Ivica Todorić želi postati premijer, biznis vode njegova djeca, a evo kako im ide

BIZNIS Forbes Hrvatska 1. mar 2024. 08:44
featured image

1. mar 2024. 08:44

Ivica Todorić, bivši vlasnik kompanije Agrokor, poduzetnik koji je godinama bio najjači u Hrvatskoj, ali i vrlo utjecajan u regiji, a danas u arbitražnom postupku protiv Hrvatske traži milionsko obeštećenje zbog načina na koji je ostao bez firme u postupku donošenja lex Agrokor, u posljednje vrijeme fokusirao se na svoj novi projekt – želi se okušati u politici i pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima. Prije četiri dana osnovao je i stranku Zajedno Hrvatska.

Ivica Todorić u društvu sina Ivana i snahe Milice Mihajlović na proslavi Martina 2012.; Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Dok se otac bavi politikom, njegova djeca bave se poduzetništvom. Čini se da je trenutno najaktivniji njegov sin Ivan Todorić. On  je vlasnik 67,50 posto kompanije AMMI koja upravlja brendovima Good Food, Purple Monkey, 4Burgers i Soho. Ostatak preko inozemnih firmi drže strani partneri. Prema podacima Fine, firma je 2022. godine imala 6,52 miliona eura prihoda i 193.351 euro dobiti. Zapošljava 73 zaposlenih kojima je prosječna plata 2022. godine iznosila 703 eura.

U vlasništvu AMMI-ja bilo je i nekoliko danas izbrisanih firmi: ENZO, Keks i čaj, PET-IT-EVENTS i Majmunska posla. Don Kebabros još uvijek je aktivan, ali se posljednjih šest dana nalazi u blokadi. Ta firma nema zaposlenih, a 2022. godine je ostvarila 104.237 eura prihoda uz gubitak od 16.090 eura. Tu su i neaktivne firme Mia Sol i Irundo logistika koje su u sto-postotnom nedirektnom vlasništvu Ivana Todorića. Suvlasnik je i u firmama Kokoš ili jaje i Lekatron. Prva je u 2022. godini ostvarila 4,95 miliona eura prihoda i 617.557 eura dobiti, a druga 3,39 miliona eura prihoda i 895.469 eura dobiti.

Ante Todorić snimljen na konferenciji o nekretninama; u februaru 2024. godine; Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Stariji sin, Ante Todorić, od juna prošle godine upisan je kao vlasnik i direktor firme APSOLUT Savjetovanje, koju je preuzeo od grupacije splitskih poduzetnika koji su ranije već poslovali s njegovim bratom Ivanom, a prema zadnjem dostupnom izvještaju – firma je bila neaktivna. Pretpostavlja se da je on nakon što je porodica izgubila vlasništvo nad Agrokorom, u kojem je on bio na visokoj menadžrskoj funkciji, vodio poslove u inozemnim firmama, no, podaci o tome nisu poznati.

Antu Todorića se također veže uz firmu Regent koja se bavi nekretninama. Prema dostupnim podacima, preko njemačke kompanije Roze Ventures i hrvatske Rože Dalma, vlasnici Regenta su Silvio Roguljić i Ivica Varvodić. Direktorica firme je partnerica Ante Todorića Petra Kaćunko, dok se njegovo ime ne spominje. Regent je osnovan 2022. godine, pa je prerano za pregled njenih poslovnih rezultata. U toj godini ostvaren je jedan euro prihoda uz gubitak od 17.644 eura.

Iva Todorić snimljena u centru Zagreba, Badnjak 2023.; Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Kći Iva Todorić vlasnica je i direktorica firme Srculence. Prema podacima za 2022., firma ima jednog zaposlenog, 38.008 eura prihoda i 5400 eura dobiti. U medijima se pisalo da firma privređuje prije svega od iznajmljivanja luksuznih porodičnih nekretnina. Pojedini prostori u Kulmerovim dvorima, poznatoj vili pod Sljemenom u kojoj živi porodica, mogu se iznajmiti za foto i video promotivna snimanja, a rustikalno uređena vikendica u Gorskom kotaru, poznata kao “Čarobna koliba”, nudi se u najam za odmor.

Kulmerovi dvori u Šestinama u Zagrebu, dom porodice Todorić. Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Čarobna koliba u Gorskom kotaru u vlasništvu porodice Todorić; Foto: Goran Kovacic/PIXSELL