Ukrajinci su pod okriljem noći projektilom pogodili ruski tenk s udaljenosti od preko kilometar i po

Aktuelnosti Forbes 9. maj 2024. 14:26
featured image

9. maj 2024. 14:26

Nakon mjeseci odugovlačenja proruskih Republikanaca, američki Kongres napokon je 23. aprila odobrio 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini. Predsjednik Joe Biden sljedećeg je dana potpisao novi zakon, a samo nekoliko sati kasnije Pentagon je najavio Ukrajincima paket prijeko potrebnog oružja i vozila vrijedan preko milijardu dolara.

Paket je sadržavao i nepoznati broj pješačkih borbenih vozila M-2 Bradley. Jedina ukrajinska jedinica koja ih koristi je 47. mehanizirana brigada koja se borila u očajničkim obrambenim operacijama protiv mnogo veće ruske sile zapadno od ruševina Avdiivke na istoku Ukrajine.

Najbolje borbeno vozilo

Uz svježe oružje i nova vozila brigada je usporila rusku ofenzivu, a jedna dramatična borba, snimljena iz zraka ukrajinskim dronom, pokazuje kako.

U srijedu navečer je topnik vozila M-2 primijetio ruski tenk T-80 na udaljenosti od 1.5 km, istočno od sela Novopokrovske. Vojnici iz M-2 ispalili su na tek jednu jedinu protutenkovsku raketu TOW. “Bradley, uništavač tenkova” pohvalilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Bio je to jedan od najdalekometnijih direktnih slučajeva uništenja tenka u čitavom ratu, ali to vjerovatno nije iznenađenje obožavateljima legendarnog Bradleya, glavnog vozila američke vojske još od 80-ih godina prošlog stoljeća. “Brad… nije tenk ali može biti ubojica tenkova,” objasnio je Mark Hertling, penzionisani general američke vojske.

U 33-tonskog Bradleya stane 10 vojnika, a možda je upravo to i najbolje borbeno vozilo u čitavom ratu u Ukrajini. Primarna misija mu je prevoziti trupe u borbe, a potom se i sami pridružuju sukobu, gađajući ruske trupe i vozila preciznom artiljerijom iz 25-milimetarskog topa.

M-2 mnogo je lakši od klasičnog tenka, uglavnom zato jer je njegov oklop mnogo tanji od oklopa tenka. U bliskoj borbi s ruskim tenkom ovo vozilo možda neće preživjeti dugo. U borbi na većim udaljenostima ono ipak ima prednost, pogotovo noću kada njegove superiorne infracrvene kamere pomažu ekipi vidjeti tenk prije nego tenk primijeti vozilo.

Bradley M-2 američke izrade / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SAD obećao prve isporuke vozila M-2

Pentagon je očekivao da će ukrajinska vojska cijeniti taj silni potencijal. “Bradley konkretno ima zavidne sposobnosti koje funkcioniraju protiv bilo kojih kapaciteta koje Rusija koristi protiv Ukrajine,” rekla je prošle godine Laura Cooper, zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane, nakon što je SAD obećao prve isporuke vozila M-2 Ukrajini – ukupno njih dvjestotinjak.

I zaista, između misija podrške pješacima, 47. mehanizirana brigada šalje vozila M-2 u lov na tenkove. U jednoj jedinoj bici na jugu zemlje prošlog ljeta, jedna posada Bradleya navodno je uništila čak dva ruska tenka T-72.

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada neprestano se bori već godinu dana, što je ostavilo posljedice na bataljonima koji koriste M-2. Analitičari open-source obavještajnog kolektiva Oryx izbrojali su 37 uništenih Bradleya i još na desetine oštećenih. U prošlomjesečnim borbama zapadno od Avdiivke, brigadi je počelo ponestajati vozila.

To se mijenja, jer dolaze nova. Očekuje se da će se nova vozila M-2 pojaviti u borbama protiv ruskih tenkova dok 47. mehanizirana brigada radi na stabiliziranju linije fronte. “Nastavljamo s poslom!” kažu iz brigade.

Autor: David Axe, Forbes
Link: A Ukrainian M-2 Fighting Vehicle Sneaked Up On A Russian T-80 Tank At Night – And Hit It With A Missile From A Mile Away

(Prevela: Nataša Belančić)