupiti ni telefon. Na kraju, da bi komunicirala sa svojim roditeljima, koristila je toki-voki.

Jeff Bezos, predsjednik i CEO Amazona, Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Uz težak život, ona nije odustala od obrazovanja. Ova inspirativna žena, danju je radila, a navečer pohađala večernju školu, priznajući kako je birala časove isključivo onih profesora koji su joj dozvoljavali da na časove vodi i sina.

„Pojavila bih se sa bebom i dvije torbe. Jedna puna mojih udžbenika, a druga puna pelena i flašica. U drugoj su bile stvarčice koje bi mogle okupirati Jeffovu pažnju na nekoliko minuta“, ispričala je Jacklyn.

Osim edukacije, Jacklyn će na jednom od časova upoznati i svog budućeg partnera, supruga Miguela Bezosa, kubanskog izbjeglicu. Sa Jeffom je izgradio toliko dobar odnos da ga milijarder zove ocem. Miguel je usvojio Jeffa, nakon što je njegov biološki otac Jorgensen pristao na molbu Jeffove majke i očuha da se odrekne starateljstva i da se porodica zbog Mihuelovog novog posla preseli u Houston u Teksas. Zbog selidbe, Jacklyn stopira koledž. Ali, samo privremeno.

„Kada sam sa 40 godina diplomirala na koledžu Saint Elizabeth, nikada nisam bila ponosnija na sebe. Osjećala sam se 10 stopa višom, kazala je između ostalog.

Jacklyn, koja je obezbijedila početnu investiciju za pokretanje Amazona, danas je milijarderka i filantrop. Sa suprugom je osnivač porodične fondacije Bezos, gdje su donirali 710,5 miliona dolara Centru za rak Fred Hutchinson.