KISS prodali svoju muziku firmi čiji je suvlasnik Bjorn iz grupe ABBA

BIZNIS Forbes 5. apr 2024. 11:11
featured image

5. apr 2024. 11:11

Švedska firma Pophouse je objavila da je kupila muzički katalog, lik i brend benda KISS. Američki rok bend tako se pridružio drugim poznatim umjetnicima poput Brusa Springstina i Roda Stjuarta koji su prodali prava na svoje muzičke kataloge u posljednjih nekoliko godina.

U saopštenju za medije, Pophouse je rekao da akvizicija uključuje udio benda u master snimcima i prava na objavljivanje njihovih pjesama. Finansijski uslovi sporazuma nisu objavljeni. Pophouse je rekao da će tijesno sarađivati sa bendom kako bi napravio posebne digitalne avatare benda – koje je grupa otkrila posljednjeg dana svoje oproštajne turneje u decembru – rekavši da će „omogućiti bendu i njihovim jedinstvenim personama da žive zauvijek“.

Pophouse je rekao da su prvi nastupi sa digitalnim avatarima zakazani za 2027. godinu. Bez pružanja konkretnih informacija, u saopštenju je navedeno da će Pophouse koristiti svoje „kreativno i narativno umijeće“ da stvori novu publiku, tokove prihoda, sadržaj i iskustvo.

Pophouse su 2014. osnovali švedski milijarder Koni Jonson i Bjorn Ulveus iz grupe ABBA. U posljednjih nekoliko godina, kompanija je sklopila ugovore sa nekoliko poznatih umjetnika uključujući Avićija, Swedish House Mafia i, najnovije, Sindi Loper.

Pixaby

Kompanija stoji i iza Abba Voyage – koncerta sa digitalnim avatarima poznate švedske pop grupe koji se održava u Olimpijskom parku u Londonu pet puta nedjeljno.

Na posljednjoj večeri njihovog oproštajnog nastupa u decembru u Medison Skver Gardenu, KISS je ponudio prvi pogled na digitalne avatare dizajnirane u partnerstvu sa Pophouse i holivudskim gigantom za vizuelne efekte Industrial Light and Magic. U prošlosti, članovi benda i njihove persone su se pojavljivali u nekoliko filmova, TV emisija, mečevima profesionalnog hrvanja, stripovima, animiranim emisijama i video igrama.

KISS je posljednji u nizu velikih imena koja su prodala prava na svoje muzičke kataloge i drugu intelektualnu svojinu investicionim firmama. U februaru, britanska muzička zvezda Rod Stjuart je prodao prava na svoju muziku Iconic Artists Group-u u sporazumu vrijednom skoro 100 miliona dolara. Kompanija takođe posjeduje muzičke resurse povezane sa Šer.

Keti Peri je prošle godine prodala prava na muzičko objavljivanje i prava na master snimke za dio svog kataloga Litmus Music-u za navodnih 225 miliona dolara. Ranije ove godine, Džastin Biber je prodao prava na svoj katalog za više od 200 miliona dolara kompaniji Hipgnosis Songs Capital. Drugi poput Brusa Springstina, Boba Dilana i Dejvida Bouvija su prodali svoje kataloge za nekoliko stotina miliona dolara.

Siladitja Rej, novinar Forbes